Tillväxtverket

Kompetenser för industri i omvandling - kortversion

– utmaningar och strategier i nya kompetenslandskap

Industriföretag har svårt att hitta personer med rätt kompetens när de ska anställa. Samtidigt är industrin viktig för svensk ekonomi, och kompetensförsörjningen är viktig för tillväxt och konkurrenskraften. För att veta hur vi bäst kan stötta företagen med dessa utmaningar behöver vi veta mer om företagens situation.

Denna rapport är en kortversion av en forskningsrapport skriven av Martin Henning, Johan Jakobsson och Elias Johannesson vid Göteborgs universitet. (Du hittar rapporten i dess helhet i publikationstjänsten).

Syftet med rapporten är att ge kunskap till Tillväxtverket och aktörer som arbetar med att främja kompetensförsörjning och till företag som vill veta mer om hur andra företag upplever utmaningarna med kompetensförsörjning.

Exempel på resultat i rapporten:

  • Utbildningsnivån ökar inom industrin och allt fler anställda har eftergymnasial utbildning.
  • Andelen män är fortfarande dominerande både inom den tillverkningsnära tjänstesektornindustrin och i den avancerade tillverkningsindustrin.
  • Många av de intervjuade företagen upplever kompetensförsörjningen som utmanande och få hinner med att arbeta långsiktigt eller strategiskt med framtida kompetensbehov.

Du kan också lyssna på podden På tal om regional utvecklinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, där Martin Henning berättar mer om rapporten och vad han och hans kollegor kommit fram till i sin studie.

Kompetenser för industri i omvandling – utmaningar och strategier i nya kompetenslandskap. Kortversion

Pub.nr.: 0283
ISBN: 978-91-88961-09-9
Årtal: 2019


Behandling av personuppgifter
Om du fyller i din e-postadress sparas den hos Tillväxtverket, och det är vi som ansvarar för denna uppgift. Vi sparar e-postadressen endast för att kunna svara dig om du har en fråga. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter på tillvaxtverket.se/personuppgifter.