Tillväxtverket

Johan lämnade Stockholm för ett lugnare liv i Jämtland

Efter flera år i ett stressigt Stockholm med en timmas pendling till jobbet, enkel väg, bestämde sig Johan Skott för att det var dags för en helt ny livsstil. Mitt under pandemin valde familjen att bosätta sig permanent i Kall i Åre kommun.

Porträtt på man med skog och fjälltoppar i bakgrunden

Varken Johan Skott eller hans fru hade någonsin satt sin fot i Kall före den där dagen när flyttlasset gick sommaren 2021. Men de hade läst allt de kommit över på internet och pratat med alla kontakter de kunde hitta med anknytning till bygden.

-Vi blev kära i bygden och omgivningarna. Här finns allt man behöver på nära håll. Och behöver man något mer går det alltid att beställa på internet, eller åka in till Östersund, säger Johan Skott.

Han beskriver flytten som att hitta hem. I Kallbygden bor cirka 550 personer på en yta ungefär lika stor som Blekinge, varav drygt hundra i själva byn. Här finns matbutik, grundskola och nydraget fibernät.

-Vi fick faktiskt bättre uppkoppling i Kall än vi hade där vi bodde på Älgö i Stockholm. Det var naturligtvis jättebra eftersom jag bara jobbade online när vi flyttade hit.

Entreprenörsandan och den lokala gemenskapen lockade

Men det var den lokala entreprenörsandan som blev avgörande. Trots sin lilla befolkning har Kallbygden över 200 registrerade företag.

-Vi kände att det var ett ställe med driv, här finns folk som vill hitta på saker. Så fort vi kom hit började vi åka runt och kolla på allt som fanns lokalt. Vi pratade med folk och var nyfikna på dem och deras verksamheter. Här är alla väldigt vänliga och inbjudande. Så första gången jag var på Ica kände jag igen tre personer, det har aldrig någonsin hänt tidigare, säger Johan Skott.

Paret, som har en fyraårig son, engagerade sig också i det lokala föreningslivet och hittade nya nätverk genom olika möten och aktiviteter. Samtidigt köpte de två skotrar för att kunna ta sig ut i naturen för att fiska och grilla.

-Vi har alltid längtat efter detta. Efter lugnet, gemenskapen och att bara få vara. Det är den totala kontrasten mot Stockholm. Jag saknar egentligen ingenting därifrån, mer än min familj.

Arbetar med att hjälpa företagare

Som nyinflyttad Kallbo jobbade Johan Skott vidare med spelstudion No asshole games som han är en av medgrundarna till.

-Vi startade företaget i början av pandemin och därför hade vi inget kontor utan jobbade digitalt hemifrån. Så när vi flyttade tog jag jobbet med mig. Sedan mattades pandemin av och spelstudion kunde öppna ett kontor i Stockholm. Då blev det svårt att vara den enda på distans, framför allt att driva på kulturen som medgrundare, säger han.

Därför tog han tidigt under 2022 beslutet att kliva av sin operativa roll i bolaget. Idag jobbar Johan Skott med att hjälpa andra företagare i Kallbygden att utveckla sina verksamheter, många av dem har koppling till besöksnäringen. Han har också varit med och tagit fram en projektplan för att utveckla Visit Kallbygden, en webbplats för Kall som besöksmål.

-Jag har stor erfarenhet av att starta, driva och utveckla bolag och min dröm är att jobba på heltid med att hjälpa andra entreprenörer att komma igång, få dem att tänka större eller i nya banor. Jag har hängt en hel del på fredagsfrukostar i Åre dit det kommit många inflyttade under pandemin, inte minst från Stockholm. Det har blivit en knutpunkt för mig där jag kunnat hitta nätverk och kontakter att bygga företag tillsammans med.

Och så jobbar han med snus, ett jobb han ramlade på genom att öppna sig för andra.

-En kille som bor här uppe håller på att bygga en snusfabrik, så jag haffade honom på Ica. Nu hjälper jag till att fylla snuspåsar och klistra på etiketter. Det är nästan terapeutiskt, en bra omväxling att få jobba med händerna också.

För Johan Skott är besöksnäringen och turistutbudet i och runtomkring Kall en resurs för bygden. Närheten till några av landets mest attraktiva skidbackar påverkade inte valet att flytta.

-Min fru, som är från Sundsvall från början, är uppvuxen på skidor och för mig är det en hobby. Men det var inte det som drog och vi märkte att få här åker skidor i Åre utan söker sig till andra platser. När vi hittar på saker så gör vi det utanför turistmålen. Besöksnäringen är mer en gemensam sak för byn att ta tillvara på. Men skidåkning var nog det som övertygade vår son att flytta hit, han älskar snö!

Artikeln är framtagen inom ramen för rapporten Fakta om svensk turism 2021