Tillväxtverket

Halland vann Årets Exportregion 2021

Vad krävs för att vinna det priset? Receptet är inte så konstigt: Bra samarbete och konsekventa, målmedvetna insatser. Här berättar Ellen Källberg om sina erfarenheter av hur Region Halland blev Årets Exportregion förra året.

Bild på Ellen Källberg

Ellen Källberg

Regeringen delar ut priset Årets Exportregion till den region som under året utmärkt sig i att samverka med olika regionala aktörer i syfte att stärka exportföretagen i regionen. Tillväxtverket väljer ut kandidater och 2021 nominerades Norrbotten, Halland och Skåne till priset. Till slut vann Region Halland.

Ellen Källberg arbetar som strateg på näringslivsenheten på Region Halland.

Hur kändes det att vinna pris som Årets exportregion?

- Jag måste säga att det var helt otroligt kul att få stå där och ta emot priset. Men det borde ha varit ett par hundra personer på scenen. Det är ju företagen i Halland som vunnit. Min insats är blygsam, jag skulle säga att anledningen att just vi i Region Halland vunnit är att vi inte tror att vi kan bäst själva. Vi samarbetar.

Regional näringslivsutveckling är ett stort och komplext maskineri – Ellen beskriver regionens roll som är att koppla ihop rätt delar, och smörja där det behövs. När det gäller att stärka exportföretagen berättar hon om några av de viktigaste aktörerna: Västsvenska handelskammaren, Business Sweden, Almi, EKN (Exportkreditnämnden), EEN (Enterprise Europe Network) och alla sex kommuner i regionen.

Vad har priset betytt för Region Halland?

- Utmärkelsen har betytt jättemycket för oss som sysslar med utveckling av näringslivet på Region Halland. De flesta associerar regionen till vård, eftersom det är den största delen av verksamheten. Men tack vare utmärkelsen uppmärksammas regionens roll för näringslivet, och det har blommat upp en stolthet kring alla 30 000 företag som finns i Halland.

Vad är dina bästa tips till andra regioner som vill vinna kommande år?

- Det kan låta banalt, men det är faktiskt attityden. Det ska kännas lätt och kul att ta kontakt med dig som näringslivsstrateg, skapa en stämning där man vill hjälpas åt.- Och ta hjälp av andra regioner. Du kanske ska genomdriva en EU-ansökan? Ring en region som gjort samma ansökan och be dom om hjälp. De brukar vara generösa och skickar säkert över sin ansökan som stöd. Var pragmatisk i samarbetet med alla aktörer, inte minst de som möter företagen.

Exportcenter Väst är ännu ett exempel som Ellen berättar om. Region Halland och Västra Götalandsregion har ett gemensamt samarbete som varit riktigt framgångsrikt. Idén bakom är enkel, en företagare ska kunna ringa vem som helst av aktörerna som vid behov slussar vidare. Kanske företagarens kontaktperson är på Almi, och via den får man kontakt med EKN.

I motiveringen stod det att ni arbetar aktivt med verktyg som stärker företagen - vad är det för verktyg?

- Ett konkret exempel på kunskapsöverföring är exportnätverk. De flesta av våra företagare är små och medelstora, där vd är både exportchef, ekonomichef och personalchef. När hen ingår i ett exportnätverk så får företaget lite av en extern exportavdelning som hjälper dom att fatta rätt beslut.- Ett annat exempel är finansiering med Tillväxtverkets internationaliseringscheckar. Det finns så många bra färdiga lösningar som vi kan peka på.

Vad krävs för att ni ska fortsätta lyckas i framtiden?

- Att vara konsekvent och uthållig. Det finns så många företag där ute som vi borde nå och nya dyker ständigt upp. Det här priset är till stor hjälp för oss att hålla motivationen uppe. Vi vill förstås fortsätta vara i topp, säger Ellen Källberg.

Ny exportstatistik

Tillväxtverket har tagit fram ny regional exportstatistik tillsammans med SCB om hur olika län utmärker sig i varu- och tjänsteexporten.

Årets exportregion

Läs mer om priset Årets exportregion och förra årets nominerade regioner. Öppnas i nytt fönster.

Senare i sommar presenteras nomineringarna till Årets Exportregion 2022.