Tillväxtverket
Stolar från fabriken Stolab.

Smarta Robotar gör produktionen enklare

På Stolab i Smålandsstenar har man kommit långt i automatiseringen av produktionen. Den senaste investeringen är en VR-lösning som gör att en robot programmeras i ett visuellt gränssnitt som mer påminner om ett tv-spel än något annat.

– Jag charmas helt enkelt av teknik, berättar Martin Johansson, vd och ägare till företaget.

Stolab i Smålandsstenar har under många år levererat designklassiker som stolarna Lilla Åland och Arka eller bordet Björka. Den tidlösa skandinaviska designen har sett dagens ljus genom formgivare som Carl Malmsten eller Yngwe Ekström och blivit ett självklart inslag i varje designmedvetet hem. Bolaget har en unik historia som snart sträcker sig nästan 115 år bakåt i tiden – men företagets vd blickar gärna framåt. Martin Johansson köpte Stolab av sin svärfar 2017. Sedan dess har han jobbat hårt och visionärt för att föra Stolab framåt – både när det gäller möbeldesign och produktion.

– Jag gillar att tolka samtiden för att se hur vi ska utvecklas. Vi bygger drömmar här – både genom att jobba med nya hungriga formgivare samtidigt som vi letar i arkiven och gör nya versioner av klassiska möbler, berättar Martin

Automatisering via Robotlyftet

Ett stort steg i utvecklingen av produktionen har varit ökad automatisering. Idag har Stolab flera robotar för bland annat svarvning, lackering, slipning och putsning. Den ena av dem programmeras med ett visuellt VR-gränssnitt som påminner mer om tv-spel än om programmering.

– Vi kom i kontakt med tekniken via Träcentrum och fick hjälp av Thomas Strand att göra en förutsättningsstudie inom ramen för Robotlyftet, berättar Martin. Resultatet blev en robot med VR-interface som inte bara är lätt att programmera – den kan också programmeras om i princip helt utan driftstopp. – Tidigare har det tagit ganska lång tid att programmera om en robot samtidigt som produktionen står still. Alla vet att tid är pengar så genom att kunna programmera om en robot och sedan bara skicka över uppdateringarna sparar enormt mycket tid och effektivitet i fabriken, berättar Martin.

Fördelar med robotisering

Det finns mycket förutfattade meningar kring ökad automatisering och mer robotar i industrin. Bland annat påstås ibland att robotar tar jobb från människor. Det håller inte Martin med om.

– Jag ser det snarare som att vi kan flytta fokus till det vi verkligen är bra på. Istället för att stå och såga en bit kan du fokusera på att kontrollera kvaliteten på biten. Det gör oss bättre – och vi är inte färre personer i fabriken idag än innan robotarna, berättar han.

Det finns ju också både ergonomiska och arbetsmiljömässiga aspekter på ökad automatisering, menar Martin.

– Monotona arbetsuppgifter och sådant som är direkt farligt kan du med fördel lägga på en robot medan människorna kan jobba med utveckling, förbättring och kvalitet, säger han. Idag jobbar Stolab med alla delar inom möbeltillverkning. Och så kommer det förmodligen att vara även i framtiden.

– Vi sätter en stolthet i att kunna producera i princip hela möbeln i huset. Det är ytterst få delar som inte tillverkas här. Det finns en stolthet i det och vi tror på den modellen. Dessutom ska vi finnas kvar här på orten. För att lyckas med det måste vi utvecklas och där är robotar och teknik en mycket viktig del, säger Martin.

Om Stolab

Stolab grundades som ”Stolfabriksaktiebolaget” redan 1907 av Johan Carlsson och Oscar André som bland annat tillverkade pinnstolar i björk. Under 1940-talet etablerades samarbetet med formgivaren Carl Malmsten som bland annat designade klassikerna Lilla Åland och under 1950-talet bidrar även Yngve Ekström med en rad möbler som lever kvar än idag. 1981 köper Göran Martinsson bolaget som nu byter namn till Stolab. 1008 tar Martin Johansson över vd-rollen i bolaget, 2016 förvärvar Stolab företaget Albin i Hyssna som tillverkar möbler för offentlig miljö. 2017 köper Martin Johansson båda bolagen till 100%.

Information om Robotlyftet

Robotlyftet pågick 2018-2021 och syftade till att främja automation och robotisering i Sveriges små och medelstora industriföretag. Målet var att öka företagens kunskap om användning av och investeringar i automationslösningar.

Robotlyftet var ett av Tillväxtverkets uppdrag inom Smart industri, Sveriges nyindustrialiseringsstrategi.

Vill du automatisera din verksamhet?

Behöver du hitta en systemintegratör inför ditt automationsprojekt? På Swiras webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du hitta certifierade systemintegratörer som passar din verksamhet.

Affärsutvecklingscheckar för digitalisering

Affärsutvecklingscheckar för digitalisering kan användas för att ta in extern kompetens för att utveckla och förändra en pågående affärs­verksamhet genom att använda digital teknik. Digitalisering ger möjlighet att utveckla nya affärer, effektivisera verk­samheter och öka kvalitet.