Tillväxtverket

AI-tjänst ger gamla bilder nytt liv

by Yesterday - byyesterday.com är en tjänst där man kan söka bland
arkivbilder från Sverige och enkelt skapa en personlig tavla med
historiskt motiv.

David Lundgren och Karolina Henriksson

David Lundgren och Karolina Henriksson

by Yesterday är ett bolag som grundats av David Lundgren och Karolina Henriksson. Bolaget behövde en skjuts i sin fortsätta utveckling, här kom affärsuvecklingschecken in som ett hjälpmedel för att utveckla bolaget.

‑ Vi har använt checken till att utveckla hemsidan och integrera den till de digitala arkiv vi är uppkopplade mot. Dessutom har vi integrerat sidan mot en AI-tjänst som förbättrar upplösningen på alla motiv innan vi trycker dem. Detta gör att även gamla bilder som i sin natur ofta är lågupplösta får nytt liv, säger David Lundgren, vd By Yesterday.

På hemsidan finns en miljon bilder från hela Sverige och kunder kan söka efter sitt hus, hemort eller stad för att skapa en unik och personlig poster.

by Yesterdays hemsida

by Yesterdays hemsida

Sedan hemsidan lanserades har By Yesterday sålt mer än 800 posters och affärsutvecklingschecken har varit avgörande för att kunna utveckla tjänsten.

‑ Checken har gjort fundamental skillnad då vi inte haft möjlighet att utveckla tjänsten utan stödet. Vi får jättebra feedback från våra kunder och ser positivt på framtiden med fortsatt affärsutveckling, säger Lundgren.

Fakta om by Yesterday

Karolina Henriksson och David Lundgren, bestämde sig för att flytta till ett gammalt hus i byn Knabbarp. Intresset för det över 200 år gamla huset och dess historia var själva fundamentet till att by Yesterday startade. Efter hundratals timmar i olika arkiv hade de en klar bild av vilka som bott i huset och hittade dessutom bilder från tidigt 1900-tal på huset och familjen som bodde i huset då. Dessa bilder ville Karolina och David självklart hänga upp på väggarna och idén till by Yesterday började ta form - med hjälp av de fina bildarkiv som finns skapa en tjänst där du söker efter plats eller motiv och enkelt skapar en poster av bilden, ett historiskt och personligt tidsdokument.

Fakta om affärsutvecklingscheckar

Affärsutvecklingscheckar är Tillväxtverkets finansiering till små företag som vill ta in extern kompetens för att utveckla företaget och stärka dess konkurrens­kraft.

Mer information om Tillväxtverkets affärsutvecklingscheckar.