Tillväxtverket

God ägarstyrning kan ta svenska ekonomin till månen

Ashley Tott har lång erfarenhet av ägarstyrning, bland annat från Londons finanssektor. Här berättar han om hur svenska företag kan utvecklas genom god ägarstyrning och varför ett tal av John F Kennedy egentligen var ett tydligt ägardirektiv.

Svartvitt porträttfoto av Ashley Tott

Ashley Tott

Sedan drygt 10 år tillbaka arbetar han med företagsrådgivning och styrelsearbete i Sverige och är professionell styrelseordförande i två riskkapitalbolag. Han föreläser ofta om ägarstyrning - en hjärtefråga han brinner mycket för.

Hur skulle du definiera ägarstyrning?

– Ägarstyrning kan låta ganska komplicerat, men i grund och botten handlar god ägarstyrning om att skapa ett hälsosamt förhållande mellan kontroll och styrning, så kallade ”checks and balances” som vi säger på engelska. Det handlar om att förstå vilka de kritiska rollerna i ett företag är. Det finns tre nyckelroller: det är ägarrollen, styrelserollen och ledningsrollen.

Att ha en sund ägarstyrning innebär att styrningen är anpassad efter företagets storlek. Ett stort företag kommer alltså att ha en ganska utvecklad bolagsstyrning, medan ett mindre företag kommer att ha en styrning som är anpassad till företagets storlek.

Vilket ansvar har ägarna i ett litet till medelstort svenskt företag?

– Det första är att förstå att deras viktigaste jobb är att vara just ägare. Om du är en oerfaren entreprenör som äger ditt företag kanske du tror att ditt huvudsakliga jobb är att vara vd. Men som ägare av företaget är du alltid den enskilt mäktigaste personen under ett företags livscykel. Det är därför som årsstämman är det viktigaste mötet på hela året. Om ägarna inte förstår vikten av en god styrning kommer det att smitta av sig nedåt i företaget.

Naturligtvis kan du ha olika hattar på dig i ett företag men det gäller att hålla isär rollerna.

– Det andra är att ägaren har ett ansvar för att se till att bolagsstyrningen är på plats. Ägaren måste få styrelsen att förstå att man vill ha en tydlig rollfördelning i företaget.

Hur fungerar ägarstyrning i Sverige?

- Det pratas en hel del om vikten av styrelsearbete och det finns stöd för det, men få fokuserar på att hjälpa ägaren att vara just ägare. Det borde enligt min mening vara en grundläggande fråga för dagens svenska företagare.

– Jag tycker att många svenska företag och företagare på ett grundläggande plan har missförstått ägarens roll. De flesta ägare inser inte att de har delegerat över sitt ansvar till någon annan. Ägare till små och medelstora företag kan antingen vakna upp och inse att det ligger till så här, eller så kommer de förr eller senare slå huvudet i ett tak som kraftigt begränsar deras tillväxt.

Tror du att det här problemet är särskilt vanligt just i Sverige?

– Det är en bra fråga. Jag har funderat ganska mycket på det. Om vi zoomar ut lite för att få syn på hur vi ligger till jämfört med resten av Europa skulle jag vilja säga att både Storbritannien och Sverige står i spetsen när det kommer ägarstyrningsarbete. Det svenska och det anglosaxiska systemet skiljer sig åt en del, men båda länderna ligger bra till jämfört med övriga Europa.

Sverige har en bra bas att stå på

Många länder har massor av andra problem och befinner sig inte på den här nivån. Sverige har redan en bra bas att stå på, med bra lagar och strukturer. Vi har många personer som är utbildade i styrelsearbete här, men vi börjar få lite växtvärk. Om vi ska kunna ta nästa steg behöver vi få till det här med ägarstyrningen. Det skulle det kunna bli en enorm konkurrensfördel för Sverige framöver.

Om du exempelvis tittar på Kina, Brasilien, Indien eller något annat av länderna som är på stark uppgång just nu, ser man att de har många fördelar som vi inte har. Men det här med ägarstyrning har vi god chans att bli riktigt vassa på. Vi är redan ganska bra i förhållande till resten av världen men vi kan bli mycket bättre. Det finns fortfarande mycket att göra här.

Vad är ett ägardirektiv egentligen, hur ser det ut?

Ett ägardirektiv är egentligen bara ett dokument, kanske två eller tre sidor långt, där det finns en plan för ditt ägararbete och en instruktion till styrelsen, lite som en mini-affärsplan. Det behöver inte vara krångligare än så.

Det svåra arbetet görs av styrelsen. Den behöver såklart få en tydlig fingervisning om vad ägaren vill med sitt företag annars kan den inte veta vad den ska göra. Du kan i princip utforma ägardirektivet hur du vill, så i en bemärkelse är det en ganska enkel text.

John F. Kennedy´s ägardirektiv för månlandningen

Jag brukar använda mig av en liknelse när jag förklarar vad ett ägardirektiv är:

1962 höll den amerikanske presidenten John F. Kennedy ett fantastiskt tal på Rice University. De flesta har nog hört det talet. Det var nämligen då han meddelade att man skulle åka till månen. Det var verkligen ett strålande tal och ju mer du tänker på det desto tydligare blir det att han nog var en extremt smart person. Talet var i princip ett ägardirektiv för att få sitt folk att utföra hans vilja. Han ägde helt enkelt sin roll som ägare.

De flesta tror nog att han skulle vara vd:n i den här liknelsen. Men vad gör JFK under det här talet egentligen? Jo, han ställer sig upp och säger att han vill du ska bygga en raket, flyga 384 400 kilometer, landa på månen, få två killar att hoppa ut där, ta några selfies, hoppa tillbaka in i raketen och sedan flyga tillbaka till jorden. Han säger att här är en check på miljarder och åter miljarder dollar och jag är beredd att acceptera en väldigt stor risk. Det här är min vilja och ni har sju år på er att utföra den.

Som vi alla vet lyckades amerikanerna ta sig till månen till slut. De flesta små och medelstora företag i Sverige har inte i närheten av så här tydliga ägardirektiv. Därför kommer de nog aldrig att ta sig till månen heller.

Att bli världsbäst på ägarstyrning är bara en fråga om att tillräckligt många ska se ljuset.

– När jag tittar på små och medelstora företag i Sverige idag ser jag att potentialen finns där men att dörren är låst. Det gör mig både oroad och lite exalterad. Jag tror faktiskt vi kan ta den svenska ekonomin till månen genom att låsa upp den dörren. Att bli världsbäst på ägarstyrning är bara en fråga om att tillräckligt många ska se ljuset.

Mer information

Namn: Ashley Tott
Bakgrund: Londons finanssektor och internationell företagsledning. Företagsrådgivning i Sverige.
Gör idag: Arbetar som professionell styrelseordförande, föreläsare och grundare av företaget Nordicvibe.

Ashley Tott var samarbetspartner i flera av projekten som deltog i Tillväxtverkets programsatsning Strategiskt styrelsearbete.