Tillväxtverket

Från en kund till sälj­verksamhet med ny produkt och flera kunder

Tidigare hade det arbetsintegrerande sociala företaget Geparden bara en kund. Arbetsförmedlingen köpte arbetsträning, ingeting annat. Sen fick företaget en affärsutvecklingscheck från Tillväxtverket, gjorde en marknadskartläggning och anställde en ny person. Det hela ledde till en ny produkt som gav företaget helt nya möjligheter.

Tygkassar i olika färger

-  Vi ville börja med en verksamhet där vi kände att vi producerade något och kunde omvandla en idé till en färdig produkt. Att bara ha Arbetsförmedlingen som kund var sårbart, säger Barbro Holmgren Lange, verksamhetsansvarig på Geparden.

Geparden har den ena foten i textilbranschen och den andra i det som kännetecknar alla arbetsintegrerande sociala företag, nämligen arbetsträning. På ett besök mässbesök såg Barbro och kollegan Yesab Kidane tygkassar med etiketten ”made in India”. Att en tygkasse, som många gånger uppfattas som en symbol för miljö och hållbarhet producerades i Indien tyckte Yesab Kidane var oförnuftigt.

 - Det finns människor som är arbetslösa och skulle ha förmågan att jobba med den här typen av verksamhet. Det där fick oss att tänka till, säger han

Affärsutvecklingschecken ledde till nyanställning

När Geparden fick höra om möjligheten att ansöka om affärsutvecklingscheckar så ansökte de, och fick det beviljat. Det gav dem möjligheten att anställa en person som är både textildesigner och integrationspedagog. En ny produkt en tygkasse, kunde tas fram och därmed kunde produktiosnverksamheten starta upp.

- Affärsutvecklingschecken öppnade också andra dörrar för oss. Genom den lärde vi oss mycket, och när vi väl sökte finansiering från Europeiska socialfonden fick vi medel för ett treårig projekt där vi tar in 16 deltagare varje år och hjälper dem in på arbetsmarknaden, säger Barbro.

Nya kundavtal är på gång

Geparden har lyckats kombinera miljö och social hållbarhet i en enkel affärsidé. Företaget har kartlagt marknaden och är i full färd med att skriva avtal med flera kunder

- Idag har vi börjat prata om en säljverksamhet med kunder. Checken har hjälpt till med det. Vi hoppas att det snart kommer nya utvecklingscheckar. Vi har fler bra idéer att utveckla, säger Yesab Kidane.