Tillväxtverket

Jobbet på förskolan är det bästa som hänt mig i Sverige

–Jag älskar jobbet på förskolan. Här lär jag mig mer svenska varje dag. Nu är min dröm att utbilda mig till barnskötare, säger Nigst Goitom, 22 år, från Eritrea, som fått jobb via Lee Wermelins projekt: "Nytta i arbete direkt".

Tre barn och två förskolärare.

Det var i oktober 2017 som Nigst Goitom började på förskolan Villa Solvi. Hon hade en kort tid innan arbetat inom städbranschen, men hela tiden sökt jobb inom förskoleverksamhet. 

–Jag älskar barn, men har ingen utbildning från mitt hemland. Därför var det svårt att få jobb när jag kom till Sverige för fyra år sedan, berättar Nigst Goitom. 

Hon är 22 år och kom till Sverige 2014 från hemlandet Eritrea, via Sudan. 

–Min familj är mycket fattig och som äldsta barnet fick jag tidigt ta hand om mina fem yngre syskon. Jag hade inte tid eller råd att gå i skolan. Det var mycket våld och oro i Eritrea, därför flydde jag till Sverige. Innan jag kom till Stockholm bodde jag några år på en flyktingförläggning i Söderhamn, berättar Nigst Goitom.

Kvinna står och diskar.

Nigst Goitom

Jag är alltid glad när jag ska gå till jobbet.

Idag ser livet betydligt ljusare ut. Nigst Goitom har ett boende i Stocksund i Danderyds kommun, där hon bor tillsammans med sin fyraårige son. Förskolan ligger i samma område och när hon pratar om jobbet strålar hon ikapp med solen. 

–Jag är alltid glad när jag ska gå till jobbet. Alla är så vänliga här och jag lär mig mer och mer svenska för varje dag. Det här jobbet är det bästa som finns, säger hon övertygande.

En viktig resurs på förskolan

Och förskolechefen Isa Lindh är mist lika entusiastisk:

–Nigst är som fisken i vattnet här. Barnen älskar henne och förstärkningen med Nigst på förskolan bidrar till att den ordinarie personal kan ha mer fokus på den pedagogiska delen i verksamheten, då Nigst huvuduppgifter är att sköta det praktiska kring måltiderna på förskolan, säger Isa Lindh och fortsätter: 

–Vi märkte direkt att Nigst är väldigt målmedveten och har lätt att lära. Hon har bra hand med barn och därför har vi även utökat hennes arbetsuppgifter så hon även till viss del deltar i barngrupperna, säger Isa Lindh. 

Hon konstaterar att Nigst snabbt blivit en viktig resurs och en hjälpande hand på förskolan. 

–Eftersom vi är en liten förskola måste vi vara ett väl sammansvetsat team, där alla trivs med varandra. Sådant märker barnen direkt, säger Isa Lind och kastar sig in i brädspelet. 

Kvinna tittar in i kameran.

Nigst Goitom

Barnen är de som lär mig mest svenska.

Där har Nigst Goitom redan styrt upp spelet, hunnit få många kramar av barnen och hjälp med att hitta några till ord på svenska. 

–Barnen är de som lär mig mest svenska. Vi har så roligt tillsammans och skrattar mycket. Jag är så tacksam för att jag fick kontakt med Lee och hennes projekt. Jobbet här är det bästa som hänt mig i Sverige, säger hon och ler ett stort varmt leende.  

Utan Lees projekt hade vi aldrig kommit igång

Även Caroline Attarp, huvudman för Villa Solvi, är positiv till satsningen med en Extratjänst på förskolan: 

–Jag fick tips om Lee Wermelins projekt via en annan förskola. Redan vid första kontakten kände jag att det här var något även för vår förskola, säger Caroline Attarp och förklarar vidare att hon såg många plus med projektet: "Nytta i arbete direkt": 

–Jag såg direkt ett mervärde med projektet. Det var flera saker som lockade mig. Dels kändes det bra att kunna hjälpa personer som kommit till Sverige in på arbetsmarknaden och ta vara på deras kompetens, dels såg jag fördelarna med att få en avlastning för vår ordinarie personal på förskolan tack vare en Extratjänst. Det var "give and take", när det är som bäst, säger Caroline Attarp. 

Hon tror att servicen från Lee Wermelin med allt det praktiska, starkt bidragit till att det idag fungerar så bra med anställningen av Nigst Goitom.  

–Det var ett omsorgsfullt förarbete när det gällde matchningen av kandidat till oss. Tack vare det kom vi igång väldigt snabbt och inte minst kunde vi ge Nigst en bra start hos oss, vilket i sin tur bidragit till att det fungerar så bra nu, säger Caroline Attarp och förklarar vidare: 

–Innan jag fick kontakt med Lee Wermelin och projektet: "Nytta i arbete direkt" visste jag inte om att möjligheten med Extratjänster fanns. Jag hade inte ens funderat på det. För de flesta förskolor gäller att man helt enkelt har fullt upp med den dagliga verksamheten. Att även få tiden att räcka till att söka vägar till olika anställningsstöd, hitta kandidater till exempelvis Extratjänster och introducera dem i verksamheten finns inte på kartan.

Text och foto:

Agneta Berghamre Heins

Kort om projektet

Projektet Nytta i arbete direkt, NIAD, drivs av företaget med samma namn och riktar sig speciellt till utrikes födda kvinnor och till privata och kooperativa förskolor. Projektet pågår till och med 2021. Kontaktperson är Lee Wermelin.

Läs mer om projektet i artikeln En språngbräda in i arbetslivet.

Mer om Tillväxtverkets pågående insatser

Tillväxtverket har flera pågående satsningar för att underlätta näringslivets kompetensförsörjning samtidigt som fler nyanlända, utrikes födda kvinnor och långtidsarbetslösa får jobb, praktik och/eller utbildning. I satsningarna deltar företag, kommuner, föreningar mfl som projektägare. Satsningarna pågår under 2018-2021.

Läs mer om satsningarna och beviljade projekt.