Tillväxtverket

Vårdar kultur­miljöer och tjänar pengar

Gotlands Skog och Miljö, GSM, handröjer omsorgsfullt skogar och kulturmiljöer på Gotland där maskiner inte får eller kan ta sig fram. De bemannar också Gotlands fem återvinningsstationer. Affärerna går så bra att det femåriga kooperativet har 31 anställda och fakturerar 12 miljoner kronor om året.

Det är få företag som arbetar i skogen utan stora maskiner idag. GSM har hittat en nisch. Länsstyrelsen är största kunden, med dem har företaget ett ramavtal.

–  Lantbrukare som vill ha hjälp att röja och stängsla, är en kundgrupp som växer hos oss. Det passar bra eftersom uppdragen från Länsstyrelsen gör ett uppehåll från april på grund av fågelskydd. Då kan vi arbeta för bönderna och under sommaren behöver vi dessutom vara fler på återvinningscentralerna när sommargästerna kommer, säger verksamhetsledare Siv Jacobsson.

Arbetsträning en del av verksamheten

Flertalet av dem som arbetar på GSM har olika arbetshinder. Många arbetade tidigare för Skogsstyrelsen, som inte längre har verksamhet på Gotland. Kooperativet säljer också arbetsträningsplatser till Arbetsförmedlingen. Johan Karlsson, 30 år, hade provat på många jobb innan han kom till GSM. Det har ändrat hans liv. Från att ha varit nedstämd och inte värdesatt upplever han nu att han fått lära sig nya saker och växa med uppgifterna.

– Tidigare var jag stöddig och uppkäftig. Ingen kunde säga nej till mig utan att jag gick till motattack. Det var kanske ett sätt att hävda mig fast jag inte var så stor innerst inne. När jag träffar kompisar, som fortfarande är kaxiga på samma sätt, tänker jag att så var jag också. Det känns konstigt, berättar Johan Karlsson.

På Gotlands Skog och Miljö finns många olika arbetsuppgifter. En del kräver erfarenhet och särskild kompetens som till exempel lastbilskörkort, medan annat är lättare att hugga i med även för den som inte är så erfaren.

 - Vi har knutit en skogskonsult till oss som kan utbilda personalen på de maskiner och redskap vi använder så möjligheten till personlig utveckling är stor.

De anställda uppskattar möjligheten till omväxling. Vissa återvinningscentraler har bara öppet tre dagar i veckan och då kan personalen istället arbeta med skog och att stängsla ett par dagar. Alla anställda är också medlemmar i kooperativet.

Fick ramavtal i upphandling med Länsstyrelsen

Gotlands Skog och Miljö fick hjälp av Coompanion med att svara på Länsstyrelsens upphandling Företagets styrelse bidrog också med viktig kompetens. Att samarbeta med lokala företag och med personer som har god kunskap om skogsvård och nätverk i branschen har också varit viktigt.

– Att de har engagerat sig för kooperativet och öppnat dörrar har varit guld värt, säger Siv Jacobsson.

Affärsidé i tiden

Affärsidén ligger i tiden. Den möter en ökad miljömedvetenhet hos både myndigheter, lantbrukare och allmänhet. Att medarbetarna tycker om omväxling gör också företaget rörligt. Kunderna har blivit allt fler när ryktet om företaget sprids. Det har bland annat lett till ett helt nytt uppdrag, att bygga tio Attefallshus under våren 2018.

– Vår grundidé, stängsling och varsam röjning av kulturmiljöer, är en idé som borde kunna förverkligas på fler platser i landet. Själva är vi dock fullt upptagna av att utveckla verksamheterna här på Gotland, avslutar Siv Jacobsson över mobiltelefonen från en gotländsk grusväg.