Tillväxtverket

”Jämtlands­stråket är ett bra initiativ”

Persson Invest och Hallströms verkstäder är två tongivande arbetsgivare i Jämtland. För dem innebär projektet Jämtlandsstråket startskottet till en möjlig ökad tillväxt i regionen.

Nils-Åke Hallström

Drygt 300 meter från tågstationen i Nälden i Krokoms kommun finns en vit fabriksbyggnad. Där ligger Hallströms verkstäder som producerar ventilationskanaler. Det är ett familjeföretag med 102 år på nacken.

Nils Åke Hallström har varit med sedan 1980. Tågstationen bommades igen för cirka 15 år sedan, berättar han. Men nu ska den alltså återigen öppnas under 2018, något som Nils Åke Hallström är positiv till.
- Det är sällan man gör infrastrukturinvesteringar i länet. Det har sett likadant ut i nästan 30-40 år. Snarare är det så att man lägger ner stationer. Därför är det jättebra att de nu satsar på järnvägen och bygger en station i Nälden, säger han.

Beroende av tåget

I dag har företaget 130 anställda – ett högt antal i ett samhälle med dryga 900 invånare. Många arbetspendlar från till exempel Östersund eller Åre.
- För våra anställda som pendlar är det bra att det kommer en tågstation och även för dem som pendlar från Nälden till andra ställen, som exempelvis Östersund, säger han och tillägger:
- Det jag skulle vilja se är att vi även kan skicka gods med tåg. Det går inte i dag, det finns ingen kombiterminal i länet. Det vore i sådana fall en stor fördel.

Björn Rentzhog

Hamnat vid sidan om

Björn Rentzhog är vd på Persson Invest som är ett av de större företagen i Jämtland. Bolaget har ett antal olika affärsområden. Bland annat bedriver de försäljning och service av personbilar, lastbilar och bussar i Östersund. De äger också ett antal kontors- och industrifastigheter i staden och totalt 102 000 hektar skog i länet.

Företaget har cirka 1075 anställda, varav 200 av dem finns i Jämtland medan resten finns på verksamhetsorter i andra delar av Sverige och i Norge. Björn Rentzhog deltog på seminariet som arrangerades inom projektet Jämtlandsstråket i Östersund våren 2015.
- Projektet Jämtlandsstråket var ett bra initiativ. I Östersund har vi hamnat lite vid sidan om – många av satsningarna som genomförs sker vid kusten. Men det finns en stark tillväxt här och det är många som vill flytta hit för jobb eller studier. Områdena runt stråket har haft det tufft med utflyttning, så om vi kan fortsätta utveckla Östersund och Åre så kan det ge ringar på vattnet för andra delar av regionen, säger han.

Läs också artikeln "Unikt projekt för bättre pendling"

Tillväxt kräver planering. Vi stärker företagens konkurrenskraft genom samverkan mellan näringslivsutveckling och samhällsplanering på regional och kommunal nivå.