Tillväxtverket

Populärt cykla på fjället

Sedan nätverket Biking Dalarna bildades för fyra år sedan, har Idre fjäll ökat sin beläggning under sommaren med 60 procent.

Fyra personer cyklar på Idre fjäll.

Ett av företagen som ingår i nätverket Biking Dalarna är Idre Fjäll. Idre är en populär destination för skidåkning på vintern, men på somrarna har det varit sämre med besökare. Tack vare cykelturismen har de lyckats höja beläggningen under sommaren med 60 procent de tre senaste säsongerna.

- Det är en väldigt lättillgänglig aktivitet. Det är trevligt att ta familjen på en cykeltur längs lederna, säger Fredrik Jelk, sportchef på Idre Fjäll.

Crosscountry och downhill

I området finns crosscountryleder med olika svårighetersgrader. Inom crosscountry cyklar du på en mountainbike längs stigar i hög- och låglänt skogsterräng – en slags motsvarighet till vinterns längdskidåkning. Det finns också möjlighet till downhillcykling, som innebär att du cyklar längs en bana med så kallade velodromsvängar och olika hopp nerför ett berg, ofta på tid. Downhill brukar jämföras med vinterns störtloppsåkning.

Just nu byggs nya crosscountryleder på Idre Fjäll. 80 centimeter breda stigar skapas med hjälp av en skogsmaskin. Efter stigen är anlagd återställs miljön närmast stigen, som kan ha påverkats av arbetet med maskinen.

– Att cykla crosscountry är en naturupplevelse som är rolig att göra tillsammans med andra. Det är en utmaning att hantera stigen och cykeln. Vi har hittills byggt för nybörjare och medelgoda cyklister, med fokus på att familjen ska ha en bra upplevelse.

Gemensam strategi

Fredrik Jelk uppskattar samarbetet inom Biking Dalarna.

- Vi har en gemensam strategi – till exempel när det gäller skyltning – som kvalitetssäkrar upplevelsen för gästerna, säger han.

Han tycker också att samarbetet har lyckats överbrygga olika företagskulturer.

- I nätverket ingår allt från börsnoterade bolag som Skistar till föreningar som IK Jarl. Jag tycker att det är häftigt. Aktörerna bidrar med kunskap kring hur vi kan förbättra Dalarna som cykeldestination medan Region Dalarna är koordinator.

Nu är det fler destinationer och företag som vill ingå i nätverket. Förutsättningen för att komma med är att man uppfyller kraven: att det exempelvis finns boende, mat och cykeluthyrning. Samtliga komponenter måste finnas, inte någon enstaka.

- När fler företag går med i nätverket är utmaningen att säkerställa att alla följer kvalitetskraven, så att det inte bara är en kärngrupp som gör allt jobb.

”Samverkan stärker cyklingen”

Skistar – som bland annat driver en skidanläggning i Sälen och som är noterat på Stockholmbörsen – var ett av företagen som kläckte idén om samverkansmodellen, ihop med Region Dalarna. Aktörerna ville förbättra cykelturismen i området och hämtade inspiration från 7Stanes i Skottland. Ambitionen var att genomföra en liknande satsning i Dalarna. Biking Dalarna blev resultatet.

Christian Ek, som jobbar med Skistars cykelverksamhet i Sälen, berättar att även de har ökat beläggningen med 60 procent de senaste tre åren. Skistar erbjuder cykelleder för bland annat downhill och crosscountry.

- På vintern är besökarna oftast på en och samma destination under hela sin semester. Men inom cykling är det enklare att ha ett annat rörelsemönster och jag tror att vår samverkansmodell bidrar till att vi gemensamt stärker cyklingen i Dalarna.

Vilken är utmaningen med den här typen av nätverk?

- Den stora utmaningen är allt arbetet som krävs för att alla destinationer ska leva upp till de kriterier som krävs för att vara med, till exempel gemensam skyltning, kvalitet på leder och att det finns mat och logi.

Tillväxt kräver planering. Vi stärker företagens konkurrenskraft genom samverkan mellan näringslivsutveckling och samhällsplanering på regional och kommunal nivå.