Tillväxtverket

Inspirerar fler att tänka entreprenörskap

Som författare sticker Kristina Ohlsson ut i Tillväxtverkets ambassadörsnätverk. Det är inte många som tänker på att företagare, konstnärer och andra som är verksamma i de kreativa näringarna är entreprenörer och företagare.

Kristina Ohlsson

Inte heller Kristina Ohlsson själv trodde från början att hennes passion för att skriva berättelser och böcker kunde vara ett yrkesval. Istället utbildade hon sig till statsvetare och landade efter bland annat jobb på Utrikesdepartementet och Förvarshögskolan på en tjänst som säkerhetspolitisk analytiker på Rikspolisstyrelsen. Men lusten att skriva släppte inte och när Piratförlaget 2009 ville ge ut hennes första kriminalroman Askungar förändrades läget.

Det faktum att författare sällan betraktas som företagare, varken av sig själva eller av andra, är en av drivkrafterna till att hon ville vara en del av Tillväxtverkets ambassadörsprojekt.
– Jag ville sätta ljuset på att vi författare gör en produkt. Vi har samma behov av att utveckla och förädla den som andra företagare, säger Kristina Ohlsson. I snitt skulle jag säga att jag skriver 60 procent och att resten av tiden handlar om att hålla kontakt med min redovisningskonsult och pressen, sitta i möten med förlagets medarbetare och hålla föredrag.

Under perioden 2008–2014 har cirka 2 000 företagare varit ambassadörer för kvinnors företagande inom Tillväxtverkets program Främja kvinnors företagande. Ambassadörernas uppdrag har varit att dela med sig av sina erfarenheter och väcka intresset för entreprenörskap och företagande, främst hos unga. De har på 11 000 uppdrag träffat 170 000 personer.
– Jag tycker att ambassadörsrollen stärker mig som företagare framförallt genom att jag i nätverket träffar andra som ser mig som företagare. Mitt bidrag är att visa att det finns olika typer av företagande. Det finns så mycket inom den kulturella sektorn som kan utvecklas affärsmässigt. Jag vill gärna inspirera andra att tänka utanför boxen om vad företagande är, säger Kristina Ohlsson.

Läs mer om programmet Främja kvinnors företagande