Tillväxtverket

Podcast för unga om företagande

Internationalisering, att anställa och hållbarhet. I varje avsnitt intervjuas experter inom olika ämnen.

Avsnitt 1: Skatter, bokföring och moms

Hur bokför jag? Vad är det för skillnad på utgående och ingående moms? Vilka kostnader kan man dra av i företaget? Martin Pernheim och Elisabeth Fredholm skatteinformatörer på skatteverket gästar podcasten för att svara på de frågorna. Martin och Elisabeth leder lyssnaren genom skattedjungeln på ett lättsamt och trevligt sätt.

Lyssna på avsnitt 1länk till annan webbplats

Avsnitt 2: Tjäna pengar på hållbarhet

Kan man tjäna pengar på hållbarhet? Hur fungerar CSR? Per Grankvist har skrivit boken CSR i Praktiken, om hur företag tjänar och kan tjäna pengar på hållbarhet. Han reder ut begreppen och pratar om vad hållbarhet egentligen innebär, och hur du kan jobba med hållbarhet.

Lyssna på avsnitt 2länk till annan webbplats

Avsnitt 3: Sluta sälj, bli köpbar

Britt-Marie Ahrnell har skrivit boken “Sluta sälj, bli köpbar" som handlar om hur du som entreprenör ska sluta sälja, och bli mer köpbar. Vilken teknik man ska använda, och hur det faktiskt fungerar att sluta sälja och bli mer köpbar.

Lyssna på avsnitt 3länk till annan webbplats

Avsnitt 4: Internets möjligheter

Mikael Ahlström är entreprenör och delägare i Hyper Island och berättar här om hur du ska tänka när du ska börja använda dig av internet och sociala medier. Vad ska man tänka på när man tar fram en strategi och varför ska just du använda dig av sociala medier.

Lyssna på avsnitt 4länk till annan webbplats

Avsnitt 5: Bootstrapping och alternativa finansieringsformer

Thomas Arctaedius är entreprenör och bootstrapping-expert. Han berättar om hur du med nystartat bolag ska tänka för att kunna komma igång med så lite pengar som möjligt. Hur gör man och varför ska man använda sig av bootstrapping-tekniken samt hur du kan använda dig av alternativa finansieringsformer i ditt nya företag.

Lyssna på avsnitt 5länk till annan webbplats

Avsnitt 6: Att anställa

Affärsjuristen Tommy Iseskog berättar om vad som är viktigt att tänka på när du ska anställa. Vad är de vanligaste felen som entreprenörer gör vid anställning? Vad har man för skyldigheter? Och vad ska man tänka extra mycket på?

Lyssna på avsnitt 6länk till annan webbplats

Avsnitt 8: Exits och konkurser

Hur avvecklar man sitt företag? I det här avsnittet diskuteras exits och konkurser. Hur planerar man bäst sin exit, vad ska man tänka på och hur kan man förbereda sig på bästa sätt? Samt vad händer vid en konkurs. Veckans gäst är Peter Grufman från SEB.

Lyssna på avsnitt 8länk till annan webbplats

Avsnitt 9: från idé till företag

Tänk dig att du ska åka på en resa, vad behöver du boka, vad behöver du veta om destinationen? Så ser Nicklas Larsson från Tillväxtverket på att starta företag. Tillsammans med Theresa Kjellberg från Bolagsverket går han igenom hur du ska ta din idé till företag.

Lyssna på avsnitt 9länk till annan webbplats