Tillväxtverket

Checklista för restaurang­företag

På vår företagarsajt verksamt.se länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterhittar du en checklista för blivande restaurangföretagare. Genom att svara på några frågor får du som företagare snabbt en översikt över de uppgifter som ska lämnas till olika myndigheter och kommunen.

Checklistan riktar sig till dig som funderar på att starta restaurang, café eller gatukök. Den kan också användas av personer som möter nyföretagare för guidning och vägledning.

Genom att svara på ett antal frågor får du svar på:

  • vilka uppgifter du behöver lämna
  • vilka tillstånd du måste söka
  • till vilken myndighet eller kommun du ska lämna uppgifter och söka tillstånd

Checklistan kan användas av alla, oavsett i vilken kommun företaget är verksamt. För 15 pilotkommuner kommer det att finnas mer riktad information för att ansöka om olika typer av tillstånd.

De 15 pilotkommunerna är: Botkyrka, Gotland, Göteborg, Halmstad, Härnösand, Stockholm stad, Sundsvall, Timrå, Linköping, Nacka, Norrköping, Sigtuna, Skellefteå, Uppsala och Örebro.

Checklistan har utvecklats i samverkan mellan Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Tillväxtverket och Bolagsverket som en del av regeringens satsning på Digitalt Först – en enklare förvaltning med smarta digitala tjänster.