Tillväxtverket

Cirkulär ekonomi och offentlig upphandling

Den 25 november bjöd Delegationen för cirkulär ekonomi, Sveriges Kommuner och Landsting och Upphandlingsmyndigheten gemensamt in till ett seminarium om cirkulär ekonomi och offentlig upphandling. Seminariet vände sig främst till dem som arbetar som upphandlare, inköpare, inköpsansvarig, miljöstrateg eller har en annan funktion som kopplar till offentlig upphandling.

De offentliga upphandlingarna i Sverige omfattar 683 miljarder kronor varje år. I EU ligger värdet för endast varu- och offentliga byggentreprenadkontrakt på cirka 300 miljarder euro. Offentlig upphandling som ställer cirkulära krav är en avgörande faktor för hållbar utveckling och omställningen från en linjär till en cirkulär ekonomi.

För att uppnå detta krävs välformulerade krav på varor och tjänster. Cirkulär upphandling ställer nya krav på exempelvis kommunernas upphandlare, beslutsfattare och politiker. Under seminariet presenterades goda exempel från några kommuner och leverantörer samt hur Delegationen för cirkulär ekonomi, SKR och Upphandlingsmyndigheten arbetar med att stötta spridningen av arbetssättet.

Film från seminarietlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Presentationer

  1. Ordförande Åsa Domeij om Delegationen för cirkulär ekonomiPDF (Åsa Domeij är ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi)
  2. Upphandlingsmyndigheten – Joakim ThornéusPDF (Hållbarhetsspecialist Upphandlingsmyndigheten)
  3. SKR – Karin PeeduPDF (Upphandlingsstrateg SKR)
  4. Borlänge Energi – Christian OlhansPDF (chef över tekniskt stöd och avfall)
  5. IKEA – Jonas CarlehedPDF (Hållbarhetschef IKEA)
  6. Berendsen – Lina K WilesPDF (Hållbarhetschef Berendsen)
  7. SKL KommentusPDF – Robin Ljungar Hållbarhetschef på TMF, Caroline Tottie Kategoriansvarig förbrukning SKL Kommentus, Christian Nilsson Upphandlare SKL Kommentus


Behandling av personuppgifter
Om du fyller i din e-postadress sparas den hos Tillväxtverket, och det är vi som ansvarar för denna uppgift. Vi sparar e-postadressen endast för att kunna svara dig om du har en fråga. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter på tillvaxtverket.se/personuppgifter.