Vinterturismen fortsätter att växa
Under vintersäsongen 2024/2025 gjordes det totalt 21,3 miljoner kommersiella övernattningar i Sverige, en ökning med 2 procent från föregående år. De utländska gästnätterna ökade med 7 procent, samtidigt som svenska gästnätter ökade med 1 procent. Danmark fortsätter att vara den största marknaden och står nu för över en miljon gästnätter under vintersäsongen.

Vintersäsongen i Sverige sträcker sig från december till april och är en viktig period för turismen då många svenskar traditionellt sett reser inom landet. De senaste åren har dock svenskarnas andel av gästnätter minskat till förmån för de utländska.
Av totalt 21,3 miljoner övernattningar stod utländska turister för 4,5 miljoner. Det är en ökning av utländska gästnätter med 7 procent från föregående år. Det innebär att utländska gäster nu står för en fjärdedel av alla gästnätter under vintersäsongen. En stor del av ökningen står den danska marknaden för. Sedan 2022 har danska gästnätter ökat med 75 procent och står nu för över en miljon av de utländska gästnätterna.
Val av boende skiljer sig mellan de utländska marknaderna
Bland norska besökare är camping ett populärt boende och norska besökare står för 55 procent av alla utländska gästnätter på camping. När det gäller kommersiell uthyrning av privata stugor och lägenheter står danska besökare för 68 procent av alla gästnätter. Danska besökare står också för 56 procent av gästnätter i stugbyar. Bland hotell och vandrarhem sticker ingen utländsk marknad ut på liknande sätt.
Utländska gästnätter driver på den svenska vinterturismen
Vintersäsongen är en viktig period för Dalarna, Jämtland, Norrbotten, Värmland och Västerbotten, som är de stora vinterdestinationslänen. De fem länen hade tillsammans 7,3 miljoner gästnätter under årets säsong, varav Dalarna står för tre miljoner av dessa. I Dalarna och Jämtland genomförs hälften av det totala antalet gästnätter under vintersäsongen
Under årets vintersäsong ökade gästnätterna i vinterdestinationslänen med 2 procent jämfört med föregående år. Det är framför allt de utländska besöken som driver den positiva utvecklingen, där de utländska gästnätterna ökade med 14 procent jämfört med föregående period. De svenska gästnätterna minskade samtidigt med 1,5 procent i dessa län.
Vintersäsongen 2021/2022 stod de utländska besöken för 14 procent av gästnätterna. Nu står de utländska besöken för 22 procent av gästnätterna i vinterdestinationslänen. Störst andel utländska gästnätter hade Norrbottens län. Under vintersäsongen var 42 procent av gästnätterna i länet från utländska gäster.
Majoriteten av regioner hade en positiv utveckling
Under perioden ökade gästnätterna i 13 av Sveriges 21 län jämfört med föregående år. Hallands län ökade sina gästnätter relativt mest med 7,5 procent. I Jönköpings län minskade antalet gästnätter relativt mest, med en minskning på -6,5 procent.
Storstadsregionerna hade alla en positiv utveckling denna säsong. Skånes län ökade mest med 5,6 procent, sedan Västra Götalands län med 1,4 procent. Stockholms län ökade med 0,5 procent.
Flest gästnätter hade Stockholms län samt Dalarnas län. Om man däremot räknar antal gästnätter per invånare har Jämtlands län flest med 12,3 gästnätter per invånare. Stockholms län har som jämförelse 2,3 gästnätter per invånare.
Ta del av statistiken i Tillväxtverkets statistikportal
På Tillväxtverkets statistikportal kan du följa utvecklingen av gästnätter, logiintäkter, beläggningsgrad fördelat per månad och läns- eller kommunal nivå.
Kontakt
Patrik Svensson
Statistiker
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se