Större andel regionalt riskkapital går till kvinnor
Majoriteten av ansökningar om riskkapitalfinansiering kommer från företag med manliga grundare. Trots det har stöd till kvinnliga grundare ökat.
Tillväxtverket har analyserat hur regionalt riskkapital, finansierat av Europeiska regionala utvecklingsfonden, fördelas mellan könen i Sverige. I samband med att investeringsperioden under programperioden 2014–2020 avslutades 2023, kan vi nu ge en bild av hur riskkapitalet har fördelats mellan könen.
Trots att majoriteten av ansökningar om riskkapitalfinansiering kommer från företag med manliga grundare, har andelen stödbeslut till kvinnliga grundare och mixade team (bestående av både kvinnor och män) ökat mellan programperioderna 2007–2013 och 2014–2020.
Om kön och sannolikhet att få stöd under programperioden 2014 - 2020
Tillväxtverket har analyserat sannolikheten att få stöd genom regionalt riskkapital baserat på grundarnas kön. Under programperioden 2014–2020 hade företag med både män och kvinnor som grundare störst chans att få stöd i sex av nio fonder. Kvinnor hade högre sannolikhet än män i fem fonder, medan män hade högre sannolikhet i tre fonder. I en fond var sannolikheten lika stor för båda könen.
Majoriteten av de företag som får en investering är dock fortfarande grundade av män. Det verkar främst bero på att det är fler manliga än kvinnliga grundare som söker riskkapital. Slutsatsen är att en större andel av stöden nu går till kvinnor och företag grundade av både män och kvinnor, i jämförelse med tidigare programperiod.
– Nyckeln till mer kapital till kvinnor i våra finansieringsinstrument verkar vara att fler företag drivna av kvinnor ansöker om stöd. De kvinnor som söker har generellt minst lika goda chanser som män att få investering från oss, säger Andreas Backfolk, enheten Kapitalförsörjning på Tillväxtverket.
Nu utvärderar Tillväxtverket riskkapitalets fördelning ännu djupare
Under programperioden 2014-2020 rapporterade de regionala riskkapitalfonderna att de hade ett starkare fokus på att öka kvinnors tillgång till riskkapital. Sju regionala dotterbolag till Almi Invest samt Partnerinvest i Norr förvaltar dessa åtta fonder. De rapporterar att de arbetar proaktivt för att undvika snedvridning till nackdel för kvinnor genom att nå ut till kvinnor i entreprenörsnätverk och genom nå ut till företag som har både män och kvinnor som ägare.
Tillväxtverket har påbörjat arbetet med en utvärdering av det Regionalfondsfinansierade riskkapitalet och hur riskkapitalet fördelas mellan könen.
– Det är glädjande att vi nu har resurser att analysera detta mer på djupet. Vi behöver mer kunskap om rotorsakerna till fördelning av stöd genom riskkapital mellan könen, säger Andreas Backfolk.
Det är glädjande att vi nu har resurser att analysera detta mer på djupet. Vi behöver mer kunskap om rotorsakerna till fördelning av riskkapital mellan könen, säger Andreas Backfolk.
Tillväxtverkets arbete med riskkapital
Sedan 2009 har Tillväxtverket, med medel från Europeiska regionala utvecklingsfonden, finansierat ett trettiotal riskkapitalfonder i alla Sveriges regioner. Det finns både regionala och nationella riskkapitalfonder. Sedan 2009 har 1,8 miljarder kronor från EU:s regionalfond lett till investeringar i 873 företag, totalt 3,4 miljarder kronor, med ytterligare 11,7 miljarder kronor i privat medfinansiering.
– Under 2024 påbörjar myndigheten ett större arbete med utvärdering av riskkapitalinsatser finansierade av Regionalfonden sedan 2007. Att fördjupa förståelsen för utfall och effekter av dessa insatser behövs för att stärka pågående uppföljningen samt framtida utveckling av liknande insatser. Tillväxtverket ser också ett stort värde i lärande kring hur riskkapital i Sverige fungerar och exempelvis kan komma fler kvinnor till del, säger Andreas Backfolk.
Läs mer
För den som vill veta mer exakt hur Tillväxtverket analyserade ämnet i denna artikel och räknade kring betingad sannolikhet, finns en teknisk fotnot att få på begäran.
Kontakt
Andreas Backfolk, förnamn.efternamn@tillvaxtverket.se