Regler både drivkraft och hinder för grön omställning

Lagar och myndighetsregler spelar en central roll i den gröna omställningen, både som drivkraft och hinder. Regler kan driva på omställningen och öka företagens konkurrenskraft. Samtidigt kan regler utgöra ett hinder. Företagen vill ha långsiktiga politiska beslut.

Det visar Tillväxtverkets enkätundersökning Företagens gröna omställning som omfattar små och medelstora företag som arbetar med grön omställning. Undersökningen genomfördes under perioden december 2022 till mars 2023.

Regler stark drivkraft för grön omställning

Under de senaste åren har flera nya regler införts med syfte att minska klimatutsläpp och miljöpåverkan. Dessa regler omfattar områden som avfallshantering, kemikalier och utsläpp vid transporter och bostadsbyggande. Inom de kommande åren förväntas ytterligare regler träda i kraft, särskilt som en följd av EU:s gröna giv.

Undersökningen visar att nästan åtta av tio företag uppger att den gröna omställningen helt eller delvis medför behov av att hantera nya regelverk. Ungefär lika många företag ser också regler som en drivkraft för grön omställning, där 20 procent upplever det i stor utsträckning och 53 procent i viss utsträckning.

Endast ökade produktions- och driftskostnader och förändrad efterfrågan på marknaden bedöms vara större drivkrafter för den gröna omställningen än lagar och myndighetsregler.

Hinder för grön omställning

Det största hindret som företagen ser för att arbeta mer med grön omställning är osäkerhet kring långsiktighet i politiska beslut. För att kunna fatta välgrundade beslut behöver företagen förutsägbarhet gällande bland annat regler, tillståndsprocesser, målsättningar, subventioner och investeringar i infrastruktur.

Undersökningen visar att 28 procent av företag som arbetar med grön omställning ser lagar, myndighetsregler och myndighetskontakter som ett stort hinder för att öka takten i omställningen.

Vissa branscher upplever större hinder än andra. Inom jordbruk, skogsbruk och fiske upplever hela 54 procent av företagen att lagar och myndighetsregler är ett stort hinder för grön omställning. Även inom el och vatten samt transport och magasinering är andelen företag som upplever hinder hög, 49 respektive 41 procent.

Det vanligaste problemet enligt undersökningen är kostnader som uppstår till följd av regler. Därefter följer otydliga och komplexa regelverk samt mängden uppgifter som ska lämnas till myndigheter.

Insatser på flera nivåer pågår

Det pågår insatser lokalt, nationellt och på EU-nivå för att främja företagens konkurrenskraft och minska negativa effekter av regler. Arbetet med att förenkla för företag handlar om att säkerställa ändamålsenliga regler, som är enkla att tillämpa och efterleva för både myndigheter och företag, till minsta möjliga kostnad för företagen.

Kontakt

Amanda Skog

Cecilia Holmgren

fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se