Företag som leds av både kvinnor och män attraherar mest kapital

Riskkapital från EU:s regionalfond till företag som drivs av kvinnor ökar. Men allra bäst har det gått för företag med blandat ägarskap. ”Forskning antyder att jämställda företag presterar bättre”, säger Henrik Storm Dyrssen.

Kvinna och man jobbar ihop

Riskkapital till företag med blandad ägarstruktur ökade från åtta till drygt tjugotre procent mellan 2007-203 och 214-2020.

I första delen av Tillväxtverkets artikelserie om jämställdhet och riskkapital berättade vi att fler stödbeslut tas till kvinnors fördel. Nu kan vi konstatera att kapitalet även i ökande omfattning har kommit kvinnor till del. Men allra bäst har det gått för företag med blandat ägarskap.

Under EU:s programperiod 2007–2013 investerade elva regionala riskkapitalfonder, finansierade av EU:s regionalfond, två procent av sitt kapital i företag grundade av kvinnor och åtta procent av kapitalet i företag med både män och kvinnor som grundare. Sjuttiofyra procent av kapitalet gick till män.

En väsentlig ökning 2014-2020

Under programperioden 2014-2020 ökade kapitalet till kvinnor från två till sju procent, vilket är en väsentlig ökning. Då handlade det om åtta regionala fonder och den nationella Gröna Fonden. Grundarteam med en blandning av män och kvinnor ökade från åtta till drygt tjugotre procent. Totalt har investerat kapital i företag som inte grundats av enbart män ökat från tio till drygt trettio procent. Man får dock komma ihåg att siffror rörande investerat kapital för programperioden 2014–2020 summeras fram till slutet av fondernas investeringsperioder och kan därför ändras något fram till slutrapportering 2029.

– Det är utomordentligt angeläget att djupare studera hur mer riskkapital kan komma kvinnors företag till del. Vi behöver kunna belägga varför Regionalfondens riskkapital lyckas allokera sju gånger mer kapital till kvinnor än den privata marknaden (sju procent jämfört med omkring en procent), samtidigt som vi försöker förstå hur vi kan nå ännu längre. Vi har kännedom om offentliga riskkapitalinstrument i EU som lyckas allokera upp till tjugo procent till kvinnor, säger Henrik Storm Dyrssen, enheten Kapitalförsörjning på Tillväxtverket.

Vi behöver kunna belägga varför Regionalfondens riskkapital lyckas allokera sju gånger mer kapital till kvinnor än den privata marknaden (sju procent jämfört med omkring en procent), samtidigt som vi försöker förstå hur vi kan nå ännu längre.

Henrik Storm Dyrssen, Kapitalförsörjning.

Henrik Storm Dyrssen, enheten Kapitalförsörjning.

Lägst belopp till kvinnor - men högst till blandade grundarteam

Tillväxtverkets analys av investerat kapital per företag ger en blandad bild. Kvinnor fick i snitt 200 000 kronor mer i kapital under programperioden 2014–2020 jämfört med programperioden 2007-2013. Blandade grundarteam och företag grundade av män fick båda cirka 400 000 kronor mindre 2014–2020. Blandade grundarteam attraherar konsekvent mest kapital i genomsnitt.

Framgångarna med att attrahera kapital för företag med en blandad ägarstruktur skulle kunna ha samband med den forskning som antyder att mer jämställda företag presterar bättre än företag som drivs av enbart män, eller kvinnor. Vi har sett att fondförvaltarna ibland hänvisar till att ”blandade team är bäst” i sin rapportering, säger Henrik Storm Dyrssen.

Tydligare fokus från förvaltare på jämställt riskkapital

Förvaltarna av instrument inom programperioden 2014–2020, Almi Invests olika dotterbolag samt Partnerinvest i Norr, rapporterar att de arbetat aktivt med att öka fokus på jämställdhet och tillgång till kapital för företag med kvinnor som grundare eller medgrundare. En faktor Tillväxtverket tidigare identifierat är att de kvinnor som söker kapital också får kapital i flera fall med högre sannolikhet än företag grundade av enbart män.

– Att kvinnor får en mer representativ andel av stödbesluten antyder att förvaltarna under programperioden 2014–2020 haft ett gott arbete för en mer jämställd fördelning av stödbeslut. Det återstår att skapa djupare förståelse för varför kvinnors företag får mindre pengar per företag samt varför så få kvinnor syns ibland de propåer våra förvaltare tar emot, säger Henrik Storm Dyrssen.

Ökat fokus på transparens kring investeringar i kvinnors företag

Under programperioden 2007-2013 fanns det ingen data över vilket kön som kapitalet gick till i 16 procent av det investerade kapitalet. Under den följande programperioden 2014–2020 ökade Tillväxtverket fokus på uppföljning och datainsamling rörande grundares könstillhörighet. Databristen reducerades därefter 0,1 procent.

Om Tillväxtverkets arbete med riskkapital

  • Sedan 2007 har Tillväxtverket arbetat med att sätta upp kring 30 riskkapitalfonder finansierade av Europeiska regionala utvecklingsfonden.
  • Mellan 2009 och 2023 betalades 1,8 miljarder kronor EU-medel ut till dessa finansieringsinstrument.
  • Fondernas totala kapital om 3,4 miljarder kronor har investerats i 873 små och medelstora företag i hela landet. Investeringarna har lockat in 11,7 miljarder kronor i medfinansiering från privata investerare.
  • En krona EU medel har i dessa insatser bidragit till 8,4 kronor investerade i svenska företag. Den första generationen fonder, implementerade under programperioden 2007–2013, har betalat tillbaka i snitt 73 procent av utbetalade EU-medel, som gått tillbaka till statskassan.

Kontakt

Henrik Storm Dyrssen, enheten Kapitalförsörjning

fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se