FA-regionerna - ett verktyg för regionala prognoser

Tillväxtverket har publicerat en ny uppdatering av FA-regionindelningen för perioden 2025–2035 (FA25). FA-regioner är ett kraftfullt verktyg för regionala beskrivningar, analyser och prognoser.
Begreppet FA-regioner står för Funktionella analysregioner och syftar till att skildra områden där människor bor och arbetar. FA-regionerna består av en eller flera kommuner och ska spegla geografiska områden som utgör lokala arbetsmarknadsområden på lång sikt. Arbetspendling över kommungränsen avgör om olika kommuner är sammanlänkade i större geografiska kluster, eller om de utgör egna självständiga arbetsmarknadsområden.
Ett verktyg för regionala analyser
FA-regionerna är ett verktyg för regionala analyser och undersökningar. De används för att skapa regionala beskrivningar, analyser och prognoser, och bidrar till att öka förståelsen för funktionella geografier över administrativa gränser.
– FA-regioner har under flera år använts i analyser och prognoser av både Tillväxtverket och andra aktörer. FA-indelningens spridda användning av FA-indelningen visar tydligt på dess betydelse för regionala beskrivningar och analyser, säger Gustav Hansson, utredare på Tillväxtverket.
Pendlingsprognos utgör grunden
Metoden för att ta fram den nya FA-indelningen består av två delar: en pendlingsprognos för åren 2025–2035 och en metod för att dela in kommunerna i FA-regioner baserat på denna prognos.
Pendlingsprognosen skattar antalet sysselsatta personer som pendlar mellan kommuner och baseras på uppgifter om sysselsatt dag- och nattbefolkning per kommun och historisk pendling. Metoden för att dela in kommunerna i FA-regioner, baseras på en metod för indelning av LA-regioner (lokala arbetsmarknadsområden) men med några mindre skillnader.
Tillväxtverket bedömer att eventuella prognosfel inte har påverkat den enskilda kommunens regionstillhörighet och att FA25 ger en bra fingervisning om arbetsmarknadens geografiska utveckling de kommande tio åren.
– Det är dock viktigt att notera att FA-indelningen inte är ett facit, utan endast en rimlig skattning, säger Gustav Hansson.
– En prognos är aldrig bättre än det statistikmaterial som den utgår ifrån. Förändrade arbetsvanor, distansarbete och en värld i ständig förändring innebär en osäkerhet för FA-indelningen. Det är endast i efterhand det går att bedöma om indelningen varit lyckad, säger Elias Olofsson, utredare vid Tillväxtverket.
Ta del av rapporten
FA-indelningen och en beskrivning av metoden finns i rapporten