Var med och stärk innovationsmiljöer i glesa geografier
Vill ni vara med och bidra till fler innovationer och stärkta innovationsmiljöer i glesa geografier? Eller har ni idéer på hur vi kan arbeta med behovsdriven forskning och innovation som syftar till att lösa utmaningar kopplade till långa avstånd och gles befolkning? Ta då chansen att bidra till framtidens innovationsmiljöer i Norrbotten och Västerbotten!
Vi uppmanar särskilt till samarbetsprojekt mellan små och medelstora företag, forskningsinstitutioner, offentliga aktörer och civilsamhället för att maximera effekten och hållbarheten hos projekten.
Vem kan söka?
Offentliga aktörer, aktörer inom det företagsfrämjande systemet, universitet och högskolor, forsknings- och utbildningsaktörer, ekonomiska föreningar och civilsamhället.
Vad kan ni söka för?
Insatser för stärkta innovationsmiljöer i glesa geografier i Norrbotten och Västerbotten.
Hur mycket kan ni få i stöd?
Ett projekt kan maximalt beviljas 40 procent av sin totala budget i stöd. Budget för utlysningen är 30 miljoner kronor. Observera att budgeten för utlysningen är preliminär och kan komma att ändras.
Totalt finns 320 miljoner kronor att ansöka om under utlysningsomgång 2025.1. Budgeten för denna utlysning är indikativt fördelad utifrån denna ram och kan därför komma att ändras.
Vad handlar erbjudandet om?
1.1 Stärk forskning och innovation
Har din organisation idéer för hur vi kan stärka innovation och samverkan i de glesbefolkade områdena i Norrbotten och Västerbotten? Nu erbjuder vi finansiering för insatser som syftar till att stärka innovationsmiljöer och som samlar talanger och experter för att lösa specifika utmaningar inom exempelvis transporter, energi eller distansöverbryggande teknik.
Vi efterlyser projekt som skapar regionala testbäddar där företag och forskare kan utveckla och testa hållbara lösningar inom till exempel skogsbruk eller förnybar energi och insatser som utvecklar och främjar delningsekonomimodeller som gör det möjligt för företag att dela på infrastruktur eller resurser och därmed minska kostnader och klimatpåverkan. Vi ser gärna projekt som utvecklar digitala plattformar för samarbeten mellan aktörer i glesbygden och nationella/internationella företag och forskningscentrum. Vi ser också gärna forskning som tar fram innovativa lösningar som förbättrar levnadsvillkoren och samhällsutvecklingen i glesbygden. En stärkt forskningsinfrastruktur och en funktionell, geografiskt oberoende samverkan bidrar till att minska ojämlikheter mellan olika delar av regionen. Det minskar också ojämlikhet mellan grupper och individer.
Vi ser också gärna forskning som tar fram innovativa lösningar som förbättrar levnadsvillkoren och samhällsutvecklingen i glesbygden. Det kan exempelvis bidra till utvecklingen av digitala tjänster som förbättrar vård, utbildning eller transporter i regioner med långa avstånd. Att använda städer och byar i Norrbotten och Västerbotten som testbäddar för forskning och innovation innebär en unik möjlighet att dra nytta av de specifika förutsättningar som råder inom geografin. De långa avstånden och det kalla klimatet innebär många utmaningar, och erbjuder goda möjlighet för innovation.
För att skapa förankring och öka acceptansen för förändringar kan lokalbefolkningen involveras. Medborgarforskning och lokal samverkan ger insikter och erfarenheter som är avgörande för att göra lösningar relevanta och hållbara för regionen.
Ett viktigt steg är också att göra lösningar skalbara så att innovationer kan spridas och implementeras i andra delar av Sverige eller internationellt. Genom samarbeten med exportfrämjande organisationer och kluster inom hållbar utveckling så är det möjligt att stödja internationalisering av de testade lösningarna.
Vi uppmanar till samarbetsprojekt mellan små och medelstora företag som vill växa genom att erbjuda innovativa produkter eller tjänster, universitet och forskningsinstitutioner som kan bidra med tillgång till expertis och forskningsbaserad utveckling, offentliga aktörer såsom kommuner och regionala utvecklingsbolag som har lokalkännedom och kan bidra till att skapa förutsättningar för innovationsprojekt och civilsamhället som kan bidra till att skapa inkluderande och hållbara lösningar som gynnar lokala samhällen.
Vi ser också gärna samverkan mellan länen och med aktörer utanför länen. Även samverkan med internationella aktörer inom specifika branscher som kan ge regionen nya perspektiv och affärsmöjligheter.
Vi ser positivt på tvärsektoriell samverkan då vi tror att möten mellan olika branscher är en bra grogrund för nya och förbättrade lösningar.
Projektinsatserna ska ha en tydlig koppling till Norrbottens och Västerbottens utpekade områden för smart specialisering.
Här kan ni läsa de regionala smart specialiseringsstrategierna:
Norrbottens strategi för smart specialisering Länk till annan webbplats.
Västerbottens innovationsstrategi Länk till annan webbplats.
Om ni är intresserade av att ansöka om finansiering så uppmanar vi er att läsa handboken för EU-projekt 2021-2027 och i Min ansökan för att förbereda er ansökan. Det finns flera skillnader från förra programperioden. Ett viktigt steg är att ni planerar ert projekt så att ni har rätt att ta emot stödet utifrån de regler som finns för statsstöd som gynnar företag. Statsstödsreglerna kan exempelvis ställa krav på en större del privat medfinansiering.
Ta gärna tidig kontakt med Tillväxtverket i ansökningsförfarandet!
Mer information
Så ansöker ni
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Läs mer om detta under rubriken "Vad handlar erbjudandet om".
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
Kontakt
Namn på kontaktperson
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Eller till programmets mejladress:
Funktionsbrevlåda för Övre Norrland ovrenorrland@tillvaxtverket.se
Programansvarig Övre Norrland Malin Ylinenpää 08 - 681 66 54
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.
Regionalfondsprogrammet för Övre Norrland 2021–2027 hittar ni här: Regionalfonden Övre Norrland