Var med och bidra till minskad klimatpåverkan
Har ni en idé med potential att bidra till mer hållbar resursanvändning och en mer cirkulär ekonomi? Nu finns det möjlighet att söka EU-finansiering för arbetet att minska klimatpåverkan genom projekt som ökar cirkulariteten, främjar energieffektivisering, minskar mängden avfall eller främjar cirkulära produktionsprocesser.
Vilka aktörer kan söka?
Vi ser gärna sökanden från samverkansplattformar och företagsnoder men också offentliga aktörer såsom kommuner och akademi med flera.
Vilka typer av insatser kan ni söka för?
Ni kan söka finansiering för genomförandeprojekt och förstudier. Insatserna kan innefatta insatser direkt mot företag eller utveckling av stödstrukturer. Läs mer om detta längre ned i utlysningen.
Hur mycket kan ni få i stöd?
Ett projekt kan max beviljas 40 procent av sin totala budget i EU-stöd. Om det inom programperioden finns EU-medel kvar inom programmets budget kan Tillväxtverket i enlighet med gällande regelverk erbjuda redan beviljade projekt möjlighet att ansöka om utökad finansiering och förlängd projektperiod. En förutsättning är att projektägaren då kan visa att det finns tillräcklig nationell medfinansiering.
Vad handlar erbjudandet om?
Sök finansiering inom följande specifikt mål:
2.6: Främja cirkulär ekonomi
I denna utlysning efterfrågas insatser som på olika sätt kan bidra till Stockholmsregionens vision om att vara en ledare inom cirkulär ekonomi. Vi välkomnar en bredd av projekt. Utlysningen utgår från programmets samtliga inriktningar inom cirkulär ekonomi (som finns att läsa om i programmet (länk).
Ni kan söka finansiering för insatser med fokus på exempelvis att:
- Främja utveckling och implementering av:
- Mer effektiva, hållbara processer och innovativa miljölösningar
- Ökad resurs- och energieffektivitet, samt cirkulär omställning i företag
- Alternativa material och ökad återanvändning, inklusive hållbar plasthantering
- Identifiera resurs- och klimateffektiva synergiåtgärder och främja övergången till en mer cirkulär ekonomi, t.ex. genom industriell symbios och samverkan.
- Främja omställningen i regionens markanvändning och fysiska miljö för att öka förutsättningarna för en cirkulär, koldioxidsnål ekonomi.
- Främja ökad klimatmedvetenhet som stödjer hållbara konsumtionsmönster och beteenden.
- Ge stöd till innovativa start-ups inom hållbar stadsutveckling och matcha dem med aktörer i planprocessen.
- Förbättra kravställande kring cirkulär ekonomi i upphandlingar.
- Skapa samverkansytor där företag och andra aktörer kan samarbeta kring cirkulära lösningar och cirkuläritet i värdekedjor.
- Fokusera på digitalisering som verktyg för effektivisering och hållbarhet.
- Öka kunskapen om ny lagstiftning inom exempelvis textil- och matavfall, rening av avloppsvatten från tätbebyggelse och hållbarhetsrapportering (CSRD)
- Bidra till att AI och digitalisering används för att göra städer klimatsmarta och resurseffektiva.
- Genomför insatser inom hållbar mobilitet, energi, kraft/batteri, kompetensutveckling och FoUI.
Mer information
Så ansöker ni
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Läs mer om detta under rubriken "Vad handlar erbjudandet om".
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
Kontakt
Namn på kontaktperson
lisa.kareliusson@tillvaxtverket.se
Eller till programmets mejladress:
stockholm@tillvaxtverket.se
Ta gärna kontakt med Tillväxtverkets enhet Regional utveckling mellersta Sverige som hanterar Regionalfondsprogrammet för Stockholm innan ni skickar in en ansökan. Ta också kontakt med Regionalt utvecklingsansvarig. Vi kan ge er feedback på ert framtida projekt inför er ansökan. Det är bra att utgå från frågorna i mallen för Tidig projektidé som finns i handboken.
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.
- Handbok för EU-projekt 2021-2027
- Kommuner i Stockholm - se hit! Den 20:e november kl 10-11 bjuder vi in till en digitalt inspirationsträff.
Information och anmälan 20/11 - Vill ni veta mer om regionalfonden och aktuella utlysningar?
Vi bjuder in till två digitala informationstillfällen med olika fokus: - Möte den 26/11 2024 kl 09-10 fokuserar på förberedelsefasen och planering.
Information och anmälan 26/11 - Möte den 22/1 2025 kl 09-10 som handlar framförallt om vad som är viktigt att tänka på inför ansökan.
Information och anmälan 22/1