
Var med och bidra till ett smartare Östra Mellansverige
Vill ni vara med och skapa en hållbar utveckling med utgångspunkt i regionens gemensamma utmaningar? Nu finns möjlighet att söka EU-finansiering för att stärka små och medelstora företags innovationskapacitet, konkurrenskraft, digitala mognad och kompetensförsörjning.
Vem kan söka?
Företagsfrämjande aktörer som exempelvis samverkansorganisationer, offentlig sektor och lärosäten.
Vad kan ni söka för?
Hållbar utveckling genom att stärka företags innovations- och konkurrenskraft samt förmåga till digital omställning och kompetensförsörjning.
Hur mycket kan ni få i stöd?
Regionalfonden kan finansiera maximalt 40 procent av de totala kostnaderna för ett projekt eller förstudie.
Vad handlar erbjudandet om?
Sök inom följande specifika mål:
1.1 Stärk forskning och innovation
1.2 Säkra nyttan av digitaliseringen
1.3 Stärk små och medelstora företags tillväxt och konkurrenskraft
1.4 Utveckla färdigheter för smart specialisering
Målet för projekt inom de fyra specifika målen i PO1 är att göra direkta och indirekta insatser till företag och innovationsmiljöer med ambitionen att stärka konkurrenskraft och bidra till hållbar utveckling i programområdet Östra Mellansverige. Den övergripande ambitionen är att bidra till ett smartare EU genom innovation, digitalisering, ekonomisk omvandling och stöd till små och medelstora företag.
Specifikt mål 1.1 stärka forskning och innovation
För Östra Mellansverige är det nödvändigt att arbeta med innovationsfrågor i en global ekonomi. Innovation kan i sammanhanget innebära många saker. Det kan exempelvis vara nya produkter eller tekniska lösningar. Det kan också vara nya sätt att utveckla städer, landsbygder och boendemiljöer. Innovation kan vara nya sätt att hantera elanvändningen eller nyttja råvaror från naturen alternativt att genom AI möjliggöra för tekniska system att uppfatta sin omgivning och lösa problem på nya sätt.
Ett gott innovationsklimat ger ökad livskvalitet för människor, en mer hållbar miljö- och samhällsutveckling och bidrar dessutom till stärkt attraktionskraft för ÖMS. Vidare leder det till tillväxt och nya jobb, eftersom efterfrågan på nya lösningar samtidigt lägger grunden för framtidens marknader. Innovation och förnyelse krävs inom flera områden för att främja hållbar tillväxt. Forskning- och utvecklingsinsatser behöver därför mötas upp av satsningar som främjar nyttiggörande och kommersialisering av idéer, entreprenörskap som attraherar investeringar.
Specifikt mål 1.2, Säkra nyttan av digitaliseringen
En väl utbyggd och fungerande infrastruktur kring digitalisering i Östra Mellansverige skapar förutsättningar för att bo och verka i hela regionen samt att bedriva en effektiv och innovativ produktion. Digitaliseringen är således viktig för att stärka konkurrenskraft, skapa sysselsättning samt driva en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling. Men också för att möta människors och organisationers behov av snabbt bredband och stabila mobila tjänster av god kvalitet. I dag utvecklas dock digitaliseringen ojämnt i Sverige och går långsammare än i andra jämförbara länder, så tempot på den digitala transformationen behöver öka. Analyser visar till exempel att vi inte har satsat tillräckligt på insyn, öppenhet, samverkan och medskapande för att kunna säga att vi ligger i framkant när det gäller den digitala transformationen.
Att öka digitaliseringstakten och skapa digitalt kompetenta och trygga medborgare och organisationer som kan driva innovation blir därför viktigt för ÖMS, likväl som för andra regioner i Sverige. Digitalisering handlar i sammanhanget bland annat om att digitalisera offentlig förvaltning, främja digital kompetens, skapa goda förutsättningar för digital infrastruktur samt för utveckling och användning av ny teknik såsom data och artificiell intelligens. Genom att öka takten kan regionen bidra till att vi snabbare kan använda och främja de möjligheter som digitaliseringen för med sig i det svenska samhället. För såväl individer som näringsliv, civilsamhälle, akademi och offentlig förvaltning. ÖMS behöver därför insatser som kan stärka den datadrivna samhällsutvecklingen och satsningar för ökad digitaliseringsmognad inom de fyra utmaningsområden som har identifierats. Det sker med fördel genom väl fungerande stödstrukturer, utifrån vilka digitaliseringens potential i sin tur kan utvecklas och stärkas.
Specifikt mål 1.3, stärka små och medelstora företags tillväxt och konkurrenskraft
De små och medelstora företagen är avgörande för Östra Mellansveriges ekonomi i egenskap av jobbskapare och bidrar till dynamik och förnyelse av näringslivet. För att nå ökad och långsiktigt hållbar utveckling är dessa företag och tillblivelsen av nya företag samt relationen mellan mindre företag och stora företag avgörande. För Östra Mellansverige har följande tre insatsområden identifierats för arbetet med att utveckla företagens konkurrenskraft:
Här blir det viktigt med affärsutvecklingsinsatser samt ökad tillgång till olika nätverk, vilka båda är trånga sektorer. Här behövs även en breddad tillgång till och användningen av finansiella instrument och annan marknadskompletterande kapitalförsörjning i tidiga skeden, inte minst för bolag som har ambitioner att växa och expandera. Övergången från en linjär till en cirkulär ekonomi kommer kräva förändring av hela värdekedjor där innovativa hållbara produktionssätt, återvinningstekniker och affärsmodeller, behöver utvecklas. Andra behov kopplat till företagens innovationsförmåga handlar om att utveckla och samordna metoder, samverkan och arbetssätt mellan aktörer inom stödsystemet. Det långsiktiga målet handlar här om att utveckla ett regionalt innovations- och företagsfrämjande system i hela programområdet med tydliga roller och en långsiktig finansiering. Inom detta särskilda mål kommer bidrag inte riktas till företagen utan till de företagsstödjande aktörerna vilka förmedlar insatser till företagen.
Specifikt mål 1.4 Utveckla färdigheter för smart specialisering
Smart specialisering och innovation samt efterföljande samhällsomställning ställer på både arbetsgivarnas strategiska kompetensförsörjning och den enskildes långsiktiga förutsättningar för kompetensutveckling. Kompetensbrist riskerar att försvåra möjligheterna till innovation och tillväxt inom näringslivet och i de utpekade utmaningsområdena. För att realisera de strategiska satsningar som krävs för att omsätta smart specialisering behövs en stärkt samverkan mellan lärosäten, utbildningsaktörer och näringsliv. Vägen dit kräver, att utbildningar utvecklas som matchar näringslivets behov, fördjupa kunskapen om näringslivets kompetensbehov och stärka företagens förmåga i dess kompetensförsörjningsarbete.
Projektsökande ska i ansökan beskriva hur insatserna förhåller sig till Östra Mellansveriges utmaningsområden:
- Smart industri
- Morgondagens energilösningar
- Hållbar livsmedelsförsörjning
- Life science-välfärd och e-hälsa
Här kan du läsa mer om Östra Mellansveriges utmaningsområden:






Mer information
Så ansöker ni
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan.
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
- Blanketter och mallar – i handboken för EU-projekt 2021-2027
- Så fyller ni i ansökan om stöd – i handboken för EU-projekt 2021-2027
Använd direktlänken Ansök via Min ansökan för att komma till ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa, läs mer i utlysningsavsnittet Vad handlar erbjudandet om.
Kontakt
08-681 91 00 (växel)
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
ostramellansverige@tillvaxtverket.se
Vi uppmuntrar er att ta kontakt med Tillväxtverkets enhet Regional tillväxt mellersta Sverige som hanterar Regionalfonden för Östra Mellansverige innan ni skickar in er ansökan. Vi kan ge er feedback inför er ansökan, använd mallen för Tidig projektidé. Blanketter och mallar för EU-projekt 2021-2027.
Ta också kontakt med regionalt utvecklingsansvarig i ert län, det vill säga antingen Region Örebro län, Region Sörmland, Region Västmanland, Region Östergötland eller Region Uppsala län.
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.
Datum för digitala informationstillfälle:
Fredag 15 februari klockan 10-11.
Anmälan görs till ostramellansverige@tillvaxtverket.se
