
Var med och bidra till den cirkulära ekonomin i Stockholmsregionen
Vill ni främja den cirkulära och resurseffektiva ekonomin i Stockholmsregionen? Nu finns det möjlighet att söka EU-finansiering för arbetet att minska klimatpåverkan genom projekt som syftar till att öka cirkulariteten, främja energieffektivisering, minska mängden avfall eller främja cirkulära produktionsprocesser.
Vem kan söka?
Samverkansplattformar, offentliga aktörer, akademi, företagsnoder med flera.
Vad kan ni söka för?
Projekt som syftar till att främja en cirkulär och resurseffektiv ekonomi.
Hur mycket kan ni få i stöd?
Ett projekt kan max beviljas 40 procent av sin totala budget i EU-stöd.
Vad handlar erbjudandet om?
Stockholmsregionen har en ambitiös vision om att vara en ledare inom cirkulär ekonomi. Det pågår många spännande insatser för att Stockholmsregionen ska bli klimatneutral. Inom näringslivet och den offentliga sektorn finns behov att genomföra nödvändiga satsningar för att uppnå de ambitiösa mål som formulerats och nu finns en möjlighet att få ekonomiskt stöd för insatserna genom Regionalfonden i Stockholms län. Med rätt initiativ, ´lösningar och samarbete kan Stockholmsregionen bli en förebild för andra regioner runt om i världen i sin hantering av resurser och material.
Men för att nå dit, finns det flera utmaningar som behöver övervinnas. En av de stora utmaningarna är att öka medvetenheten om fördelarna för företag att anta en cirkulär affärsmodell och hur det kan bidra till hållbar ekonomisk tillväxt. Aktörer runt om i regionen behöver också få kunskap och verktyg för att implementera nya cirkulära förhållningssätt i sin verksamhet.
En annan utmaning är att utveckla och etablera effektiva processer för insamling, sortering och återvinning för olika material. Det behövs ökad kunskap och beredskap för att optimera de möjligheter som regionens utvecklade återvinningscentraler och sorteringsenheter erbjuder för att främja en cirkulär ekonomi. Det är också viktigt med ökad samverkan mellan företag och kommuner för att skapa en mer integrerad värdekedja.
Det behövs också en kulturell förändring i synen på de produkter som används och utvecklas samt hur vi konsumerar dem.
Vi välkomnar en bredd av projekt, men ser bland annat gärna projekt som
- stödjer små- och medelstora företag genom till exempel kompetenshöjning/omställning, kunskap, rådgivning eller coachning
- gör testmiljöer tillgängliga för små och medelstora företag där produkter som bidrar till omställningen till en cirkulär ekonomi kan utvecklas och demonstreras
- bidrar till cirkularitet i byggsektorn
- bidrar till miljövänliga produktionsprocesser och resurseffektivitet i små- och medelstora företag inom fordonsindustrin.
- bidrar till cirkularitet i restaurangsektorn och inom livsmedelskonsumtion







Mer information
Så ansöker ni
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Läs mer om detta under rubriken "Vad handlar erbjudandet om".
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
Kontakt
Vill ni komma i kontakt med oss?
E-post: fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Telefon: 08-681 00 00 (växel)
Ni kan också skicka mejl till stockholm@tillvaxtverket.se
Övrigt
Vi uppmuntrar er att ta kontakt med Tillväxtverkets enhet Regional tillväxt mellersta Sverige som hanterar Regionalfondsprogrammet för Stockholmsregionen innan ni skickar in en ansökan. Ta också kontakt med Regionalt utvecklingsansvarig. Vi kan ge er feedback på er projektidé inför er ansökan.
Det är bra att utgå från frågorna i mallen för Tidig projektidé. Mejla: stockholm@tillvaxtverket.se Tillväxtverket kommer att hålla i ett digitalt informationstillfälle den 20 juni kl 10.00-11.00. Anmäl dig via följande länk: Digitalt informationstillfälle: Regionalfondens utlysningar (invajo.com) Länk till annan webbplats.
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.
