Utvecklingsarbete för att stärka företagens arbete med design
Nu kan Stiftelsen Svensk Industridesign (SVID) söka verksamhetsbidrag för 2025 för stärkt designkompetens och ökat designanvändande. Forskning och kunskapsutveckling inom designområdet och hur designprocesser kan användas behöver utvecklas fortlöpande och ges en vid spridning, för att på sikt stärka företagens förmågor till att använda designprocesser som stöd för ökad konkurrenskraft.
Vem kan söka?
Möjlighet att söka verksamhetsbidraget gäller Stiftelsen Svensk Industridesign (SVID).
Vad kan ni söka för?
Verksamhetsbidrag 2025 för stärkt designkompetens och ökat designanvändande.
Hur mycket kan ni få i stöd?
6 miljoner kronor för år 2025.
Vad handlar erbjudandet om?
Verksamhetsbidraget är till för att öka grundläggande kunskap om och efterfrågan av design. Detta för att stärka och vidareutveckla kunskap och metoder/arbetssätt samt samarbeten och nätverkande med för denna utlysning relevanta organisationer, exempelvis företags- och innovationsfrämjande aktörer. På sikt ska detta resultera i stärkta förmågor hos företag till att använda designprocesser som stöd för ökad konkurrenskraft, förnyelse, innovation och skynda på omställningen till cirkulär ekonomi.
Designanvändande – en utvecklingspotential i företag
Designprocesser kan tillämpas för utveckling av produkter, processer och organisationer. Det handlar exempelvis om affärs-, produkt- och teknikutveckling, användar- och miljöanpassning, utseende, försäljning och marknadsföring. Design kan bidra till förnyelse, innovation och en stärkt marknadsposition för företag.
Många mindre företag har begränsade kunskaper om designprocesser. Design kan stötta och integreras i företagens utveckling av affärsmodeller och för att stötta i processer för förändringar till omställning, i ledarskap och i organisation.
De erbjudanden som finns på marknaden är oftast okända för mindre företag och inte helt anpassade till deras behov. Designprocesser kan bidra till förnyelse, innovation och till hållbara affärsidéer, affärsstrategier och affärsmodeller, nya produkter, förändrade tillverkningsprocesser och organisatoriska förändringsprocesser. EU lyfter fram cirkulär design som ett verktyg och förhållningssätt som är viktigt i arbetet med grön omställning; cirkulär ekonomi.
Mer information
Så ansöker ni
Du skickar in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan.
Skicka in ansökan i god tid. Sista ansökningsdag är den 7 mars 2025, det vill säga senast denna dag ska ansökan ha kommit in till Tillväxtverket digitalt.
Om din ansökan kommer in efter sista ansökningsdag kommer vi att avvisa den.
Kontakt
Minna Rydgård
E-post: fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Telefon: 08-681 91 00 (växel)
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.
