Utvecklingsarbete för att stärka företagens arbete med design

  • Stängd 7 mars 2025
  • Hela Sverige

Nu kan Stiftelsen Svensk Industridesign (SVID) söka verksamhetsbidrag för 2025 för stärkt designkompetens och ökat designanvändande. Forskning och kunskapsutveckling inom designområdet och hur designprocesser kan användas behöver utvecklas fortlöpande och ges en vid spridning, för att på sikt stärka företagens förmågor till att använda designprocesser som stöd för ökad konkurrenskraft.

Vem kan söka?

Möjlighet att söka verksamhetsbidraget gäller Stiftelsen Svensk Industridesign (SVID).

Vad kan ni söka för?

Verksamhetsbidrag 2025 för stärkt designkompetens och ökat designanvändande.

Hur mycket kan ni få i stöd?

6 miljoner kronor för år 2025.

Vad handlar erbjudandet om?

Verksamhetsbidraget är till för att öka grundläggande kunskap om och efterfrågan av design. Detta för att stärka och vidareutveckla kunskap och metoder/arbetssätt samt samarbeten och nätverkande med för denna utlysning relevanta organisationer, exempelvis företags- och innovationsfrämjande aktörer. På sikt ska detta resultera i stärkta förmågor hos företag till att använda designprocesser som stöd för ökad konkurrenskraft, förnyelse, innovation och skynda på omställningen till cirkulär ekonomi.

Designanvändande – en utvecklingspotential i företag

Designprocesser kan tillämpas för utveckling av produkter, processer och organisationer. Det handlar exempelvis om affärs-, produkt- och teknikutveckling, användar- och miljöanpassning, utseende, försäljning och marknadsföring. Design kan bidra till förnyelse, innovation och en stärkt marknadsposition för företag.

Många mindre företag har begränsade kunskaper om designprocesser. Design kan stötta och integreras i företagens utveckling av affärsmodeller och för att stötta i processer för förändringar till omställning, i ledarskap och i organisation.

De erbjudanden som finns på marknaden är oftast okända för mindre företag och inte helt anpassade till deras behov. Designprocesser kan bidra till förnyelse, innovation och till hållbara affärsidéer, affärsstrategier och affärsmodeller, nya produkter, förändrade tillverkningsprocesser och organisatoriska förändringsprocesser. EU lyfter fram cirkulär design som ett verktyg och förhållningssätt som är viktigt i arbetet med grön omställning; cirkulär ekonomi.

Mer information

Vem kan söka?

Möjlighet att söka verksamhetsbidraget gäller Stiftelsen Svensk Industridesign (SVID).

Vad kan ni söka för?

Verksamhetsbidraget ska användas för att genomföra forskning, utveckling, utbildning, vägledning och andra kompetenshöjande insatser för att stärka användande av design i näringslivet och i samhället i övrigt.

Verksamheten ska utgå ifrån företagens behov och en definierad utmaning för företagen för att vara i linje med Tillväxtverkets instruktion och strategiska inriktningar för 2024-2026.

På sikt ska insatserna inspirera och stimulera små och medelstora företag till att använda design som ett förhållningssätt och en process i sitt utvecklingsarbete med målsättningen att nå ökad konkurrenskraft på såväl kort som lång sikt.

Olika främjandeaktörer som arbetar för att stimulera mindre företag till ökad designanvändning är en viktig kanal för att sprida kunskaper som tas fram och som i förlängningen kan bidra till förnyelse och innovation inklusive digitalisering samt för att skynda på en omställning till en cirkulär ekonomi.

Alla aktiviteter ska vara allmänt tillgängliga för de som är intresserade.

Hur mycket kan ni få i stöd?

6 miljoner avsatta för detta verksamhetsbidrag under 2025.

När kan ni söka?

Utlysningen öppnar den 18 februari 2025 och stänger den 7 mars 2025.

Hur länge kan insatsen pågå?

Inom ramen för den här utlysningen kan ni få verksamhetsbidrag under 2025.

Hur ska insatsen bidra till de globala målen?

SVID ska genom sina aktiviteter, bidra till ett eller flera av Agenda 2030 målen. Det är mot den bakgrunden viktigt att i ansökan ange vilka mål i Agenda 2030 ni anser vara relevanta för er verksamhet samt hur ni bidrar till dessa. De valda målen ska ligga i linje med syfte, mål och målgrupper för denna utlysning. Tänk på att valda mål också ska vara möjliga att följa upp.

Målen i Agenda 2030 kan delas in enlig de tre hållbarhetsdimensionerna enligt nedan:

  • sociala dimensionen är själva syftet för alla våra ansträngningar. Vi, människor, ska ha ett gott liv i en god miljö där vi är friska, delaktiga och trygga,
    Målen; 1, 2, 3, 4, 5, 10 och 16.
  • ekonomiska dimensionen är medlen som ger oss förutsättningar för utveckling och konkurrenskraft,
    Målen: 8, 9, 11 och 12 (mål 12 Hållbar produktion och konsumtion, kan anses som en av de viktigaste då den samtidigt indirekt pekar på 14 av de andra målen i Agenda 2030.)
  • ekologiska dimensionen dikterar villkoren och planetens gränser för vår resursaptit för produktion av varor men också tjänster.
    Målen: 6, 7, 13, 14 och 15.

Agenda 2030 är ett ramverk för nationell handling och globalt samarbete för hållbar utveckling. Agendan består av 17 globala mål. De globala målen är integrerade och odelbara och balanserar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga. Läs mer om Agenda 2030 och de globala målen.

Vilka krav, villkor och regler gäller?

Er ansökan ska uppfylla kraven i utlysningen och tydligt beskriva de insatser ni planerar och hur de bidrar till Tillväxtverkets strategiska inriktningar för 2024-2026 inom det område som utlysningen gäller. Tillväxtverket kommer att avslå ansökan som inte uppfyller kraven.

Er ansökan kommer även bedömas utifrån utlysningens specifika bedömningskriterier, se avsnitt 5.9 Hur handläggs och beslutas ansökan.

Krav på ansökan

Stiftelsen Svensk Industridesign (SVID) ska i ansökan:

  • visa att verksamheten och föreslagna aktiviteter är relevanta för utlysningen och att det finns en logisk koppling mellan syfte, mål och aktiviteter, så kallad förändringsteori (verksamhetslogik)
  • visa på att SVID har kapacitet att genomföra verksamheten, ger goda resultat samt bidrar till att förstärka, vidareutveckla och sprida kunskap, stärka relevanta nätverk och samverkan
  • visa att SVIDs verksamhet bedrivs med regelbundenhet under hela verksamhetsåret samt att verksamheten är väl fungerande och varaktig
  • visa att SVIDs verksamhet är öppen för alla som vill ta del av den
  • bifoga en specificerad budget (ekonomisk verktygslåda) som bilaga till er ansökan, där ni visar hur verksamhetsbidraget kommer att användas.
  • på ett tydligt sätt redogöra för hur SVIDs kärnverksamhet bidrar till att skapa positiva effekter i linje med övergripande mål och prioriteringar i utlysningen
  • ange direkta, i förekommande fall indirekta, och slutliga målgrupper, samt beskriva hur de relaterar till varandra
  • redogöra för vilka mål och utmaningar SVID avser att möta genom verksamhetsbidraget samt sätta dessa i relation till Tillväxtverkets övergripande mål om en hållbar tillväxt och konkurrenskraftiga företag i hela landet
  • lämna förslag på indikatorer som är relevanta för uppdraget för att följa upp verksamheten.

Villkor

För beviljade av verksamhetsbidraget gäller allmänna villkor för verksamhetsbidrag beslutade av Tillväxtverket. Villkoren innehåller bland annat regler om rapportering, uppföljning och förutsättningar för utbetalning. De gällande allmänna villkoren för verksamhetsbidrag kommer även att biläggas vårt beslut.

Kompletterande särskilda villkor kan komma att beslutas.

Om ni inte följer våra villkor kan ni bli återbetalningsskyldiga. Det gäller även om ni beviljats verksamhetsbidrag felaktigt eller med för högt belopp.

Anvisningar för verksamhetsbidragen finns i handboken.

Konsulter och andra leverantörer

Bidragsmottagare som inte omfattas av upphandlingslagarna ska, vid anlitande av konsulter eller andra leverantörer, följa principerna som framgår av 4 kap. 1 § lagen (2016:1145) om offentlig upphandling och Tillväxtverkets anvisningar avseende det särskilda inköpsförfarandet, se ”Handbok för verksamhetsbidrag” på Tillväxtverkets webbplats Bidragsmottagare ansvarar för sin leverantör på samma sätt som för sig själv.

Förändringsteori

SVID ska utarbeta ett första utkast på förändringsteori som bifogas ansökan. Förändringsteorin kan bygga på Tillväxtverkets grundmodell.

Förändringsteorin ska säkerställa en ändamålsenlig verksamhet och främja uppföljningsbarheten kopplat till Tillväxtverkets mål med bidraget.

Indikatorer som följer på förändringsteorin ska sedan samlas in och rapporteras till Tillväxtverket inför varje dialogmöte samt aggregeras i en slutrapport senast den 15 februari 2025.

Detaljerad budget

Vid ansökningstillfället ska SVID bifoga en detaljerad budget för verksamhetsåret som är direkt kopplad till verksamheten inom ramen för det sökta verksamhetsbidraget. Budgeten, se ekonomisk verktygslåda i länken, ska vara nedbruten ner per kostnadsslag och kopplade till de aktiviteter ni tar upp i er tid- och aktivitetsplan.

En förutsättning för verksamhetsbidraget är att SVID genomför de insatser som framgår av ansökan och budget. Om villkoren för verksamhetsbidraget inte följs kan Tillväxtverket besluta att inte betala ut beviljat verksamhetsbidrag.

Samla in, rapportera och hantera deltagaruppgifter

Har SVID aktiviteter inom ramen för verksamhetsbidraget som riktas till existerande eller potentiella företag(-are), ska ni

  • samla in och rapportera deltagaruppgifter till Tillväxtverkets uppföljning, exempelvis könsuppdelad statistik.
  • årligen rapportera resultat för kortsiktiga effekter - "kundnöjdhet" och "ökad förmåga" för aktiviteter som riktas till företagare eller potentiella företagare.

Regler

Denna utlysning har sin grund i Tillväxtverkets instruktion samt regleringsbrev.

Om reglerna för verksamhetsbidraget inte följs kan Tillväxtverket upphäva beslutet helt eller delvis. Då kan ni bli skyldiga att betala tillbaka verksamhetsbidraget.

SVID ska ha fullgjort alla åtaganden som följer av tidigare beslut för 2024.

Dialogmöten och träffar

SVID ska delta i alla eventuella, av Tillväxtverket, anordnade träffar. SVID ska även delta i de dialogmöten, maximalt fyra per år, som Tillväxtverket kallar till. Inför dialogmöte ska rapportering skett.

För uppföljning av den stödgrundande verksamheten och rapportering, läs mer i Tillväxtverkets allmänna villkor för verksamhetsbidrag.

Bekräftelse och åtaganden

Efter överenskommelsen om förändringsteorin ska SVID bekräfta att verksamheten kommer att genomföras i enlighet med Tillväxtverkets beslut om verksamhetsbidrag inklusive villkor och förändringsteori. Mallen Bekräftelse av åtagande finns tillgänglig på Tillväxtverkets webbplats när ni ska fylla i och skicka in den.

Hur handläggs och beslutas er ansökan?

Tillväxtverket bedömer SVIDs ansökan inklusive dess bilagor i dess helhet. En ansökan ska uppfylla kraven i utlysningen för att kunna beviljas.

Specifika bedömningskriterier:

SVID ska uppfylla nedan bedömningskriterier (för de insatser som ska genomföras) och i ansökan eller bifogade underlag visa på hur den

  • har specifik kunskap och hög kärnkompetens inom det efterfrågade designområdet, att utbilda, att ge coaching/rådgivning och att vägleda olika företags- och innovationsfrämjande aktörer som arbetar med att stärka mindre företags designanvändande och designkompetens.
  • erbjuder en bredd av aktiviteter samt har relevanta nätverk och kanaler för att nå målgrupperna för denna utlysning
  • har kompetens, förmåga och erfarenhet av att bygga, samla och sprida kunskap om små och medelstora företags arbete med design och designprocesser som stöd för ökad konkurrenskraft. Information och kunskap ska riktas till relevanta målgrupper av aktörer och företag.

SVIDs ansökan ska uppfylla kraven i utlysningen för att kunna beviljas. Om en ansökan kommer in efter sista ansökningsdag kommer Tillväxtverket att avvisa den.

En handläggare på Tillväxtverket kan komma att kontakta er under handläggningen.

Hur ska vi förbereda oss inför ansökan?

Innan ni ansöker ska ni:

  • Läsa igenom utlysningen. Presentera den kompetens SVID erbjuder och era föreslagna aktiviteter.
  • Ta fram ett utkast till en förändringsteori för SVIDs planerade verksamhetsbidrag, som tydliggör hur er organisation bidrar till att uppfylla målen i den här utlysningen.
  • Ta fram en detaljerad budget, använd mallen ekonomisk verktygslåda
    Blanketter och mallar för verksamhetsbidrag
  • Läsa igenom Så ansöker ni
    Så ansöker ni - Tillväxtverket

Skicka in ansökan i god tid. Sista ansökningsdag är den 7 mars 2025, det vill säga senast denna dag ska ansökan ha kommit in till Tillväxtverket digitalt. Om er ansökan kommer in efter sista ansökningsdag kommer vi att avvisa den. Ansökan skickas via Min ansökan.

Ansökningar som har kommit in till Tillväxtverket är allmänna handlingar. Det betyder att Tillväxtverket måste lämna ut er ansökan om någon begär ut den. Innan handlingen lämnas ut görs alltid en sekretessprövning. Det är därför viktigt att ni är tydliga om någon del i er ansökan innehåller affärshemligheter som skulle kunna omfattas av sekretess.

Efter att beslut fattas kommer vi i dialog att ta fram en utförlig förändringsteori inklusive uppföljnings- och utvärderingsplan i linje med Tillväxtverkets övergripande mål och strategiska inriktningar. Dessa underlag kommer att ligga till grund för den löpande uppföljningen. I ansökan behöver ni därför på ett tydligt sätt redogöra för hur er kärnverksamhet bidrar till att skapa positiva effekter som bidrar till Tillväxtverkets övergripande mål och prioriteringar.

Så ansöker ni

Du skickar in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan.

Skicka in ansökan i god tid. Sista ansökningsdag är den 7 mars 2025, det vill säga senast denna dag ska ansökan ha kommit in till Tillväxtverket digitalt.

Om din ansökan kommer in efter sista ansökningsdag kommer vi att avvisa den.

Kontakt

Minna Rydgård

E-post: fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se

Telefon: 08-681 91 00 (växel)

Hjälp att söka

Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.