Utveckla forsknings- och innovationskapaciteten i Östra Mellansverige
- Stängd
- Örebro
- Östergötland
- Sörmland
- Uppsala
- Västmanland
Var med och utveckla forsknings- och innovationskapaciteten för att möta Östra Mellansveriges gemensamma utmaningsområden; Smart industri, Morgondagens energilösningar, Hållbar livsmedelsförsörjning samt Life science, välfärd och e-hälsa.
Observera att utlysningen på grund av tekniska problem har förlängts till 16 september.
Vem kan söka?
Företagsfrämjande aktörer som exempelvis samverkansorganisationer, offentlig sektor och lärosäten. Stöd kan inte ges direkt till företag för utveckling av egen verksamhet.
Vad kan ni söka för?
Förstudier och projekt med syfte att utveckla forskning och innovation för att möta Östra Mellansveriges gemensamma utmaningar
Hur mycket kan ni få i stöd?
Regionalfonden kan finansiera maximalt 40 procent av de totala kostnaderna.
Vad handlar erbjudandet om?
Den här utlysningen syftar till att stärka kapaciteten och den samlade genomförandeförmågan i Innovations-ekosystemet med fokus på näringslivets fortsatta utveckling. Östra Mellansveriges små och medelstora företag har behov av att växla upp sin förmåga att kommersialisera/nyttiggöra ny kunskap och öka sin innovationskapacitet för att bidra till ökad omställningsförmåga.
Insatserna ska möte något eller några av de fyra utmaningsområden som har pekats ut för Östra Mellansverige.
Smart Industri
Morgondagens energilösningar
Hållbar livsmedelsförsörjning
Life science, välfärd och e-hälsa.
Här kan du läsa mer om utmaningsområdena.
Färdplaner för Östra Mellansverige 2023-2027 (regionvastmanland.se) Länk till annan webbplats.
Mer information
Vem kan söka?
ktörer i det företagsfrämjande systemet samt regioner, kommuner och lärosäten. Det är önskvärt att företag medverkar i projekten genom att delta och/eller genom att medfinansiera, inte i första hand som projektägare. Genom att delta i projekt får företagen del av projektets insatser utan att ansvara för att äga projektet och slipper därav de administrativa och likvida krav ett ägarskap innebär
Enskilda näringsidkare och privatpersoner kan inte söka stödet.
Vad kan ni söka för?
Insatserna ska möta någon eller några av de utmaningar som gemensamt pekats ut i Östra Mellansverige:
Smart industri
Morgondagens energilösningar
Hållbar livsmedelsförsörjning
Life science, välfärd och e-hälsa
Ni kan bedriva såväl förstudier som projekt
Projektet ska bidra till att öka förmågor och i och med det även förändrade beteenden.
Utlysningen öppnar för följande:
- direkta insatser till företag
- utveckling av stödstrukturer
- uppbyggnad av miljöer/infrastruktur
Insatser direkt till företag
Programmet stödjer insatser som möjliggör en utökad samverkan mellan akademi och näringsliv med utgångspunkt i Smart Specialisering. Åtgärden stödjer även strukturbyggande aktiviteter som underlättar steget från forskning till kommersialisering men även satsningar på acceleratorer samt nya innovativa affärsmodeller för att skala upp verksamheter.
Utveckling av stödstrukturer
Programmet stödjer insatser som skapar samverkan mellan näringsliv och akademi inom tillexempel avancerad teknik och affärsutveckling för att få ut forskning och nya idéer ut i samhället.
Detta kan ske genom aktiviteter som tillämpad forskning, teknik-/tjänsteutveckling, tester, tekniköverföring, verifiering och demonstration, företagsfrämjande miljöer såsom kluster, science parks och inkubatorer.
Stöd från programmet ska kunna användas till att stärka stödstrukturer som öppnar för en effektivare användning av de förmågor och tillgångar som finns kring testning, verifiering och demonstratörer. Här öppnas även för åtgärder som kan öka samverkan mellan olika tillämpningsområden. Satsningar ska också kunna göras för att vidareutveckla de interregionala och transnationella strukturer som är eller kan kopplas till de fyra prioriterade utmaningsområdena.
Uppbyggnad av miljöer/infrastruktur
Här finns möjligheter för stöd till immateriella tillgångar. Stöd från programmet kan exempelvis användas till de olika typer av immateriella investeringar som krävs för att initiera, färdigställa, utveckla eller skapa förutsättningar för drift och utveckling av en labbmiljö/testcentrum eller motsvarande. Detta skulle kunna inkludera stöd för patentregistrering eller intellectual property rights (IPR). Programmet kan även stödja insatser som syftar till att koppla ihop olika innovationsmiljöer, akademi eller institut kan också inkluderas såsom tillexempel programvaror eller licenser.
Hur mycket kan ni få i stöd?
För att genomföra ert projekt kan ni få högst 40 procent i medfinansiering från Regionalfonden/Fonden för en rättvis omställning. Resterande 60 procent av er budget ska vara offentliga och/eller privata medel.
Budgeten ska vara kostnadseffektiv. Tillväxtverkets handläggare gör en bedömning av budgeten, därför är det viktigt att ni kan förklara hur ni har tänkt när ni har planerat era kostnader.
Tillväxtverket använder sig av flera förenklade redovisningsalternativ. Läs mer om vilket alternativ som kan vara aktuellt för er ansökan i Tillväxtverkets handbok för EU-projekt 2021-2027.
Utökad finansiering
Om det inom programperioden finns EU-medel kvar inom programmets budget kan Tillväxtverket i enlighet med gällande regelverk erbjuda redan beviljade projekt möjlighet att ansöka om utökad finansiering och förlängd projektperiod. En förutsättning är att projektägaren då kan visa att det finns tillräcklig nationell medfinansiering.
När kan ni söka?
Ansökan öppnar 12 augusti och stänger 16 september. Prioritering av Strukturfondspartnerskapet i Östra Mellansverige sker i december. Därefter fattar Tillväxtverket beslut.
Hur länge kan projektet pågå?
Den rekommenderade projektlängden är tre år och för förstudier nio månader. Det finns möjlighet till dialog kring projektlängd. För mer information kontakta Tillväxtverket och regionalt utvecklingsansvarig i ert län. Projekt kan inte pågå längre än till 2028-12-31.
Hur ska finansieringen bidra till regionens övergripande utmaningar?
Östra Mellansverige har pekat ut gemensamma utmaningsområden där det finns samlad kunskap, starka strukturer och förmåga att adressera utmaningar, behov och utvecklingsriktningar i näringslivet och samhället. Utmaningsområdena är definierade med utgångspunkt i länens smarta specialiseringsområden.
Smart industri
Industrins aktörer har stora utvecklingsbehov inom digitalisering, innovation och teknik.
Eftersom konkurrensen ökar och kraven höjs på hållbar produktion behöver företagen investera i innovation och produktionsprocesser.
Ökad konkurrens och ökade krav på hållbar produktion ställer krav på investeringar i processer för innovation och produktion.
Omställningsförmåga kräver även utveckling av nya hållbara affärsmodeller, att företag kan nå nya marknader. Därför behövs nya arbetsprocesser och därmed även ny kompetens och nya färdigheter.
Det behövs investeringar i innovationsstrukturer för att kunskaper ska kunna omsättas till nytta inom AI, visualisering, produktionsteknik, automation, materialutveckling och tillverkning inom Life science med mera
Företag och akademi behöver investera i nya strukturer för innovation, där vi kan omsätta nya kunskaper till nytta inom industrin, inom till exempel AI, visualisering, automation, life science.
Morgondagens energilösningar
Övergången mot innovativa och förändrade energisystem med nya produktions-, tjänsteleverans- och distributionssätt för energi samt en accelererande elektrifiering ställer krav. Det reser också nya behov runt utveckling av teknologi, ökad och ny kompetens och hållbarhet. Digitaliseringen medger nya lösningar inom områden som fastighet, stadsutveckling med byggnation, mobilitet/transporter, fordon och industriproduktion. Utmaningen för näringslivet är att kunna visa hur integrationen av fristående teknologier och produkter bidrar till framtida energi- och resurseffektiviseringslösningar. Detta samtidigt som affärsnyttan påvisas för kunder och leverantörer på befintliga och nya marknader.
Hållbar livsmedelsförsörjning
En hållbar, konkurrenskraftig livsmedelsdelskedja måste kunna möta de utmaningar som finns i form av till exempel lönsamhet och behov av säkrad kompetensförsörjning. Konkurrenskraften behöver stärkas, ny teknologi omfamnas i utvecklingen av nya affärsmodeller och en ökad hållbar produktion och förädling av livsmedel uppmuntras. Då kan även efterfrågan stärkas på nya marknader.
Livsmedelskedjan står inför utmaningar men utveckling medger även nya möjligheter genom till exempel digitalisering, ökad forskning och innovation. Här finns stora tillgångar inom hela kedjan från primärproduktion via förädling och förpackning, till handel- och konsumentledet samt ett utvecklat innovationssystem. Här finns kopplingar till smart industri.
Life science, välfärdsteknik och e-hälsa
Vård- och omsorgsorganisationer står inför betydande utmaningar, där bland annat demografiska förändringar kräver innovation och nytänkande. Det kräver också utveckling av kompetens, implementering av lösningar för digitalisering/välfärdsteknik och nya sätt att organisera välfärdssektorn. Området kräver förnyelse och innovationsutveckling och här kan den industriella Life science- sektorn bidra. Branschen inkluderar ledande företag inom utveckling, produktion och distribution av läkemedel och medicinteknik, men även grundforskning och klinisk forskning. Dess bidrag gäller både i verksamheter som generellt i näringslivet. Det gäller även inom de verksamheter som beställer och levererar vård och omsorg och där igenom skapar nya marknader. Inom vård- och omsorgssektorn är behovet av en väl fungerande informationsförsörjning mellan olika nivåer och aktörer helt avgörande.
Hur ska finansieringen bidra till de globala målen?
Agenda 2030 är ett ramverk för nationell handling och globalt samarbete för hållbar utveckling. Agendan består av 17 globala mål. De globala målen är integrerade och odelbara och balanserar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga.
De globala målen är en viktig del av Regionalfondens önskade långsiktiga effekter.
Nedan listas de globala mål i Agenda 2030 som Tillväxtverket ser att ni kan bidra till. Ni som söker finansiering från Regionalfonden ska beskriva vilka av de globala målen som ert projekt bidrar till på lång sikt och på vilket sätt ni bidrar. Utgå från projektets insatser och förväntade resultat och ta del av beskrivningen av de globala målen i länken ovan.
Beskriv också eventuella målkonflikter. Med det menas de negativa konsekvenser projektets insatser kan ha på de globala målen.
Genom insatser som möter Östra Mellansveriges utmaningsområden förväntas projekten i denna utlysning bidra till ett eller flera av följande globala mål:
3. God hälsa och välbefinnande
5. Jämställdhet
7. Hållbar energi för alla
9. Hållbar industri, innovationer och infrastrukturer
10. Minskad ojämlikhet
12. Hållbar konsumtion och produktion
13. Bekämpa klimatförändringarna
Tillväxtverket ställer krav på att hållbarhet integreras i planering, genomförande och uppföljning av projektet. Att projektet arbetar med hållbarhet är en förutsättning för att kunna beviljas stöd från Regionalfonden. I Regionalfonden används hållbarhet som ett övergripande begrepp för jämställdhet, likabehandling, icke-diskriminering och miljö. I Min ansökan ska ni besvara frågor om hur ert projekt förhåller sig till och integrerar hållbarhet. Läs mer om hållbarhetsanalys i Tillväxtverkets EU-handbok
Potentiella målkonflikter
Det är viktigt att ni tar hänsyn till och hanterar potentiella negativa konsekvenser som insatserna kan få för vissa globala mål. Ni ska i er ansökan beskriva eventuella målkonflikter och hur ni tänkt hantera dessa. Mål och delmål som riskerar påverkas negativt av insatserna är bland annat:
För globalt mål 7 kan insatser för industriell omvandling vara mycket energikrävande, särskilt genom implementering och uppskalning av ny teknik. Det är därför viktigt att göra en bedömning av i vilken mån som investeringarna på kort sikt kan öka energiförbrukningen och därmed ha negativ effekt på delmål 7.2 "Öka andelen förnybar energi i världen".
För globalt mål 8 kan insatser för hållbar produktion leda till att företag som lyckas implementera nya arbetssätt stärker sin konkurrenskraft, medan andra företag riskerar att slås ut. Detta medför i sin tur att arbetstillfällen kan förloras. Insatserna kan därmed få negativ effekt mot delmål 8.5 "Full sysselsättning och anständiga arbetsvillkor".
För globalt mål 15 kan insatser för industriell omställning leda till ökad efterfrågan på förnybar elproduktion, energilagring och nätutbyggnad vilket har påverkan på ekosystem och biologisk mångfald. Efterfrågan på förnybar energi kan innebära exploatering med hög miljöpåverkan som kan göra att naturlandskapet blir mer fragmenterat. Detta kan bland annat göra det svårare för arter att förflytta sig när de anpassar sig till ett varmare klimat.
Hur ska ni förbereda er inför ansökan?
Innan ni ansöker ska ni:
- ha en tydlig förändringsteori
- genomföra en hållbarhetsanalys
- göra en grundlig utredning kring om stöd helt eller delvis utgör statsstöd och vilka statsstödsregler som i så fall är tillämpliga för respektive stödmottagare och respektive arbetspaket.
Skicka in ansökan i god tid. Om er ansökan kommer in efter sista ansökningsdag kommer vi att avvisa den.
Om Tillväxtverket beviljar ert projekt stöd kommer ni att få ert stöd utbetalt i samband med att ni rapporterar era genomförda insatser. En förutsättning för att ni ska få pengarna utbetalade är att ni följer villkoren för stödet.
Ansökningar som har kommit in till Tillväxtverket är allmänna handlingar. Det betyder att Tillväxtverket måste lämna ut er ansökan om någon begär ut den. Innan handlingen lämnas ut görs alltid en sekretessprövning. Det är därför viktigt att ni är tydliga om någon del i er ansökan innehåller affärshemligheter som skulle kunna omfattas av sekretess.
Information om vad som gäller för stödet hittar ni i avsnittet "Planera" i handboken för EU-projekt 2021-2027.
Vilka krav, villkor och regler gäller?
Om Tillväxtverket beviljar ert projekt kan ni få stöd för kostnader ni haft under projektperioden. En projektperiod kan tidigast starta det datum som ansökan elektroniskt kom in till Tillväxtverket. Ni kan inte få ersättning för kostnader ni haft innan projektperiodens start.
Er ansökan ska uppfylla kraven i utlysningen. Den ska tydligt beskriva de insatser och aktiviteter som bidrar till programmets politiska och specifika mål. Ansökan ska vara skriven på svenska eller något av de nationella minoritetsspråken. Tillväxtverket kommer att avslå ansökningar som inte uppfyller kraven.
EU-programmen styrs främst av följande förordningar:
- Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1058
- Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1060
- Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1056
- Förordning (2022:1379) om förvaltning av program för vissa EU-fonder
De styrande förordningarna kompletteras av Tillväxtverkets allmänna och särskilda villkor. För att projektet ska få stöd krävs det att projektet följer villkoren. Information om vilka krav och villkor som gäller för stödet finns samlat i handboken för EU-projekt 2021-2027.
Krav på projektutvärdering
Utvärdering av projekt ska ske i enlighet med Tillväxtverkets allmänna villkor och framgår av Tillväxtverkets beslut om stöd. Utvärdering av projekt ska ske i enlighet med Tillväxtverkets riktlinjer för projektutvärdering.
- Uppföljning och utvärdering – i handboken för EU-projekt 2021-2027
- Allmänna villkor - i handboken för EU-projekt 2021-2027
Utbetalning av stöd
Ni som ansöker om finansiering behöver ha en god likviditet för att kunna genomföra projektet. Utbetalning av stöd sker i efterskott för de kostnader som är betalda och uppfyller övriga krav för stödberättigande kostnader. Därför är det viktigt att ni planerar för likviditeten i projektet. Under vissa förutsättningar kan ni få förskottsutbetalning.
Hållbarhetsanalys
Att projektet arbetar med hållbarhet är en förutsättning för att Tillväxtverket ska bevilja stöd från Regionalfonden och Fonden för en rättvis omställning. I Min ansökan ska ni besvara frågor om hur ert projekt förhåller sig till och integrerar hållbarhet.
EU-stadgan och FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning
EU-stadgan reglerar grundläggande rättigheter inom Europeiska unionen. FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning förtydligar vad som krävs för att personer med funktionsnedsättning fullt ut ska få sina rättigheter uppfyllda som alla andra. Projekt som finansieras av Regionalfonden eller Fonden för en rättvis omställning får inte bryta mot dessa regler.
Vilka villkor gäller för EU-finansierade projekt som kan gynna företag?
Stöd till organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet omfattas av regler om statligt stöd. Reglerna styr bland annat vilka typer av kostnader och hur stor andel av dem som får täckas genom stöd.
Statligt stöd till företag (ekonomisk verksamhet).
Regler för vilka kostnader som är stödberättigande.
Tillväxtverket har kategoriserat företagsinriktade projekt i Regionalfonden genom ett antal olika boxar. Avsikten är att underlätta för er som söker att se olika alternativ och att förbereda projektansökningarna i enlighet med regelverket. De olika boxarna avspeglar de möjliga stödinsatser som gäller för den här utlysningen. Tillväxtverkets handläggare gör en slutgiltig bedömning av vilka statsstödsregler som är aktuella för er ansökan.
Projektägare/partners kan vara företag
Det är viktigt att du som sökande, och dina projektpartners vet om ni definieras som företag eller inte. Enligt EU:s statsstödsregelverk är ett företag en enhet som, oberoende av juridisk form, bedriver ekonomisk verksamhet med eller utan vinstsyfte. Med ekonomisk verksamhet avses all verksamhet som erbjuder varor/tjänster på en marknad.
Om ni eller en projektpartner är ett företag så påverkar det hur ert projektupplägg kan vara. Därför är det viktigt att ni läser på om statsstödsregelverket. Ert projekts verksamhet påverkar vilka statsstödsregler som kommer tillämpas.
Kommer ni i ert projekt arbeta med att ge direkta stöd till företag, till exempel: coachning, affärsrådgivning, utveckling av nya varor eller tjänster eller förbättringar av befintliga sådana så läs mer om box 2.
Kommer ni arbeta med att utveckla stödstrukturer, till exempel:
- metodutveckling
- systemutveckling
- processutveckling
- nya modeller
så kan följande boxar vara aktuella: 5, 7, 8, 9, 11,13. Kontakta Tillväxtverket för att diskutera vidare era möjligheter.
Kommer ni att arbeta med att bygga upp miljöer eller infrastruktur så läs mer om box 7.
Ta en tidig kontakt med Tillväxtverkets handläggare på Östra Mellansverigeprogrammet om ni vill diskutera möjligheterna att söka finansiering för ett projekt som innebär tillämpning av statsstödsboxar.
Hur handläggs och beslutas er ansökan?
Tillväxtverket bedömer er ansökan utifrån beskrivna krav och kriterier. Vi bedömer ansökan i två steg. I det första steget säkerställer vi att ansökan uppfyller grundläggande krav, villkor och obligatoriska urvalskriterier. Vi bedömer om ansökan passar in i aktuellt program och aktuell utlysning.
I det andra steget bedömer vi kvaliteten i ert projekt utifrån fyra kvalitetskriterier.
En handläggare på Tillväxtverket kontaktar dig under handläggningen.
Denna utlysning har stängt.
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Läs mer om detta under rubriken "Vad handlar erbjudandet om".
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
Kontakt
Kontakt:
ostramellansverige@tillvaxtverket.se
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.