Utveckla företags konkurrenskraft i Norra Mellansverige
Vill ni skapa goda förutsättningar och utveckla små och medelstora företags konkurrenskraft samt förbättra den hållbara tillväxten? Nu finns det EU-finansiering att söka för aktörer i Gävleborg, Dalarna och Värmlands län.
Vem kan söka?
Aktörer inom företags- och innovationsfrämjande systemet
Vad kan ni söka för?
Projekt och förstudier med syfte att utveckla konkurrenskraft, hållbar utveckling och tillväxt hos små och medelstora företag
Hur mycket kan ni få i stöd?
Ett projekt kan max beviljas 50 procent av sin totala budget i EU-stöd. Budget för utlysningen är 60 miljoner kr. Observera att budgeten för utlysningen är preliminär och kan komma att ändras.
Om det inom programperioden finns EU-medel kvar inom programmets budget kan Tillväxtverket i enlighet med gällande regelverk erbjuda redan beviljade projekt möjlighet att ansöka om utökad finansiering och förlängd projektperiod. En förutsättning är att projektägaren då kan visa att det finns tillräcklig nationell medfinansiering.
Vad handlar erbjudandet om?
1.3 - Stärk små och medelstora företags tillväxt och konkurrenskraft
Det övergripande målet för regionalfondsprogrammet Norra Mellansverige är att göra regionen (NMS) till en mer hållbar region. Programmet ska stärka innovationskraft för en hållbar omställning, utveckla färdigheter för smart specialisering, strukturomvandling och entreprenörskap samt bidra till utvecklingen för en cirkulär och hållbar omställning.
I denna utlysning söker vi förstudier och projekt som syftar till att stärka ett konkurrenskraftigt och hållbart näringsliv genom att underlätta för en grön omställning och utveckling i nya och befintliga företag.
Ett stärkt entreprenörskap och omställningsförmåga är viktig för Norra Mellansveriges förmåga att utvecklas och fortsätta att stärka sin konkurrenskraft. Satsningar på aktiviteter som stimulerar företagare i hela regionen till nyetablering, expansion och innovation bidrar till ekonomisk utveckling och en minskad ojämlikhet inom regionen. Strukturer för att utveckla nya typer av affärsmodeller behövs, likaså finns behov av ett samverkande företagsfrämjande system som har förmåga att erbjuda avancerade stödtjänster.
I Tillväxtverkets projektbank Länk till annan webbplats. kan ni läsa några exempel på typer av projekt som kan söka finansieringen. Ni är välkommen att kontakta oss och Regionalt utvecklingsansvariga, om ni vill diskutera om er idé kan ha möjlighet att få finansiering.
Läs också i handboken och i Min ansökan för att förbereda er ansökan. Det finns flera skillnader från förra programperioden. Ett viktigt steg är att ni planerar ert projekt så att ni har rätt att ta emot stödet, med hänsyn till de regler som finns för statsstöd som gynnar företag.
Mer information
Så ansöker ni
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Läs mer om detta under rubriken "Vad handlar erbjudandet om".
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
Kontakt
Vill ni komma i kontakt med oss?
Hör av er till: Anneli Norman, Britt-Marie Lindström, Yvonne Larsson, Peter Nergård, Lena Johansson-Skeri
E-post: fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Telefon: 08-681 00 00 (växel)
Eller till programmets mejladress: norramellansverige@tillvaxtverket.se
Vi uppmuntrar er att ta kontakt med Tillväxtverkets enhet Regional tillväxt mellersta Sverige som hanterar Regionalfondsprogrammet för Norra Mellansverige innan ni skickar in en ansökan. Ta också kontakt med Regionalt utvecklingsansvarig. Vi kan ge er feedback på ert framtida projekt inför er ansökan. Det är bra att utgå från frågorna i mallen för Tidig projektidé Länk till annan webbplats.
Här kan ni ta del av Norra Mellansveriges program
Hälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.
Vill ni veta mer om regionalfonden och aktuella utlysningar?
Vi bjuder in till digitalt informationstillfälle med fokus på ansökningsprocessen.
- Mötet den 22/1 2025 kl 09-10 handlar framförallt om vad som är viktigt att tänka på inför ansökan.
Information och anmälan 22/1