Utveckla färdigheter för smart specialisering
Har du idéer på satsningar som bygger kapacitet och relevanta ekosystem för att utveckla färdigheter för smart specialisering, strukturomvandling och entreprenörskap?
Nu finns möjlighet att söka EU-finansiering i Jämtland-Härjedalen och Västernorrland.
Vem kan söka?
Stödmottagare är offentliga aktörer, universitet och högskolor, övriga forsknings- och utbildningsaktörer, företagsfrämjande organisationer och ekonomiska föreningar.
Vad kan ni söka för?
Förstudier och projekt. OBS! Ansökningar inom 1.4 ska alltid ske i samråd med Regionerna Jämtland/Härjedalen och/eller Västernorrland.
Hur mycket kan ni få i stöd?
Max 40 procent av ett projekts kostnader. Totalt finns ca: 58 MKR att söka.
Vad handlar erbjudandet om?
Den här utlysningens finansiering ska hjälpa till vid satsningar som bygger kapacitet och relevanta ekosystem för att utveckla färdigheter för smart specialisering, strukturomvandling och entreprenörskap. Insatserna ska bidra till ökad kapacitet för god styrning av de regionala strategierna för smart specialisering.
Aktörer i Mellersta Norrland behöver möta en omvärld i förändring, bland annat effekterna av den digitala transformationen och den gröna omställningen, för att även fortsättningsvis vara konkurrenskraftiga på marknaden. I det arbetet är innovation och insatser för hållbar industriell omvandling centralt, det lyfts i såväl europeiska rekommendationer som nationella och regionala strategier.
När Mellersta Norrland tar del av Regionalfondens insatser för innovativ och smart ekonomisk omvandling är god styrning av de regionala strategierna för smart specialisering (S3) avgörande. Kravet är nytt för denna programperiod och därmed uppkommer behov av regionala satsningar och investeringar för att realisera god styrning samt för att bygga kapacitet för utveckling av färdigheter för smart specialisering, strukturomvandling och entreprenörskap.
Projekt inom denna utlysning ska bidra till:
• satsningar som bygger kapacitet och relevanta ekosystem för att utveckla färdigheter för smart specialisering, strukturomvandling och entreprenörskap.
• satsningar på mötesplatser som samlar aktörer inom län och över läns- och landsgränser för att exempelvis identifiera utvecklingsinsatser, samla aktörers behov för att flytta fram positioner, nya marknader och möjligheter till FoU-samarbeten.
• stödstrukturer för bland annat innovation, kompetensförsörjning samt internationalisering som kopplar samman aktörer i Mellersta Norrland med aktörer och värdekedjor på nationell och internationell nivå.
• framtagande av analyser för att löpande utveckla processen och hantera flaskhalsar och arbetet med smart specialisering.
Exempel på effekter på lång sikt inom specifikt mål 1.4:
- mötesplatser formade för glesa miljöer
- etablerade processer för hållbar smart specialisering som anpassats efter regionala
förutsättningar
- nya arbetssätt och metoder för entreprenöriellt deltagande i S3-arbetet
- fler aktörer och fler kluster som deltar i regionala S3-processer
Jämtland Härjedalen och Västernorrlands smart-specialiseringsstrategier (S3:or) återfinns hos vardera Regions tillväxtavdelning.
Läs i handboken och i Min ansökan för att förbereda er ansökan. Ett viktigt steg är att ni planerar ert projekt så att ni har rätt att ta emot stödet utifrån de regler som finns för statsstöd som gynnar företag. Statsstödsreglerna kan exempelvis ställa krav på en större del privat medfinansiering.
Mer information
Så ansöker ni
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Läs mer om detta under rubriken "Vad handlar erbjudandet om".
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
Kontakt
Kontakt oss gärna via programmets mejladress: mellerstanorrland@tillvaxtverket.se
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.