Utveckla er regionala livsmedelsstrategi

  • Stänger 23 maj 2025
  • Hela Sverige

Nu kan regioner och länsstyrelser i samtliga län söka medel för att utveckla länets regionala livsmedelsstrategi utifrån den uppdaterade nationella livsmedelsstrategin Livsmedelsstrategin 2.0.

Vem kan söka?

Region eller länsstyrelse i samtliga län.

Vad kan ni söka för?

Projekt för att utveckla regionala livsmedelsstrategier utifrån Livsmedelsstrategin 2.0.

Hur mycket kan ni få i stöd?

Du kan få maximalt 1 000 000 kr för ditt projekt.
Tillväxtverket finansierar 100 procent av projektens totala kostnader. Utlysningen omfattar 21 miljoner kronor.

Vad handlar utlysningen om?

En region och länsstyrelse kan söka medel för att utveckla länets regionala livsmedelsstrategi, eller handlingsplan utifrån den nationella Livsmedelsstrategin 2.0.

De regionala livsmedelsstrategierna/handlingsplanerna är verktyg för att både strategiskt och operativt stärka samordningen och prioriteringen av olika stöd och insatser riktade till utvecklingen av livsmedelskedjan i respektive län. Regionala livsmedelsstrategier kan även bidra till samverkan mellan nationella, regionala och lokala aktörer som verkar för en ökad livsmedelsproduktion som är hållbar och konkurrenskraftig och säkra en långsiktig livsmedelsförsörjning i landet.

De projektmedel som nu kan sökas ska bidra till att skapa förutsättningar för en förflyttning på sikt i den riktning som den nationella livsmedelsstrategin strategin anger.

Vad är bakgrunden till utlysningen?

Den svenska livsmedelskedjan ska år 2030 vara globalt konkurrenskraftig, innovativ, hållbar och attraktiv att verka inom. Det övergripande målet för den nationella livsmedelsstrategin från 2017, är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås, i syfte att skapa tillväxt och sysselsättning och bidra till hållbar utveckling i hela landet. För att bättre kunna möta utmaningarna från de senaste årens stora omvärldsförändringar beslutade regeringen i mars 2025 om en uppdaterad livsmedelsstrategi, Livsmedelsstrategin 2.0 för en mer lönsam, konkurrenskraftig och robust livsmedelskedja.

Ett brett arbete på regional nivå är av stor vikt för genomförandet av Livsmedelsstrategin 2.0. Det regionala genomförandet stärks genom finansiella tillskott som kan möjliggöra ett utvecklat arbete.
Tillväxtverket har i uppdrag att samordna den nationella och de regionala livsmedelsstrategierna. Tillväxtverket ska, med Livsmedelsstrategin 2.0 som vägledning, verka för att livsmedelsstrategins mål uppnås genom att främja samverkan mellan aktörer i livsmedelskedjan.

Tillväxtverket utlyser nu 21 miljoner kronor under 2025 till regioner och länsstyrelser i hela landet för att utveckla sina regionala livsmedelsstrategier utifrån Livsmedelsstrategin 2.0.

Mer information

Vem kan söka?

Tillväxtverket beviljar ett projekt per län, där en region eller länsstyrelse leder arbetet för länet.

Vi efterfrågar samverkan, därför kan medel sökas i samverkan mellan region och länsstyrelse. Genom att söka medel i samverkan kan båda organisationerna ta del av sökta medel. Läs mer om projekt med flera partners i vår handbok.

Vad kan ni söka för?

Medel kan sökas för att utveckla de regionala livsmedelsstrategierna utifrån den nationella Livsmedelsstrategin 2.0. Det betyder att det vid projektets slut ska finnas en utvecklad, eller plan för en utvecklad, regional strategi, handlingsplan eller liknande styrdokument utifrån Livsmedelsstrategin 2.0.

Beviljade medel får exempelvis användas till personal som arbetar i projektet, till aktiviteter i syfte att bereda och förankra strategin regionalt, till seminarier, workshops och liknande aktiviteter samt för analyser som har bäring på livsmedelsproduktionen i länet.

I ansökan ska ni beskriva hur ni avser att arbeta med att utveckla er regionala strategi under projektperioden.

Dessa kostnader är stödberättigande för utlysningen:

  • Personalkostnader
  • Externa tjänster
  • Resor och logi

I denna utlysning är det inte möjligt att ansöka om förskott.

Metod

Här beskriver vi förslag på arbetsmetoder för utveckling av regionala livsmedelsstrategier/handlingsplaner. För att insatserna i den regionala livsmedelsstrategin ska leda till samordning och prioritering av stöd och insatser, stärka samverkan mellan nationella, regionala och lokala aktörer och möjliggöra för företagen att ställa om till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion bör den utvecklade regionala strategin/handlingsplanen:

  • Beskriva och integrera hållbarhetsdimensionerna i framtagande och genomförande, samt identifiera vilka målkonflikter som behöver hanteras.
  • Beskriva vilka erfarenheter och lärdomar som finns från genomförda insatser och aktiviteter i tidigare strategiperiod samt hur dessa ska tas tillvara.
  • Beskriva hur den regionala strategin ska bidra till de strategiska områdena, de tre fokusområdena i Livsmedelsstrategin 2.0 och det övergripande målet i den nationella livsmedelsstrategin.
  • Beskriva vilka kopplingar som finns till övriga delar av det regionala utvecklingsarbetet, koppling till regionens strategi för smart specialisering samt i vilken mån samverkan med andra uppdrag kommer att vara aktuell.
  • Ge en bild av vilka aktörer som ska samverka, på vilka sätt samverkan ska organiseras och vilka funktioner den ska fylla. En lägsta samverkansnivå bör vara att nå samsyn med de viktigaste aktörerna kring analysen och vilka områden som prioriteras.
  • Särskilt engagera kommunerna då de påverkas av och har flera viktiga roller för utvecklingen av livsmedelskedjan.
  • Bygga på en analys av behovet inom de olika delarna av livsmedelskedjan och/eller andra omständigheter av betydelse för utvecklingen i livsmedelskedjan, samt vilka trender som kan påverka den framåt. Fokus i analysen bör ligga på att identifiera den/de delar av livsmedelskedjan som har störst behov i länet.
  • Med utgångspunkt från genomförd analys innehålla en beskrivning av vilka huvudsakliga områden och insatser som kommer att prioriteras samt om möjligt vilka mål som formulerats för respektive område. För respektive prioriterat område eller insats bör om möjligt framgå vilka finansieringsmöjligheter som är tänkta att användas för ändamålet.
  • Specificera insatser som prioriteras att genomföras i årliga handlings- eller verksamhetsplaner. Dessa planer bör förankras i samverkan med andra aktörer och innehålla en beskrivning av hur genomförandet ska ske och vem som är ansvarig för vad.
  • Skapa rutiner och strukturer för att följa upp arbetet. Uppföljning av genomförda insatser bör göras tillsammans med aktörer som angetts som viktiga parter och kopplas till den nationella strategins övergripande mål.

Tillväxtverket kommer under 2025 att erbjuda erfarenhetsutbyte för samtliga beviljade projekt. Det kommer ske i samband med träffar med det regionala samordnarnätverket som redan idag ses.

Hur mycket kan ni få i stöd?

Utlysningen omfattar 21 miljoner kronor.

Du kan få maximalt 1 000 000 kr för ditt projekt.

Tillväxtverket finansierar 100 procent av projektens totala kostnader.

Projektet ska slutredovisas senast 30 november 2025.

Tillväxtverket gör en individuell prövning i alla ärenden hur mycket stöd som kan beviljas. Utbetalning sker efter slutredovisning i samband med att resultat och ekonomi granskas.

När kan ni söka?

Utlysningen öppnar den 1 april 2025 och stänger 23 maj 2025. Tillväxtverket bereder och fattar beslut om stöd löpande.

Hur länge kan insatsen pågå?

Projektkostnader kan börja upparbetas den 1 januari 2025 och pågå som längst till den 15 november 2025. Projektet ska slutredovisas senast den 30 november 2025.

Hur ska insatsen bidra till de globala målen?

Det övergripande målet för den nationella livsmedelsstrategin är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås, i syfte att skapa tillväxt och sysselsättning och bidra till hållbar utveckling i hela landet. Utlysningen ger en möjlighet att utveckla de regionala livsmedelsstrategierna utifrån Livsmedelsstrategin 2.0 och på så sätt bidra till hållbar utveckling och att relevanta nationella miljömål nås.

Vilka krav, villkor och regler gäller?

Utlysningen görs med stöd av uppdraget till Tillväxtverket att genomföra åtgärder under perioden 2025–2030 inom ramen för Livsmedelsstrategin 2.0 och ändring av uppdraget att genomföra åtgärder under 2020–2025 inom ramen för livsmedelsstrategin. (LI2025/00650).

Din ansökan ska uppfylla kraven i utlysningen. Den ska tydligt beskriva insatser och aktiviteter som bidrar till utlysningens specifika inriktning och mål.

Gå till Tillväxtverkets Allmänna villkor och se vad som gäller för stödet.

För att projektet ska få stöd krävs det att kraven och villkoren i handboken och de allmänna villkoren för stöd följs. Handboken uppdateras löpande.

Du kan bara få pengar för kostnader du haft under projektperioden. En projektperiod kan tidigast 1 januari 2025 och den kan pågå som längst till 15 november 2025. Du kan inte få ersättning för kostnader du haft innan eller efter projektperioden.

Projektstart: Tidigast 1 januari 2025

Projektslut: Senast 15 november 2025

Slutredovisning; Senast 30 november 2025

Utbetalning av medel till stödmottagare: Senast 31 december 2025

En förutsättning för att du ska få pengar är att du följer reglerna för stödet. Om reglerna för stödet inte följs kan Tillväxtverket upphäva beslutet helt eller delvis. Då kan du bli skyldig att betala tillbaka hela stödet.

Tillväxtverket kräver att ni i slutrapporten redogör för;

  • hur ni arbetat med utveckling av regionala livsmedelsstrategin utifrån Livsmedelsstrategin 2.0
  • vilka övergripande teman/insatser som finns i den regionala strategin/handlingsplanen
  • hur andra aktörer har involverats i arbetet
  • hur genomförandet av den regionala strategin ska ske
  • vad som är nästa steg för länet att ta efter att regionala strategin utarbetats
  • vilka utestående frågor som finns kvar efter genomförandet av projektet
  • vilka regionala prioriteringar som planeras utifrån de regionala förutsättningar som finns
  • i det fall ni tagit fram analyser och rapporter under projektet så vill vi ta del av dem i samband med slutredovisningen

Vad gäller för företag och insatser som kan gynna företag?

I denna utlysning är det inte aktuellt med stöd till företag. I genomförande av projektet går det bra att intervjua, hålla seminarier och workshops för att inhämta företagsperspektivet. Det får dock inte utgå ersättning till företag för deltagande.

Hur handläggs och beslutas er ansökan?

En ansökan ska uppfylla kraven i utlysningen för att kunna beviljas. Om en ansökan kommer in efter sista ansökningsdag kommer Tillväxtverket att avvisa den.

När ni skickat in er ansökan gör Tillväxtverket först en bedömning av om er ansökan är komplett och uppfyller krav i förordningar och lagar samt om ni har ekonomisk och administrativ förmåga att genomföra planerat projekt. Vi bedömer även ansökan utifrån om inriktningen passar in i aktuell utlysningstext. En handläggare på Tillväxtverket kontaktar er under handläggningen.

Tillväxtverket kommer endast att bevilja en ansökan per län, detta kommer kontrolleras i samband med handläggningen.

Vi handlägger ansökningar och fattar beslut om stöd löpande.

Så ansöker ni

Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan.

Ansökningar som har kommit in till Tillväxtverket är allmänna handlingar. Det betyder att Tillväxtverket måste lämna ut er ansökan om någon begär ut den. Innan handlingen lämnas ut görs alltid en sekretessprövning. Det är därför viktigt att ni är tydliga om någon del i er ansökan innehåller affärshemligheter som skulle kunna omfattas av sekretess.

För dig som söker och eventuellt får stöd finns Handbok för nationella projektmedel som vägledning i arbetet med projektet. Innan du ansöker ska du läsa igenom avsnittet Planera i handboken.

Er ansökan ska uppfylla kraven i utlysningen. Den ska tydligt beskriva insatser och aktiviteter som bidrar till programmets specifika inriktning och mål. Gå till Tillväxtverkets Allmänna villkor och se vad som gäller för stödet. Observera vilka stödberättigade kostnader som gäller i den specifika utlysningen och som du kan använda i ditt projekt.

Skicka in din ansökan i god tid. Om din ansökan kommer in efter sista ansökningsdag kommer vi att avvisa den.

Kontakt

Karin Silfversten

08-681 91 00 (växel)
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se

 

Josefine Majewski

08-681 91 00 (växel)

fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se

Hjälp att söka

Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.