Utveckla er regionala livsmedelsstrategi
Nu kan regioner och länsstyrelser i samtliga län söka medel för att utveckla länets regionala livsmedelsstrategi utifrån den uppdaterade nationella livsmedelsstrategin Livsmedelsstrategin 2.0.
Vem kan söka?
Region eller länsstyrelse i samtliga län.
Vad kan ni söka för?
Projekt för att utveckla regionala livsmedelsstrategier utifrån Livsmedelsstrategin 2.0.
Hur mycket kan ni få i stöd?
Du kan få maximalt 1 000 000 kr för ditt projekt.
Tillväxtverket finansierar 100 procent av projektens totala kostnader. Utlysningen omfattar 21 miljoner kronor.
Vad handlar utlysningen om?
En region och länsstyrelse kan söka medel för att utveckla länets regionala livsmedelsstrategi, eller handlingsplan utifrån den nationella Livsmedelsstrategin 2.0.
De regionala livsmedelsstrategierna/handlingsplanerna är verktyg för att både strategiskt och operativt stärka samordningen och prioriteringen av olika stöd och insatser riktade till utvecklingen av livsmedelskedjan i respektive län. Regionala livsmedelsstrategier kan även bidra till samverkan mellan nationella, regionala och lokala aktörer som verkar för en ökad livsmedelsproduktion som är hållbar och konkurrenskraftig och säkra en långsiktig livsmedelsförsörjning i landet.
De projektmedel som nu kan sökas ska bidra till att skapa förutsättningar för en förflyttning på sikt i den riktning som den nationella livsmedelsstrategin strategin anger.
Vad är bakgrunden till utlysningen?
Den svenska livsmedelskedjan ska år 2030 vara globalt konkurrenskraftig, innovativ, hållbar och attraktiv att verka inom. Det övergripande målet för den nationella livsmedelsstrategin från 2017, är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås, i syfte att skapa tillväxt och sysselsättning och bidra till hållbar utveckling i hela landet. För att bättre kunna möta utmaningarna från de senaste årens stora omvärldsförändringar beslutade regeringen i mars 2025 om en uppdaterad livsmedelsstrategi, Livsmedelsstrategin 2.0 för en mer lönsam, konkurrenskraftig och robust livsmedelskedja.
Ett brett arbete på regional nivå är av stor vikt för genomförandet av Livsmedelsstrategin 2.0. Det regionala genomförandet stärks genom finansiella tillskott som kan möjliggöra ett utvecklat arbete.
Tillväxtverket har i uppdrag att samordna den nationella och de regionala livsmedelsstrategierna. Tillväxtverket ska, med Livsmedelsstrategin 2.0 som vägledning, verka för att livsmedelsstrategins mål uppnås genom att främja samverkan mellan aktörer i livsmedelskedjan.
Tillväxtverket utlyser nu 21 miljoner kronor under 2025 till regioner och länsstyrelser i hela landet för att utveckla sina regionala livsmedelsstrategier utifrån Livsmedelsstrategin 2.0.
Mer information
Så ansöker ni
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan.
Ansökningar som har kommit in till Tillväxtverket är allmänna handlingar. Det betyder att Tillväxtverket måste lämna ut er ansökan om någon begär ut den. Innan handlingen lämnas ut görs alltid en sekretessprövning. Det är därför viktigt att ni är tydliga om någon del i er ansökan innehåller affärshemligheter som skulle kunna omfattas av sekretess.
För dig som söker och eventuellt får stöd finns Handbok för nationella projektmedel som vägledning i arbetet med projektet. Innan du ansöker ska du läsa igenom avsnittet Planera i handboken.
Er ansökan ska uppfylla kraven i utlysningen. Den ska tydligt beskriva insatser och aktiviteter som bidrar till programmets specifika inriktning och mål. Gå till Tillväxtverkets Allmänna villkor och se vad som gäller för stödet. Observera vilka stödberättigade kostnader som gäller i den specifika utlysningen och som du kan använda i ditt projekt.
Skicka in din ansökan i god tid. Om din ansökan kommer in efter sista ansökningsdag kommer vi att avvisa den.
Kontakt
Karin Silfversten
08-681 91 00 (växel)
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Josefine Majewski
08-681 91 00 (växel)
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.
