Stärkt regional kapacitet inom kommersiell service
Har din organisation påbörjat arbetet med att ta fram eller genomföra regionala serviceprogram? Nu kan ni söka finansiering från oss för att komma längre. Tillväxtverket vill stärka regionernas kapacitet att arbeta med regionala serviceprogram och stöd till kommersiell service.
Vem kan söka?
Regionerna och Gotlands kommun
Vad kan ni söka för?
Utveckla regionala serviceprogram och hantering av stöd till kommersiell service
Hur mycket kan ni få i stöd?
Maximalt 1,5 miljoner kronor fördelat på tre år
Vad handlar erbjudandet om?
Nu kan de regioner som antar erbjudandet om att arbeta med regionala serviceprogram få förstärkning. Projektmedlen ska stärka ert arbete med regionala serviceprogram för att uppnå bättre tillgänglighet till grundläggande kommersiell service för företag och individer. Regionala serviceprogram är i sig själva avgränsade och bygger på ett frivilligt erbjudande och det är utvecklingen och genomförandet av dessa som motsvarar projektet ni söker.
Regionala serviceprogram är verktyg för att både strategiskt och operativt stärka samordningen och prioriteringen av olika stöd och insatser riktade till kommersiell service i serviceglesa områden. Regionala serviceprogram kan även bidra till samverkan mellan nationella, regionala och lokala aktörer som verkar för en god tillgänglighet till kommersiell service.
I genomförandet av de regionala serviceprogrammen kan regionerna exempelvis driva samverkans- och dialogprocesser, ta fram kunskap, analyser och information samt hantera olika stöd till kommersiell service eller genomföra andra insatser som främjar tillgänglighet till kommersiell service.
Vad är bakgrunden till utlysningen?
En god tillgång till såväl kommersiell service som offentlig service är grundläggande för att det ska vara attraktivt att bo, verka och leva i alla delar av landet. Tillgänglighet till olika typer av service är en förutsättning för näringslivets konkurrenskraft och för en hållbar regional utveckling.
Kommersiell service är en utpekad prioritering i regeringens Nationella strategi för hållbar regional utveckling i hela landet 2021-2030. Det är också en fråga som berör många aktörer och som ingen aktör ensam har samlat ansvar för. Därför behövs de regionala serviceprogrammen för att stärka samordning och prioritering av olika stöd och insatser och för att stärka samverkan mellan aktörer på flera nivåer. Regionala serviceprogram syftar till en god tillgång till kommersiell service i landsbygder.
Tillväxtverket har fått i uppdrag av regeringen att ta fram metodstöd för regionala serviceprogram 2022-2030 och därefter bistå regionerna i deras framtagande och genomförande av regionala serviceprogram 2022-2030.
Tillväxtverket utlyser nu 31,5 miljoner kronor fördelat på tre år (2023-2026) till regionerna för stärkt regional kapacitet att implementera av de regionala serviceprogrammen inklusive arbetet med att fördela medel till kommersiell service i regionerna.
Tillväxtverket har också tilldelat beslutsutrymme till regionerna för stöd som kan beviljas enligt förordning (2000:284) om stöd till kommersiell service. Det utökade beslutsutrymmet är en förstärkning av regionernas befintliga möjligheter att bevilja investeringsbidrag till dagligvarubutiker och drivmedelsstationer.
Hållbar utveckling
Agenda 2030 och dess 17 globala mål för hållbar utveckling syftar till att:
- Utrota fattigdom och hunger
- Förverkliga de mänskliga rättigheterna
- Uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor
- Säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser.
Globala målen är integrerade och odelbara och balanserar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: denekonomiska, den sociala och den miljömässiga. Agenda 2030 är ett ramverk för nationell handling och globalt samarbete för hållbar utveckling.


Innan du söker
För dig som söker och eventuellt får stöd finns "Handbok för nationella projektmedel" som vägledning i arbetet med projektet. Innan du ansöker ska du läsa igenom avsnittet Planera i handboken.
Er ansökan ska uppfylla kraven i utlysningen. Den ska tydligt beskriva insatser och aktiviteter som bidrar till programmets specifika inriktning och mål. Gå till Tillväxtverkets Allmänna villkor och se
vad som gäller för stödet. Observera vilka stödberättigade kostnader som gäller i den specifika utlysningen och som du kan använda i ditt projekt.
Ta gärna fram en förändringsteori för ditt projekt som tydliggör hur projektet bidrar till att uppfylla målen med utlysningen.
Skicka in din ansökan i god tid. Om din ansökan kommer in efter sista ansökningsdag kommer vi att avvisa den.
Ansökningar som har kommit in till Tillväxtverket är allmänna handlingar. Det betyder att Tillväxtverket måste lämna ut din ansökan om någon begär ut den. Innan handlingen lämnas ut görs alltid en sekretessprövning. Det är därför viktigt att du anger om någon del i din ansökan innehåller affärshemligheter som skulle kunna omfattas av sekretess.
Utgångspunkten för er ansökan är ert regionala serviceprogram.
Så ansöker ni
Du söker finansiering till ditt projekt i vår e-tjänst Min ansökan.
När ni skickat in er ansökan gör Tillväxtverket först en bedömning av om er ansökan är komplett och uppfyller krav i förordningar och lagar samt om ni har ekonomisk och administrativ förmåga att genomföra planerat projekt. En handläggare på Tillväxtverket kontaktar dig under handläggningen.
Om din ansökan kommer in efter sista ansökningsdag kommer vi att avvisa den.
Sista ansökningsdag är den 30 juni 2023.
Kontakt
Liv Edström och FIlip Ingelström Mahrs
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
08-681 91 00 (växel)
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.
