Stärkt produktionskompetens i företag 2025

  • Stängd 7 mars 2025
  • Hela Sverige

Stärkt kompetens inom produktion innebär att företag förbättrar sin konkurrenskraft. Nu erbjuder Tillväxtverket ett verksamhetsbidrag för att utveckla de små och medelstora företagens förmåga till produktionsförbättringar genom ökad intern kunskap.

Vem kan söka?

Nationellt verksamma och etablerade organisationer med unik kompetens, som i minst två år har stärkt produktionskompetens i företag – genom information, rådgivning och affärsutvecklingsstöd – i egen regi eller tillsammans med parter.

Vad kan ni söka för?

Den del av verksamheten som avser samordning och kvalitetssäkring av rådgivningsstöd och metoder, för att stärka små och medelstora företags kompetens inom produktionsområdet. Där lean produktion utgör basen för arbetet.

Hur mycket kan ni få i stöd?

Utlysningen omfattar fyra miljoner kronor för 2025.

Vad handlar erbjudandet om?

Tillväxtverket bidrar till regeringens näringspolitiska mål genom insatser för konkurrenskraftiga företag och hållbar tillväxt i alla delar av Sverige.

Om er verksamhet bidrar till Tillväxtverkets prioriterade områden för 2024-2026; den gröna samhällsomvandlingen, förenklar start och drift av företag och små och medelstora företags kompetensförsörjning, digitalisering, eller grön omställning, så kan detta erbjudande vara något för er.

En del av Tillväxtverkets roll är att lämna verksamhetsbidrag till organisationer som har en unik kompetens och vars kärnverksamhet bidrar till att stärka ovannämnda mål och prioriteringar. Verksamhetsbidraget ska gå till verksamhetens ordinarie drift och ligga i linje med syftet i utlysningen.

Organisationer som beviljas verksamhetsbidrag ska bidra till att förstärka, vidareutveckla och sprida kunskap, stärka relevanta nätverk och samverkan, samt genomföra insatser som ska nå ut brett i hela landet.

Mer information

Vem kan söka?

Den som söker ska:

  • ha unik kunskap och kompetens inom produktion,
  • ha relevanta nätverk och kanaler för att samla och sprida kunskap om produktionskompetens,
  • kunna erbjuda en väl utvecklad metodik inom området,
  • ha god kännedom om målgruppen små och medelstora tillväxtföretag och tillgång till relevanta nätverk och marknadskanaler för att nå dessa företag.

Den som söker ska:

  • kunna säkerställa att den verksamhet som bidraget ska användas för är icke-ekonomisk (inte tillhandahåller varor eller tjänster på en marknad)
  • vara en juridisk person

Sökande ska vara en nationellt verksam organisation som i linje med syftet för detta verksamhetsbidrag har upparbetade och relevanta nationella och regionala kontakter och nätverk som stöd för genomförandet av olika aktiviteter.

För övriga krav på den sökande organisationen, se avsnitt 1. Organisatoriska förutsättningar i handbok för verksamhetsbidrag.

Om organisationen har beviljats bidrag från Tillväxtverket tidigare så ska organisationen dessutom ha fullgjort alla åtaganden som följer av det beslutet

Vad kan ni söka för?

Ni kan söka verksamhetsbidrag för arbete med en nationell struktur för att stärka produktionskompetensen i små och medelstora företag.

Verksamhet för att stärka arbetet med lean produktion – en metod för verksamhetsutveckling – måste ingå. Den som söker ska även, genom samverkan, kunna erbjuda utbildning i lean på högskolenivå. Det är önskvärt att verksamheten även omfattar automatisering eller digitalisering i vid bemärkelse.

Arbetet ska utgå från företagens behov och en definierad utmaning för företagen. Verksamheten ska särskilt riktas mot mindre företag med utvecklings- och tillväxtpotential och innehålla motivations- och inspirationsarbete.

Verksamheten ska komplettera insatser från andra aktörer. Samarbeten med andra organisationer som stödjer innovation och affärsutveckling i små och medelstora företag ska vara en långsiktig strategi.

Hur mycket kan ni få i stöd?

Totalt fyra miljoner kronor är avsatta till utlysningen under 2025. Medlen kan fördelas till en eller flera sökande.

Medfinansiering från annan offentlig och/eller privata aktör är meriterande och kan komma att ingå i bedömningen av vilka/vilken organisation som tilldelas stöd.

En förutsättning för verksamhetsbidraget är att bidragsmottagaren genomför den verksamhets som beskrivs i ansökan. Om villkoren för verksamhetsbidraget inte följs kan Tillväxtverket besluta att inte betala ut beviljat bidrag eller återkräva redan utbetalt verksamhetsbidrag.

En individuell prövning av stödets storlek görs i alla ärenden.

När ska satsningen vara klar?

Inom ramen för den här utlysningen kan ni få verksamhetsbidrag under 2025.

Sista ansökningsdag är den 7 mars, det vill säga senast denna dag ska ansökan ha kommit in till Tillväxtverket digitalt. Ansökningar som kommer in efter sista ansökningsdag kommer att avvisas. Ansökan får avse kostnader för den bidragsberättigade verksamheten tidigast från den 1 januari 2025.

Hur ska finansieringen bidra till de globala målen?

Agenda 2030 är ett ramverk för nationell handling och globalt samarbete för hållbar utveckling. Agendan består av 17 globala mål. De globala målen är integrerade och odelbara och balanserar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga. Läs mer om Agenda 2030 och de globala målen.

Insatsen förväntas bidra till mål 9 Hållbar industri, innovationer och infrastruktur samt mål 12 Hållbar konsumtion och produktion.

Vilka krav, villkor och regler gäller?

Denna utlysning har sin grund i Tillväxtverkets instruktion.

Villkor

För beviljade bidrag gäller allmänna villkor för verksamhetsbidrag beslutade av Tillväxtverket. Villkoren innehåller bland annat regler om rapportering, uppföljning och förutsättningar för utbetalning.

De gällande allmänna villkoren för verksamhetsbidrag kommer även att biläggas beslutet.

Kompletterande särskilda villkor kan komma att beslutas.

Om ni inte följer villkoren kan Tillväxtverket besluta att inte betala ut stödet och ni kan bli återbetalningsskyldiga. Det gäller även om ni beviljats bidrag felaktigt eller med för högt belopp.

Er ansökan ska uppfylla kraven i utlysningen och tydligt beskriva den verksamhet ni planerar och hur den bidrar till utlysningens specifika mål. Vid ett eventuellt beviljande ges verksamhetsbidrag för hela verksamhetsåret. Tillväxtverket kommer att avslå ansökningar som inte uppfyller kraven. Er ansökan kommer att bedömas i konkurrens med andra utifrån utlysningens specifika bedömningskriterier.

Krav på ansökan

Den som söker ska i ansökan:

  • visa att den del av organisationen som den stödberättigade verksamheten avser inte är ekonomisk enligt reglerna om statligt stöd, det vill säga inte bedrivs på en konkurrensutsatt marknad. Den stödberättigade icke-ekonomiska verksamheten måste vara särredovisad från den ekonomiska verksamheten utan risk för korssubventionering.
  • visa att verksamheten som ansökan avser är relevant för utlysningen och att det finns en logisk koppling mellan syfte, mål och aktiviteter, så kallad förändringsteori (verksamhetslogik)
  • visa på hur organisationen har kapacitet att genomföra verksamheten på ett bra sätt och att den ger goda resultat samt bidrar till att förstärka, vidareutveckla och sprida kunskap, stärka relevanta nätverk och samverkan
  • visa att den verksamhet som bidraget ska användas till, bedrivs med regelbundenhet under hela verksamhetsåret samt att verksamheten är väl fungerande och varaktig
  • visa att den verksamhet som ansökan avser är öppen för alla i målgruppen som vill ta del av den
  • bifoga en specificerad budget (ekonomisk verktygslåda) som bilaga till er ansökan, där ni visar hur verksamhetsbidraget kommer att användas. Budgeten ska brytas ner per kostnadsslag och ska kopplas till den verksamhet som ansökan avser samt på ett tydligt sätt redogöra för hur organisationens kärnverksamhet bidrar till att skapa positiva effekter i linje med övergripande mål och prioriteringar; små och medelstora företags kompetensförsörjning, digitalisering och grön omställning
  • ange direkta, i förekommande fall indirekta, och slutliga målgrupper, samt beskriva hur de relaterar till varandra
  • redogöra för vilka mål och utmaningar organisationen avser att möta genom den verksamhet som ansökan avser samt sätta dessa i relation till Tillväxtverkets övergripande mål om en hållbar tillväxt och konkurrenskraftiga företag i hela landet
  • lämna förslag på indikatorer för att följa upp den aktuella verksamheten

Konsulter och andra leverantörer

Bidragsmottagare som inte omfattas av upphandlingslagarna ska, vid anlitande av konsulter eller andra leverantörer, följa principerna som framgår av 4 kap. 1 § lagen (2016:1145) om offentlig upphandling och Tillväxtverkets anvisningar avseende det särskilda inköpsförfarandet, se ”Handbok för verksamhetsbidrag” på Tillväxtverkets webbplats Bidragsmottagare ansvarar för sin leverantör på samma sätt som för sig själv.

Förändringsteori

Bidragsmottagaren ska utarbeta ett första utkast på förändringsteori som bifogas ansökan. Beskrivning sker bäst i korta ordalag i lämnad ansökan. Förändringsteorin kan bygga på Tillväxtverkets grundmodell. Förändringsteorin ska säkerställa en ändamålsenlig verksamhet och främja uppföljningsbarheten kopplat till målet med utlysningen. Indikatorer som följer på förändringsteorin ska sedan samlas in och rapporteras till Tillväxtverket inför varje dialogmöte samt aggregeras i en slutrapport.

Träffar och dialogmöten

Bidragsmottagaren ska delta i alla eventuella, av Tillväxtverket, anordnade träffar. Bidragsmottagaren ska även delta i de dialogmöten, maximalt fyra per år, som Tillväxtverket kallar till. Inför dialogmöte ska rapportering skett. För rapportering och uppföljning av den bidragsberättigande verksamheten, läs mer i Tillväxtverkets allmänna villkor för verksamhetsbidrag.

Bekräftelse och åtaganden

Efter överenskommelsen om förändringsteorin ska bidragsmottagaren bekräfta att verksamheten kommer att genomföras i enlighet med Tillväxtverkets beslut om verksamhetsbidrag inklusive villkor och förändringsteori. Mallen Bekräftelse av åtagande finns tillgänglig på Tillväxtverkets webbplats.

Samla in, rapportera och hantera deltagaruppgifter

Har verksamheten främjandeaktiviteter inom ramen för verksamhetsbidraget som riktas till existerande eller potentiella företag(-are), ska ni:

  • samla in och rapportera deltagaruppgifter till Tillväxtverkets uppföljning, exempelvis könsuppdelad statistik.
  • årligen rapportera resultat för kortsiktiga effekter - "kundnöjdhet" och "ökad förmåga" för aktiviteter som riktas till företagare eller potentiella företagare

Hur handläggs och beslutas er ansökan?

Er ansökan ska uppfylla kraven i utlysningen för att kunna beviljas. Om en ansökan kommer in efter sista ansökningsdag kommer Tillväxtverket att avvisa den.
Innan ni ansöker ska ni:

  • läsa igenom avsnitten Vem kan få verksamhetsbidrag? och Så ansöker ni i handboken för verksamhetsbidrag.
  • ta fram ett utkast till en förändringsteori för ert planerade verksamhetsbidrag, som tydliggör hur er verksamhet bidrar till att uppfylla målen i den här utlysningen.

Efter att beslut fattas kommer vi i dialog att ta fram en utförlig förändringsteori inklusive uppföljnings- och utvärderingsplan i linje med Tillväxtverkets övergripande mål och prioriteringar som framgår av utlysningens ingress. Dessa underlag kommer att ligga till grund för den löpande uppföljningen. I ansökan behöver ni därför på ett tydligt sätt redogöra för hur er verksamhet bidrar till att skapa positiva effekter som bidrar till Tillväxtverkets övergripande mål och prioriteringar.

Specifika bedömningskriterier:

Den som söker verksamhetsbidrag ska uppfylla nedan bedömningskriterier och i ansökan eller bifogade underlag visa på hur den

  • har unik kunskap och hög kärnkompetens inom produktionsutveckling baserad på lean produktion
  • erbjuder en bredd av aktiviteter för inspiration, vägledning, utbildning och rådgivning/coachning, såsom samordning och metodutveckling, samt har relevanta nätverk och kanaler för att nå målgrupperna
  • har förmåga och erfarenhet av att samla in och sprida kunskap om små och medelstora företags arbete med att skapa en bestående förändringsförmåga genom ökad intern kompetens inom produktion och förändringsarbete.

Varje bedömningskriterium kommer att bedömas enligt en skala på 1-3-5, där fem är max. Totalt kan ansökan maximalt generera 15 poäng.

En handläggare på Tillväxtverket kontaktar er under handläggningen.

Vill du veta mer om hur Tillväxtverket bedömer en ansökan kan du göra det här:

Så ansöker ni

Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan

Följande bilagor är obligatoriska:

  • Underlag som styrker firmateckningsrätt för den som skrivit under ansökan
  • Detaljerad planeringsbudget
  • Utkast till förändringsteori inklusive förslag på indikatorer
  • Underlag som styrker att ni bedriver icke-ekonomisk verksamhet
  • Stadgar eller bolagsordning

Ansökningar som har kommit in till Tillväxtverket är allmänna handlingar. Det betyder att Tillväxtverket måste lämna ut er ansökan om någon begär ut den. Innan handlingen lämnas ut görs alltid en sekretessprövning. Det är därför viktigt att ni är tydliga om någon del i er ansökan innehåller affärshemligheter som skulle kunna omfattas av sekretess.

Kontakt

Anna Goldie
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Telefon: 08-681 00 00 (växel): 08-681 66 10


Hjälp att söka

Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.

Kvinna arbetar i verkstad.