
Stärk små och medelstora företags kompetensförsörjningsarbete
Vill ni arbeta för en stärkt kompetensförsörjning hos små och medelstora företag inom Skåne och Blekinges styrkeområden? Nu finns det möjlighet till EU-finansiering för aktörer i Skåne och Blekinge län.
Vem kan söka?
Aktörer som främjar innovation och företagande, samt regioner, kommuner, idéburen sektor med flera.
Vad kan ni söka för?
Projekt och förstudier med syfte att stärka företags kompetensförsörjning och främja entreprenörskap.
Hur mycket kan ni få i stöd?
Max 40 procent av ett projekts kostnader. Förstudier max 744 000 kronor. Totalt finns preliminärt cirka 57,7 miljoner för alla delutlysningar för Skåne-Blekinge.
Vad handlar erbjudandet om?
Utlysningen är öppen för projekt eller förstudier inom specifikt mål 1.4 Kompetensförsörjning.
I den här utlysningen kan ni söka finansiering för projekt som ska stötta små och medelstora företag och som ska leda till att företag kan stärka sin kapacitet och färdigheter kopplat till sin strategiska kompetensförsörjning. Exempelvis genom att utveckla arbetssätt, processer, strategier och planer för arbetet.
Projekt kan arbeta med att förmedla kunskap, kompetensutveckling, rådgivning, coachning till företag i syfte att motverka kompetensbrist. Företag kan även få stöd i att utveckla sitt strategiska kompetensförsörjningsarbete. Exempelvis genom att utbildning av ledning och andra personer inom relevanta funktioner kopplat till företagens kompetensförsörjningsarbete. Företag som verkar inom styrkeområdena kan få stöd till ökad kunskap inom exempelvis sin kärnverksamhet, ledningskunskaper och grön omställning.
Det är viktigt att ni planerar ert projekt rätt med hänsyn till de regler som finns för statsstöd som gynnar företag.
Styrkeområden i Skåne och Blekinge
Projektsatsningar som efterfrågas i denna utlysning ska vara kopplade till regionernas arbete med smart specialisering, så kallade styrkeområden. Det innebär att projekten måste på ett tydligt sätt beskriva hur de kopplar an och bidrar till regionens strategi för smart specialisering. I Skåne är det följande tematiska områden som är utpekade: Tech, Life Science och hälsa, Livsmedel, Avancerade material och tillverkningsindustri, Smarta hållbara städer, ESS, MAX IV och innovationssystemet Science Village. I Blekinge är det: Smart industri; Tech och policymodellen Missions. Missions är en metod med fokus på samhällsutmaningar. Läs mer om regionernas arbete med smart specialisering på deras hemsidor. Där hittar ni också kontaktuppgifter så ni kan stämma av den regionala relevansen.
Region Skånes hemsida med information om smart specialisering Länk till annan webbplats.
Region Blekinges hemsida med information om smart specialisering. Länk till annan webbplats.








Mer information
Så ansöker ni
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Läs mer om detta under rubriken "Vad handlar erbjudandet om".
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
Kontakt
Hör av er till Tillväxtverkets handläggare för att diskutera er idé och om idén passar in i utlysningen och Skåne-Blekingeprogrammet. Läs mer om hur ni kan testa er projektidé och mejla skaneblekinge@tillvaxtverket.se så återkommer vi och bokar gärna in ett möte.
Kontakta gärna region Skåne eller region Blekinge för att stämma av om er idé är i linje med smart specialisering. Ni kan även förhöra er om möjligheter för medfinansiering eller om andra initiativ som pågår som kan vara bra att känna till.
Ansökan till Regionalfonden Skåne-Blekinge - Utveckling Skåne (skane.se) Länk till annan webbplats.
Ansökan till Regionalfonden- Region Blekinge Länk till annan webbplats. .
För att ta del Skåne-Blekinge programmet besök vår hemsida.
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.
