Stärk kompetensen i Västsveriges näringsliv
Fler små och medelstora företag behöver ny kompetens och ökad förmåga att arbeta mer strategiskt med sin kompetensförsörjning. Olika samhällsaktörer behöver också arbeta tillsammans med kompetensutveckling, livslångt lärande, utbildning och entreprenöriellt lärande för att bättre kunna möta efterfrågan på ny kompetens och arbetskraft.
Vem kan söka?
Stödaktörer inom innovation och entreprenörskap, branschorganisationer, kommuner, regioner, myndigheter, utbildningsaktörer, forskningsinstitut, universitet och högskolor, med flera
Vad kan ni söka för?
Projektet och förstudier med syftet att främja och utveckla kompetensutvecklingsinsatser, möta kompetensförsörjningsbehov och bygga strukturer för kompetensutveckling inom Västsveriges områden för smart specialisering
Hur mycket kan ni få i stöd?
För denna utlysning fördelas perliminärt 15 miljoner kronor, projekt kan maximalt beviljas 40 procent av den totala budgeten.
Vad handlar erbjudandet om?
Utlysningen ligger inom specifika målet 1.4 "Utveckla färdigheter för smart specialisering" och syftar till att främja det livslånga lärandet, kompetensutveckling och kompetensförsörjning i små och medelstora företag genom samverkan och initiativ mellan aktörer och organisationer i linje med regionernas strategier för smarta specialisering.
I utlysningen efterfrågas särskilt satsningar som bidrar till att öka attraktionskraften, främja etableringen samt förbättra integrering av internationell kompetens i Västsverige. Utlysningen ger även möjlighet till att öka kompetensen i små och medelstora företag om värdekedjors påverkan på hållbarhet samt hur de påverkas av hållbarhet, i linje med EU´s taxonomi och CSRD inom de utpekade områdena för smart specialisering.
Syftet är att
- möta behov av kompetens och främja strategisk kompetensförsörjning i små och medelstora företag
- bygga strukturer för kompetensutveckling och kompetensförsörjning
Projekt ska direkt bidra till att tillvarata potential för innovation inom något av områdena för smart specialisering. Huvudfokus bör ligga inom ett utvalt område men kan beröra flera.
Vad är smart specialisering?
Smart specialisering är centralt inom i EU:s sammanhållningspolitik och är ett verktyg för att styra användningen av EU:s fonder. Alla programområden identifierar och prioriterar särskilda områden som har en stor potential för tillväxt. Det handlar både om områden där en region redan har styrkor och om nya områden där det finns potential att utveckla nya styrkor. Specialisering och spets kräver kompetens och det är därför viktigt att insatser för kompetensutveckling har en tydlig koppling till Västra Götalandsregionens och Region Hallands utpekade områden för smart specialisering. Längre ned hittar ni en lista med utpekade områden för smart specialisering i Västsverige.
Det är i denna utlysning möjligt att söka finansiering för insatser som:
- Utvecklar nya och befintliga samverkansmodeller, regionala strukturer och kontaktpunkter för att främja attraktion och etablering av internationellt efterfrågad kompetens inom utpekade områden för smart specialisering med syftet att attrahera, etablera och behålla arbetskraft.
- Mobiliserar och ökar tillgången till internationella forskare och studenter i Sverige samt individer med efterfrågad kompetens inom utpekade områden för smart specialisering.
- Utvecklar strukturer för strategisk kompetensförsörjning i näringslivet samt ger små och medelstora företag förbättrade förutsättningar att arbeta med behovskartläggningar, kompetensutveckling, utbildning och andra insatser för stärkt kompetens.
- Stödjer SMEs att använda hållbarhetsrapportering som ett strategiskt verktyg inom smart specialiseringsbranscher genom att erbjuda utbildning-och kompetensutvecklingsinsatser för företagens anställda.
- Ökar kompetensen hos SME för att använda CSRD och EU-taxonomin som vägledande principer för att utveckla hållbara produkter och tjänster som möter kunders hållbarhetsbehov och skapa nya affärsmöjligheter.
- Utvecklar företagens förmåga att analysera och kommunicera hållbarhetsdata som möter krav från större kunder och leverantörer genom att erbjuda marknadskompletterande utbildning-och kompetensutvecklingsinsatser för företagens anställda.
- Ökar små och medelstora företags förmåga att ta tillvara på mångfalden av arbetskraft och kompetens som redan finns i Västsverige.
- Skapar fler utmaningsdrivna, miljödrivna resilienta och innovativa små och medelstora företag samt fler entreprenörer.
Utlysningen ligger inom mål 1.4, utveckla färdigheter för smart specialisering. Läs mer om regionalfondsprogrammet på våra programsidor:
Krav på koppling till Västsveriges områden för Smart Specialisering
Samtliga projekt ska ligga inom ramen för ett eller flera områden för smart specialisering. De områden som är prioriterade i Västsverige är följande:
- Intelligent och hållbar industri
- Life science och informationsdriven vård
- Hållbara material och energisystem
- Framtidens transporter och mobilitet
- Kreativ affärs- och produktionsutveckling
- Food tech och maritim utveckling
Detta specifika mål har beröringspunkter med Europeiska Socialfonden. Programmen skiljer sig dock åt genom att regionalfonden adresserar kompetensförsörjningsfrågorna utifrån perspektivet att företagens konkurrenskraft ska stärkas med koppling till smart specialisering, medan utgångspunkten i Socialfonden är att stärka individernas kompetens och ställning på arbetsmarknaden.
Social hållbarhet som drivkraft
Samtliga projekt inom utlysningen ska använda social hållbarhet som drivkraft för hållbar utveckling. Detta genom att sätta fokus på inkluderande och hållbara lösningar som kan öka innovationsförmågan, maximera nyttjandet av kompetens, humankapital och främja entreprenörskap. Ambitionen är att få fler små- och medelstora företag att i större utsträckning ta sig an sociala utmaningar, vilket ger värdefulla erfarenheter och samtidigt bidrar till ökad social hållbarhet.
Letar du inspiration?
Vill du se vilken typ av satsningar vi finansierat innan? Besök våra resultatsidor, där ni kan läsa om finansierade projekt!
Mer information
Så ansöker ni
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Läs mer om detta under rubriken "Vad handlar erbjudandet om".
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
Kontakt
Mohamed Ben Abdelhamid
fornamn.mellannamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Enklast når ni oss via programmets mejladress:
vastsverige@tillvaxtverket.se
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.