
Stärk företags konkurrenskraft, innovation och digitalisering
Stärk forskning och innovation, säkra nyttan av digitalisering eller stärk små och medelstora företags konkurrenskraft. Nu finns möjligheter att söka finansiering för insatser i Jönköpings, Kalmar, Kronobergs och Gotlands län.
Vem kan söka?
Organisationer med små och medelstora företag som målgrupp. Även offentlig sektor, såsom kommuner, regioner och statliga myndigheter.
Vad kan ni söka för?
tärk små och medelstora företags konkurrenskraft, innovationskraft och digitaliseringsresa
Hur mycket kan ni få i stöd?
40 procent av era projektkostnader
Vad handlar erbjudandet om?
Sök inom följande specifika mål
- 1.1 Stärk forskning och innovation
- 1.2 Säkra nyttan av digitaliseringen
- 1.3 Stärk små och medelstora företags tillväxt och konkurrenskraft
Insatser för ett smartare Europa
För att möta ett eller flera av de globala målen i Agenda 2030 och för att adressera en eller flera av de gemensamma utmaningarna behövs förändring. Det behövs därför insatser som leder till ett konkurrenskraftigare och smartare Europa.
Specifikt mål 1.1 Stärk forskning och innovation
För att öka produktivitet i näringslivet behöver innovation och teknikspridning främjas, till exempel genom investeringar i forskning och innovation.
För att företag i Småland och Öarna ska öka sin konkurrenskraft så måste de ingå i globala värdekedjor. Insatser behövs för att stimulera företagens internationalisering. Det gör att företagsnära infrastruktur inom forskningen behöver utvecklas och utökas.
En viktig del i detta är tillgång till nödvändig kunskap genom ökad tillämpad forskning som ligger nära företagens utmaningar.
Insatser behövs för att påverka de regionala lärosätenas utbildningsutbud så att det bättre matchar mot behoven i området samt ökar tillgången till forsknings- och utbildningsresurser som finns utanför programområdet.
Samverkan mellan företag, innovationsmiljöer, forskningsinstitut, universitet och högskolor och det offentliga behöver stärkas.
För att stärka kunskapsnivån i näringslivet är det viktigt med långsiktiga satsningar på kluster och innovationsmiljöer, särskilt kopplat till programområdets styrkeområden inom smart specialisering.
Specifikt mål 1.2 Säkra nyttan av digitaliseringen
Småland och Öarna är ett industri- och förädlingsstarkt område men graden av automatisering, artificiell intelligens (AI) och robotisering är för låg. Ett digitaliseringslyft med fokus på säkrad nytta behövs.
Det finns utmaningar i att skapa en heltäckande digital infrastruktur som i sig bidrar till svårigheter för invånare, företag och organisationer att ta del av digitala tjänster, distansarbete och virtuellt lärande. Digitalisering, e-handel, e-förvaltning, e-hälsa, nya affärsmodeller och upplägg för hemarbete i större skala kan öka produktiviteten.
Låg digitalisering gör att företag har svårt att hävda sig på en global marknad och vara del i globala värdekedjor. Högre automatiseringsgrad kan frigöra resurser till näringar med hög arbetskraftsbrist och lösa kompetensförsörjningsutmaningar. Efterfrågan på öppna data är stor. Offentliga aktörer är inte i tillräckligt hög grad föregångare inom processer som använder sig av och tillhandahåller öppna data.
Specifikt mål 1.3 Stärk små och medelstora företags tillväxt och konkurrenskraft
Småland och Öarna har vidare ett lågt nyföretagande, låg grad av internationalisering, lågt kunskapsinnehåll i produkter och tjänster, liten branschbredd, svag tillväxt och låg lönsamhet inom små och medelstora företag.
Det är därför avgörande att utvecklingen inom Småland och Öarna präglas av en hållbarhetsdriven näringslivsutveckling inom alla branscher för att stärka små och medelstora företags konkurrenskraft och tillväxt.
Småland och Öarna har behov av att tydligare integrera social hållbarhet i utvecklingsprocesserna, i synnerhet jämställdhet. En ökad jämställhet och mångfald kommer öka förmågan till en förbättrad forsknings- och innovationskapacitet. Det är viktigt att den traditionella synen på innovation, kopplat till företagande vidgas så att även lösningar för att även hantera samhällsproblem inkluderas.
Insatserna inom specifikt mål 1.1 ”Stärk forskning och innovation” ska riktas mot att stärka kunskaper och färdigheter inom något eller några av regionernas prioriteringar för smart specialisering. Ta tidig kontakt med regionalt utvecklingsansvarig för rådfrågning, se kontaktuppgifter under rubriken “Innan ni ansöker”.
Mer om länens smarta specialiseringsstrategier finns på regionernas webbplatser.




Mer information
Så ansöker ni
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Läs mer om detta under rubriken "Vad handlar erbjudandet om".
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
Använd direktlänken nedan för att komma till Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Mer om de specifika målen uder rubriken Vad handlar erbjudandet om ovan.
Kontakt
08-681 91 00 (växel)
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Hör av er till: Erik Wennerhag, Emma Wixe, Eric Andersson, Ellen Khoushaba eller Henrik Blomberg.
Mer information om Regionalfondsprogrammet för Småland och Öarna
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.
