Samverka med regioner i EU
Sveriges 21 regioner kan nu söka finansiering för att stärka samarbeten med andra regioner i EU. Samarbetet ska ta avstamp i era prioriteringar inom smart specialisering och förbereda er för att ansöka till EU-kommissionens program för att stärka europeisk innovationskraft och grön omställning.
Vem kan söka?
Regionalt utvecklingsansvariga aktörer
Vad kan ni söka för?
Insatser för att stärka samarbeten med andra regioner i EU
Hur mycket kan ni få i stöd?
Det går att söka 50 procent av projektkostnaden och högst 400 000 SEK.
Vad handlar erbjudandet om?
Insatsen ska bidra till att regioner får förutsättningar för att vara aktiva i det europeiska arbetet med smart specialisering. Det ska också underlätta för svenska regioner att delta i EU-program.
Insatsen ska bidra till att regioner kan stärka sitt europeiska samarbete och utveckla de områden som regionerna har prioriterat i sin strategi för smart specialisering.
Finansieringen ska stärka regioners nätverk med andra EU-regioner och förbereda dem för att söka EU-kommissionens program. Programmen ifråga inriktar sig på att stärka europeisk innovationskraft och grön omställning och har de engelska namnen: "Regional Innovation Valleys (RIV)" och "Interregional Innovation Investments (I3)".
EU-kommissionen lanserade programmen under 2023 för att koppla ihop regionala knutpunkter för innovation och grön omställning. Tillväxtverket kommer att genomföra utlysningar inom ramen för de två programmen under såväl 2023 som år 2024.
Vad är bakgrunden till utlysningen?
Att vara en del i ett europeiskt konsortium med flera regioner kommer att innebära ett mer eller mindre omfattande förberedelsearbete. Det är detta förberedelsearbete som denna utlysning avser att stödja.
Utgångspunkten i de båda EU-programmen nämnda ovan är smart specialisering och partnerskap för regional innovation (PRI) Länk till annan webbplats..
Tillväxtverket har fått i uppdrag av regeringen att stödja regionerna i arbetet med smart specialisering, och vill därför stödja svenska regioner att kunna delta i EU-programmen.
Mer information
Så ansöker ni
Sista dag för ansökan är den 22 september 2023 och Tillväxtverket beräknar fatta beslut 10 oktober 2023
Du söker finansiering till ditt projekt i vår e-tjänst Min ansökan.
När ni skickat in er ansökan gör Tillväxtverket först en bedömning av om er ansökan är komplett och uppfyller krav i förordningar och lagar. En handläggare på Tillväxtverket kontaktar dig under handläggningen.
Om din ansökan kommer in efter sista ansökningsdag kommer vi att avvisa den.
Kontakt
08-681 91 00 (växel)
Ewa Andersson
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.
