
Samarbeta för ökad digital mognad i företag i landsbygd
Vill du tillsammans med andra bygga kunskap om hur små företag i landsbygder kan bli mer digitala? Nu finns stöd till samarbetsprojekt från Tillväxtverket via EU:s landsbygdsprogram.
Vem kan söka?
Aktörer som främjar företagande; myndigheter, kommuner och regioner, länsstyrelser, lärosäten, företag, föreningar med flera.
Vad kan ni söka för?
Samarbetsprojekt för att bygga kunskap om digitaliseringens möjligheter för småföretag i landsbygder
Hur mycket kan ni få i stöd?
Utlysningen omfattar 4 miljoner kronor. Projekten skall vara i storleksordningen 700 000 kronor. Stöd beviljas till 100 % av projektets kostnad för offentliga aktörer och till 90 % för övriga aktörer.
Vad handlar erbjudandet om?
Samarbetsprojekten ska bidra till att offentliga, privata och ideella företagsfrämjande aktörer bygger kunskap om förutsättningarna för digitalisering i mikro- och småföretag (0-49 anställda) i landsbygder. Projekten ska också syfta till att stärka företagsfrämjande aktörers kompetens för att stödja små landsbygdsföretag att tillgodogöra sig digitaliseringens möjligheter. Det kan till exempel handla om att skapa nätverk eller utveckla plattformar, starta pilotprojekt för att testa nya digitala metoder och verktyg för verksamhets- och affärsutveckling, eller kartläggning av företagens utmaningar och behov kring digitaliseringens möjligheter.
Insatserna ska vara till nytta för mikro- och småföretag inom alla branscher i landsbygder. På längre sikt ska insatserna även bidra till hållbar utveckling och att skapa fler arbetstillfällen i våra landsbygder.
Samarbetsprojektet ska ske mellan minst två, men gärna fler, aktörer. Minst en av aktörerna, gärna projektägaren, bör vara en offentlig aktör, som till exempel en region eller kommun. Även ett lärosäte kan vara projektägare eller samarbetspartner för att fånga upp och lära från aktuell forskning kring entreprenörskap och småföretagande i landsbygder.
Genom ett brett och interaktivt aktörssamarbete ska projekten också kunna bidra till en nationell och/eller regional kunskapsuppbyggnad om de behov och utmaningar som företag i landsbygder har. Detta för att i framtiden bättre kunna rikta erbjudanden och stöd så att företagen i ännu större utsträckning tillgodogör sig digitaliseringens möjligheter för sin verksamhets- och affärsutveckling. Samarbetsprojekten ska också bidra till en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling.
Det är Tillväxtverkets handlingsplan för landsbygdsprogrammet 2014-2020 som styr vilka insatser vi prioriterar. Den här utlysningen ingår i EU:s landsbygdsprogram delåtgärd 16.2 Projektstöd för samarbete, fokusområde 6a Samarbeten för nya jobb och diversifiering.
Vad är bakgrunden till utlysningen?
Digitaliseringens potential är mycket stor och har beskrivits av vissa som en fjärde industriell revolution, efter ångmaskinen, elektrifieringen och mikroprocessorteknologin. Det innebär att digitalisering kan ha olika betydelser. Det kan användas för att effektivisera befintlig verksamhet och kan också leda till att företag med föråldrad teknik slås ut om de inte utvecklar sin verksamhet och stärker sin konkurrenskraft. Därför betraktas digitalisering som strategiskt viktigt för företagens framtida utveckling och erbjudanden.
Enligt resultaten från Tillväxtverkets enkätundersökning "Företagens villkor och verklighet 2023" är det endast 16 procent av företagen som i stor utsträckning använder digitalisering för sin affärsutveckling. Detta är ett mönster som tycks vara återkommande. Däremot används digitalisering i högre utsträckning inom områden som administration, inköp och marknadsföring. 9 av 10 företag använder digitalisering för administration.
Det finns också en koppling mellan företagsstorlek och digitaliseringsgrad, där större företag generellt sett är mer digitaliserade. Företag i landsbygdskommuner använder digitalisering i mindre utsträckning jämfört med företag i andra typer av kommuner.
Förklaringarna till att företag i landsbygdskommunerna har en lägre grad av digitalisering är inte klarlagda. Det kan bero på branschstrukturer, då fler branscher med relativt lägre grad av digitalisering verkar i större utsträckning i landsbygdskommuner. En annan förklaring kan vara att företagen i landsbygdskommunerna har relativt färre anställda vilket i sin tur kan påverka behovet av digitalisering i verksamheten.
Läs mer om resultaten från vår undersökning Företagens villkor och verklighet.
Hållbar utveckling

Stödet förväntas stärka små företag i landsbygder, genom att bygga kunskap i det företagsfrämjande systemet om digitaliseringens möjligheter kopplat till de utmaningar och behov som just små företag i landsbygder har. På sikt skall företagen därigenom få större möjlighet att tillgodogöra sig teknisk innovation och uppgradering, och därigenom öka sin produktivitet. På så vis bidrar stödet till att stärka kreativitet, innovationskraft och tillväxt hos företagen.
Stödet knyter till FNs globala mål 8- Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, genom delmålen:
- 8.2 Främja ekonomisk produktivitet genom diversifiering, teknisk innovation och uppgradering
- 8.3 Politik för nya arbetstillfällen och ökad företagsamhet
Mer information
Så ansöker ni
Ansökan sker i Jordbruksverkets Länk till annan webbplats. e-tjänst för projektstöd.
Här kan du läsa mer och se en instruktionsfilm Länk till annan webbplats. om hur du skickar in en ansökan i e-tjänsten.
Du behöver fullmakt
När du söker för någon annans räkning, till exempel den organisation som du representerar, behöver du en fullmakt Länk till annan webbplats.. Ifylld fullmaktsblankett ska skickas till Jordbruksverket.
Steg för steg i ansökan
- Du loggar in med Bank-ID eller mobilt Bank-ID.
- Välj ”Starta tjänsten”.
- Fyll i ansökan i fråga 1 till och med 9.
OBS
- Under fråga 3 väljer du ”Samarbete – serviceutveckling och digitalisering” och ”Skapa nya jobb”, och därefter ”Digitalisering av små företag i landsbygd”.
- Under fråga 6 ska du uppge ”Utgifter och finansiering”. Här ska du utgå från de uppgifter som du fyllt i budgetmallen.
- Under fråga 8 ska du bifoga underlag. Här ska du bland annat bifoga projektplan, budgetmall och en kopia fullmaktsblanketten med underlag som styrker behörig firmatecknare.
Kontakt
För mer information om utlysningen, kontakta:
Per-Olof Remmare
08 681 94 92
förnamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Tony Meurke
08 681 94 10
förnamn.efternamn@tillvaxtverket.se
För mer information om hur du gör ansökan, kontakta:
Anna Goldie
08 681 66 10
förnamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Viktor Eriksson
08 68 19 127
förnamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.
