Pilotsatsningar för internationell kompetens
Har ni idéer om hur Sveriges möjligheter att attrahera, etablera och behålla internationell kompetens kan stärkas? Nu kan regioner, kommuner, lärosäten eller andra offentliga eller privata organisationer söka finansiering för att genomföra insatser i form av piloter.
Vem kan söka?
Regioner, kommuner, lärosäten eller andra offentliga eller privata organisationer.
Vad kan ni söka för?
Insatser för att stärka Sveriges möjligheter att attrahera, etablera och behålla internationell kompetens och annan efterfrågad utländsk arbetskraft.
Hur mycket kan ni få i stöd?
Ni kan få högst 1 750 000 kronor i stöd för ert projekt. Stödbeloppet kan uppgå till högst 80 procent av total projektbudget.
Vad handlar erbjudandet om?
Denna utlysning syftar till att stärka Sveriges möjligheter att attrahera, etablera och behålla internationell kompetens och annan efterfrågad utländsk arbetskraft. Insatser kan ha både ett individ- och arbetsgivarperspektiv. För kommuner och regioner syftar utlysningen till att underlätta deras arbete med att attrahera, etablera och behålla utländsk arbetskraft och deras familjer och därigenom bidra till en hållbar regional utveckling.
Vad är bakgrunden till utlysningen?
Brist på kompetens är idag ett av de största tillväxthindren för företag i Sverige och har även blivit ett hinder för investerings- och etableringsbeslut samt för hållbar regional utveckling. Även inom den offentliga sektorn krävs tillgång till rätt kompetens för att kunna erbjuda en välfärd av hög kvalité som är tillgänglig för alla.
Den accelererande gröna och digitala strukturomvandlingen har bidragit till en global brist på strategiskt viktig kompetens. Samtidigt pågår omfattande ny- och omställningssatsningar på flera platser i landet. Den kraftfulla expansion som nu pågår kommer utöver utbildning och inflyttning från andra delar av Sverige öka behovet av kompetens från andra länder.
Det finns flera utmaningar kopplade till arbetet med att attrahera, etablera och behålla efterfrågad internationell kompetens. Utmaningar är bland annat bristande information och långa handläggningstider hos myndigheter, svårigheter för medföljande att få arbete samt brist på samordning mellan myndigheter, regioner och kommuner. Detta riskerar att resultera i att internationell kompetens söker sig bort från Sverige. Ett väl fungerande mottagande och etablering av inflyttande arbetskraft och deras familjer förutsätter ett aktivt regionalt arbete, där nationella myndigheter kan samverka för att minska hinder och underlätta regionernas arbete.
Mot bakgrund av detta har Tillväxtverket tillsammans med Arbetsförmedlingen, Business Sweden, Försäkringskassan, Migrationsverket, Statistiska Centralbyrån, Skatteverket, Statens servicecenter, Svenska institutet, Universitets- och högskolerådet och Vinnova fått i uppdrag av regeringen att arbeta med att möta ovan utmaningar.
Målet med regeringsuppdraget är att statliga myndigheters insatser ska bli bättre samordnade och mer förutsägbara samt utgöra en effektiv helhet för individer, arbetsgivare och regioner. Uppdraget ska långsiktigt bidra till att stärka svensk konkurrenskraft och tillväxt.
Målgruppen för myndigheternas arbete är utländska individer med högkvalificerad kompetens, inklusive forskare och studenter, annan utländsk arbetskraft som är viktig för Sveriges konkurrenskraft och hemvändande svenska medborgare. Medföljande och familjer till sådana individer omfattas också av uppdraget. Ytterligare en målgrupp är arbetsgivare i behov av efterfrågad internationell kompetens.
Mer information
Så ansöker ni
Inför en ansökan till denna utlysning bör ni läsa avsnittet Planera i Handbok för nationella projektmedel. Där finns viktig information och hjälp för att planera och skriva en bra projektansökan.
I samband med att ni fyller i ansökan, läs gärna avsnittet Ansöka och särskilt Så fyller ni i ansökan om stöd för att säkerställa att er ansökan är komplett.
För obligatoriska bilagor, se Så fyller ni i ansökan om stöd under Dokument.
Följande bilaga är obligatorisk för en ansökan till denna utlysning:
Mall för beräkning av indirekta kostnader (endast om stöd söks i kostnadsslaget Schablon (indirekta kostnader)). Mallen hittar ni här: Villkor, blanketter och mallar.
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan (knapp nedan).
Ansökningar som har kommit in till Tillväxtverket är allmänna handlingar. Det betyder att Tillväxtverket måste lämna ut er ansökan om någon begär ut den. Innan handlingen lämnas ut görs alltid en sekretessprövning. Det är därför viktigt att ni är tydliga om någon del i er ansökan innehåller uppgifter som skulle kunna omfattas av sekretess.
Kontakt
Viktoria Lagerkvist
08-681 91 00 (växel)
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Sigrid Sandberg
08-681 91 00 (växel)
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.
