​​Pilotsatsningar för internationell kompetens​

  • Stängd 25 mars 2025
  • Hela Sverige

​​Har ni idéer om hur Sveriges möjligheter att attrahera, etablera och behålla internationell kompetens kan stärkas? Nu kan regioner, kommuner, lärosäten eller andra offentliga eller privata organisationer söka finansiering för att genomföra insatser i form av piloter.​

Vem kan söka?

Regioner, kommuner, lärosäten eller andra offentliga eller privata organisationer.

Vad kan ni söka för?

​​Insatser för att stärka Sveriges möjligheter att attrahera, etablera och behålla internationell kompetens och annan efterfrågad utländsk arbetskraft.​

Hur mycket kan ni få i stöd?

​​​Ni kan få högst 1 750 000 kronor i stöd för ert projekt. Stödbeloppet kan uppgå till högst 80 procent av total projektbudget.​

Vad handlar erbjudandet om?

​​Denna utlysning syftar till att stärka Sveriges möjligheter att attrahera, etablera och behålla internationell kompetens och annan efterfrågad utländsk arbetskraft. Insatser kan ha både ett individ- och arbetsgivarperspektiv. För kommuner och regioner syftar utlysningen till att underlätta deras arbete med att attrahera, etablera och behålla utländsk arbetskraft och deras familjer och därigenom bidra till en hållbar regional utveckling.​

Vad är bakgrunden till utlysningen?

​​Brist på kompetens är idag ett av de största tillväxthindren för företag i Sverige och har även blivit ett hinder för investerings- och etableringsbeslut samt för hållbar regional utveckling. Även inom den offentliga sektorn krävs tillgång till rätt kompetens för att kunna erbjuda en välfärd av hög kvalité som är tillgänglig för alla.

​Den accelererande gröna och digitala strukturomvandlingen har bidragit till en global brist på strategiskt viktig kompetens. Samtidigt pågår omfattande ny- och omställningssatsningar på flera platser i landet. Den kraftfulla expansion som nu pågår kommer utöver utbildning och inflyttning från andra delar av Sverige öka behovet av kompetens från andra länder.

​Det finns flera utmaningar kopplade till arbetet med att attrahera, etablera och behålla efterfrågad internationell kompetens. Utmaningar är bland annat bristande information och långa handläggningstider hos myndigheter, svårigheter för medföljande att få arbete samt brist på samordning mellan myndigheter, regioner och kommuner. Detta riskerar att resultera i att internationell kompetens söker sig bort från Sverige. Ett väl fungerande mottagande och etablering av inflyttande arbetskraft och deras familjer förutsätter ett aktivt regionalt arbete, där nationella myndigheter kan samverka för att minska hinder och underlätta regionernas arbete.

​Mot bakgrund av detta har Tillväxtverket tillsammans med Arbetsförmedlingen, Business Sweden, Försäkringskassan, Migrationsverket, Statistiska Centralbyrån, Skatteverket, Statens servicecenter, Svenska institutet, Universitets- och högskolerådet och Vinnova fått i uppdrag av regeringen att arbeta med att möta ovan utmaningar.

​Målet med regeringsuppdraget är att statliga myndigheters insatser ska bli bättre samordnade och mer förutsägbara samt utgöra en effektiv helhet för individer, arbetsgivare och regioner. Uppdraget ska långsiktigt bidra till att stärka svensk konkurrenskraft och tillväxt.

​Målgruppen för myndigheternas arbete är utländska individer med högkvalificerad kompetens, inklusive forskare och studenter, annan utländsk arbetskraft som är viktig för Sveriges konkurrenskraft och hemvändande svenska medborgare. Medföljande och familjer till sådana individer omfattas också av uppdraget. Ytterligare en målgrupp är arbetsgivare i behov av efterfrågad internationell kompetens.

Mer information

Vem kan söka?

​​Regioner, kommuner, lärosäten eller andra offentliga eller privata organisationer. Exempel är näringslivsfrämjande aktörer eller aktörer på annat sätt verksamma inom området internationell kompetensattraktion och etablering.

​Även företag kan söka stöd genom utlysningen. För att stöd ska lämnas till företag ska dock insatser vara allmänt främjande och inte genomföras i syfte att gynna den egna verksamheten. ​

Vad kan ni söka för?

Insatser för att stärka Sveriges möjligheter att attrahera, etablera och behålla internationell kompetens och annan efterfrågad utländsk arbetskraft.

Exempel på vad ni kan beviljas stöd för är insatser:

  • som stärker arbetsgivares förmåga och förutsättningar att attrahera och behålla internationell kompetens.
  • som bidrar till att underlätta kommuners och regioners arbete med att attrahera, etablera och behålla internationell kompetens och medföljande familjer.
  • som bidrar till medföljande partners etablering på arbetsmarknaden och i samhället.
  • som bidrar till lärosätens arbete med att attrahera, behålla och etablera internationell kompetens, särskilt insatser för att öka internationella mastersstudenter, doktorander och forskares anknytning till den svenska arbetsmarknaden.
  • som stärker aktörers förmåga att samverka nationellt, regionalt eller lokalt kring frågor kopplade till att attrahera, etablera och behålla efterfrågad internationell kompetens.
  • som ur ett individ- eller arbetsgivarperspektiv skapar enklare, mer effektiva eller bättre samordnade kontakter med det offentliga i frågor som gäller internationell kompetens.
  • som på annat sätt identifierar och adresserar svaga länkar och systemutmaningar från attraktion till etablering, och verkar för att lösa dessa.

Tillväxtverket ser med fördel att projektet, oavsett typ av insats, innefattar erfarenhetsutbyte, gemensam kunskapsutveckling eller annan samverkan. Samverkan kan ske med aktörer på nationell, regional eller lokal nivå. Detsamma gäller om insatsen kan fungera som en förlaga till framtida insatser eller att resultat från insatsen är spridningsbara.

Hur mycket kan ni få i stöd?

​​Ni kan få högst 1 750 000 kronor i stöd för ert projekt. Begränsningar gäller dock avseende högsta belopp per år, se mer nedan.

​Stödbeloppet kan uppgå till högst 80 procent av total projektbudget. Minst 20 procent av er budget ska utgöras av egen eller annan extern finansiering.

​Projektaktiviteter kan pågå till 2026-06-30 inklusive avslutsaktiviteter.

​Utbetalning av beviljat stödbelopp görs med högst 875 000 kronor per 2025 respektive 2026. För att kunna nyttja högsta möjliga stödbelopp för 2025, 875 000 kronor, ska motsvarande kostnader vara upparbetade och betalda 2025-10-31. Er ansökan om utbetalning ska lämnas in senast 2025-11-15. I annat fall kan det beviljade stödet komma att minskas genom ett ändringsbeslut med mellanskillnaden mellan beviljat stödbelopp och faktiskt utbetalt stödbelopp.

​En individuell prövning av stödets storlek görs i alla ärenden. Utbetalning sker i efterhand, vid större belopp även vid flera tillfällen.

​Information om kostnadsslag

​Kostnadsslag som är godkända för insatsen är:

  • ​Personalkostnader
  • ​Externa tjänster
  • ​Resor och logi
  • ​Schablonkostnader (indirekta kostnader)

När kan ni söka?

​​Ansökan öppnar den 24 februari och stänger 24 mars.​

Hur länge kan insatsen pågå?

​​Insatser får tidigast påbörjas det datum som ansökan kommer in till Tillväxtverket, och får pågå som längst till 2026-06-30.

​Observera att er ansökan kanske inte beviljas. Ni ansvarar då själva för kostnader för insatser som påbörjats innan Tillväxtverkets beslut.​

Vad gäller för företag och insatser som kan gynna företag?

​​Stödet kan inte lämnas till företag eller annan organisation som bedriver ekonomisk verksamhet om syftet med projektet är att utveckla den egna verksamheten. Projektägare eller projektpartner som är företag kan således endast beviljas stöd om det är fråga om allmänna främjandeinsatser.

​Om projektet innehåller aktiviteter som innebär indirekt stöd till extern målgrupp av företag så kan försumbart stöd (även kallat de minimis) lämnas enligt kommissionens förordning (EU) nr 2023/2831 med stöd av 17 § i förordningen (2022:1468) om statligt stöd för att regionalt främja företag. Med indirekt stöd menas en ekonomisk förmån som erhålls genom en projektaktivitet, till exempel värdet av en utförd tjänst eller värdet av deltagande i en aktivitet.

​Stöd till organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet omfattas av regler om statsstöd. Reglerna styr bland annat vilka typer av kostnader och hur stor andel av dem som får täckas genom stöd. När offentliga medel gynnar ett enskilt företag eller vissa grupper av företag och det finns risk för att konkurrensen snedvrids gäller reglerna för statsstöd. Reglerna begränsar möjligheterna att stödja företag.​

Vilka krav, villkor och regler gäller?

Utlysningen görs med stöd av regeringsuppdrag Uppdrag om att stärka samordning kopplat till Sveriges möjligheter att attrahera och behålla högkvalificerad internationell kompetens och annan utländsk arbetskraft som är viktig för Sveriges konkurrenskraft, KN2024/00521.

För stöd enligt utlysningen gäller Tillväxtverkets Allmänna villkor för stöd till projektverksamhet 2025.

Särskilda krav för denna utlysning:

Projekt med flera partner
Det är möjligt att genomföra projektet tillsammans med andra partner. Projekt med flera partner som projektform ska dock bara användas om det bidrar till ett mervärde som inte kan nås genom flera separata projekt och om det finns ett ömsesidigt beroende mellan delprojekten. Om ni tror att er projektidé skulle passa som ett projekt med flera partner bör ni kontakta en handläggare på Tillväxtverket i ett tidigt skede, för att diskutera möjligheter och förutsättningar inför en eventuell ansökan.

För projekt med flera partner ska det för varje kostnadspost i projektets budget framgå vilken part som bär kostnaden.

Medfinansiering
Medfinansiering krävs med minst 20 procent av projektets totala budget och kan utgöras av egen eller extern finansiering.

Erfarenhetsutbyte och kommunikation
Stödmottagare ska medverka på fysiska träffar samt digitala aktiviteter som Tillväxtverket arrangerar inom ramen för uppdraget för att bidra till utveckling och lärande.

Hur handläggs och beslutas er ansökan?

​​Ansökan bedöms i konkurrens med andra inkomna ansökningar. Urvalsprocessen kommer särskilt att värdera:

  • ​Att det föreslagna projektet har hög relevans för bakgrund, målgrupp, mål och syfte med denna utlysning.
  • ​Att projektets aktiviteter och mål är tydligt beskrivna och väl avgränsade, samt att det framgår tydligt hur föreslagna insatser kommer att leda till förväntade resultat.

​​Vi eftersträvar en geografisk spridning av insatserna över landet. Vi kommer för denna utlysning också att sträva efter att ge stöd till en bredd av insatser sett till typ av insats, målgrupp och utmaning som insatsen adresserar.

​Ansökan bedöms och beslutas av Tillväxtverket. Urval och bedömning av ansökningar kommer att påbörjas efter sista ansökningsdag.

​En ansökan ska uppfylla kraven i utlysningen för att kunna beviljas. Som sökande ansvarar ni för att ansökan är komplett. Om en ansökan kommer in efter sista ansökningsdag kommer Tillväxtverket att avvisa den. En handläggare på Tillväxtverket kan komma att kontakta er under handläggningen.

Så ansöker ni

​​Inför en ansökan till denna utlysning bör ni läsa avsnittet Planera i Handbok för nationella projektmedel. Där finns viktig information och hjälp för att planera och skriva en bra projektansökan.

​I samband med att ni fyller i ansökan, läs gärna avsnittet Ansöka och särskilt Så fyller ni i ansökan om stöd för att säkerställa att er ansökan är komplett.

​För obligatoriska bilagor, se Så fyller ni i ansökan om stöd under Dokument.

Följande bilaga är obligatorisk för en ansökan till denna utlysning: ​
Mall för beräkning av indirekta kostnader (endast om stöd söks i kostnadsslaget Schablon (indirekta kostnader)). Mallen hittar ni här: Villkor, blanketter och mallar.

​​Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan (knapp nedan).

Ansökningar som har kommit in till Tillväxtverket är allmänna handlingar. Det betyder att Tillväxtverket måste lämna ut er ansökan om någon begär ut den. Innan handlingen lämnas ut görs alltid en sekretessprövning. Det är därför viktigt att ni är tydliga om någon del i er ansökan innehåller uppgifter som skulle kunna omfattas av sekretess.

Kontakt

Viktoria Lagerkvist​

08-681 91 00 (växel)
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se

Sigrid Sandberg

08-681 91 00 (växel)
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se

 

Hjälp att söka

Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.