Öka forsknings-och innovationskapaciteten
Nu söker vi er som vill stärka små och medelstora företags konkurrenskraft och skapa mer hållbara, smarta och innovativa företag inom Småland och Öarna. Möjlighet finns att söka finansiering för insatser i Jönköpings, Kalmar, Kronobergs och Gotlands län.
Vem kan söka?
Organisationer med huvudsakligen små och medelstora företag som målgrupp samt högskola och akademi. Även offentlig sektor, såsom kommuner, regioner och statliga myndigheter eller i huvudsak offentligt ägda organisationer.
Vad kan ni söka för?
Projekt som ökar graden av forskning och utveckling i små och medelstora företag.
Hur mycket kan ni få i stöd?
40 procent av era projektkostnader. Hur mycket medel som utlyses inom respektive mål publiceras senare.
Vad handlar erbjudandet om?
Sök inom följande specifikt mål:
- 1.1 Stärk forskning och innovation
Detta specifika mål handlar om att öka forsknings-och innovationskapaciteten och användningen av avancerad teknik i små och medelstora företag.
För att nå målet söker vi projekt som ökar näringslivets deltagande inom forskning och innovation. Det krävs en ökad öppenhet och tillgänglighet till innovationssystemet och trösklarna för tekniköverföring behöver sänkas. Den företagsnära forskningsinfrastrukturen behöver utvecklas och utökas. En viktig del i detta är tillgång till nödvändig kunskap genom ökad tillämpad forskning som ligger nära företagens utmaningar.
Vi ser gärna att projekten fokuserar på forskning och innovationsprocesser med inriktning på en cirkulär ekonomi.
Projektetens insatser kan också handla om att påverka de regionala lärosätenas utbildningsutbud så att de bättre matchar mot företagens kunskapsbehov. Även ökar tillgången till forsknings- och utbildningsresurser som finns utanför programområdet. Vi behöver också skapa hållbara stödstrukturer för ökad användning av forskningsresultat.
Projekten får gärna bygga på och stärka samverkan mellan företag, innovationsmiljöer, forskningsinstitut, universitet och högskolor. För att stärka kunskapsnivån i näringslivet är det viktigt med långsiktiga satsningar på kluster och innovationsmiljöer, särskilt kopplat till regionernas tematiska kunskapsområden inom smart specialisering. Projekten får därför gärna handla om uppbyggnad av miljöer, infrastruktur och forskningsanläggningar i denna utlysning. Det är möjligt att genomföra större investeringar.
Avser ni söka för forskning och innovationsinsatser som har en inriktning mot koldioxidsnål ekonomi, klimatresiliens och klimatanpassning eller stödja företagen mot miljövänliga produktionsprocesser vill vi att ni söker inom specifikt mål 2.1. Se mer i utlysning Ökad takt i klimatomställningen och utvecklingen för en bättre miljö.
Smart specialisering
Samtliga projekt inom detta specifika mål ska stärka företag och organisationers kunskaper och färdigheter inom något eller några av regionernas prioriteringar för smart specialisering: skog och trä, digital tjänsteutveckling, industriell utveckling, besöksnäring och livsmedel.
Ta tidig kontakt med regionalt utvecklingsansvarig för rådfrågning, se kontaktuppgifter under rubriken “Hur ska ni förbereda er inför ansökan”.
Mer om länens smarta specialiseringsstrategier finns på regionernas webbplatser.
- Kalmar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Kronoberg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Jönköping Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Gotland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Agenda 2030
För att möta ett eller flera av de globala målen i Agenda 2030 och för att adressera en eller flera av de gemensamma utmaningarna behövs förändring. Det behövs därför insatser som leder till ett konkurrenskraftigare och smartare Europa. Vi vill att utmaningar och problem inom jämställdhetsområdet delvis ligger till grund för varför projektet behövs och att projektmålet tar fasta på en förflyttning mot ökad jämställdhet/minskad könssegregering/förstärkning av kvinnors eller mäns ställning.
Samtliga projekt ska bidra till mål 5 jämställdhet och mål 10 minskad ojämlikhet. Läs mer under "Hur ska finansieringen bidra till de globala målen?"
Mer information
Så ansöker ni
Min ansökan öppnar den 13 januari och stänger den 11 mars 2025.
Kontakt
Vi som jobbar med programmet Småland och Öarna är Erik Wennerhag, Emma Wixe, Eric Andersson och Henrik Blomberg.
Kontakta oss via mail: fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Eller till programmets mejladress: smalandochoarna@tillvaxtverket.se
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.