Ökad takt i klimatomställningen och utvecklingen för en bättre miljö
Har ni idéer som främjar företags och organisationers gröna omställning?
Nu finns möjlighet att söka EU-finansiering för utvecklingsprojekt inom energieffektivisering, smarta energisystem och cirkulär omställning i Jönköpings, Kalmar, Kronobergs och Gotlands län.
Vem kan söka?
Organisationer med huvudsakligen små och medelstora företag som målgrupp samt högskola och akademi. Även offentlig sektor, såsom kommuner, regioner och statliga myndigheter eller i huvudsak offentligt ägda organisationer.
Vad kan ni söka för?
Projekt och förstudier som främjar energieffektivitet, smarta energisystem, smarta nät och smart lagring samt cirkulär och resurseffektiv ekonomi.
Hur mycket kan ni få i stöd?
40 procent av era projektkostnader. Hur mycket medel som utlyses inom respektive mål publiceras senare.
Vad handlar erbjudandet om?
Sök inom följande specifika mål:
- 2.1 Främja energieffektivitet
- 2.3 Utveckla smarta energisystem
- 2.6 Främja cirkulär ekonomi
Med de globala hållbarhetsmålen i fokus behöver Småland och Öarna anta utmaningarna kopplat till miljö och klimat. Insatser behövs för att stärka utvecklingen för en bättre miljö och öka takten i klimatomställningen hos små och medelstora företag och offentliga sektor.
Inom denna utlysning går det att söka finansiering inom det politiska målet 2 – Ett grönare Europa, inom ett av följande tre specifika mål:
Specifikt mål 2.1 Främja energieffektivitet och minska utsläppen av växthusgaser
Insatserna inom detta specifika mål ska leda till att små och medelstora företag och organisationer inom offentlig sektor blir mer energieffektiva.
Projekten får gärna stärka företagens kunskap och medvetenhet om energieffektivisering så att fler små och medelstora företag ska kunna minska sina energikostnader och sin klimatpåverkan. Det kan exempelvis handla om att hjälpa företag att titta på sin verksamhets energianvändning och föreslå ändringar av olika typer för energibesparing. Det skulle också kunna handla om att titta på de produkter och tjänster som företagen erbjuder för att deras kunder i nästa steg ska få en lägre och effektivare energianvändning.
Projekten kan bidra till ökad energieffektiv produktion genom:
- Utvecklade produktionsprocesser, modeller och strukturer
- Utvecklade energisystem
- Energieffektiva inköp, lagring och försäljning
För ökad energieffektivitet kan projekten också fokusera på utveckling av samverkansarenor och nätverk för kunskapsutbyte. Projektet bör samarbeta med andra aktörer som är viktiga för den lokala och regionala utvecklingen. Projektet bör också samarbeta med aktörer i andra delar av Sverige, för att säkerställa att ni tar vara på lärdomar och lösningar som finns på andra platser.
Energieffektivt och hållbart byggande:
Enskilda byggföretag, trähusfabriker och fastighetsutvecklare har ett behov av att utveckla energieffektivt och hållbart byggande. Projektens insatser kan bidra till ökad kunskap och utveckling av energieffektiv nyproduktion och renovering.
Specifikt mål 2.3 Utveckla smarta energisystem
I det här specifika målet kan ni söka finansiering för projekt som bidrar till ett hållbart smart energisystem som möter behoven hos små och medelstora företag samt offentliga organisationer, i ett läge där energisystemet genomgår stora förändringar. Målet handlar också om att utveckla stödstrukturer för ökad samverkan och stöd i omställningen samt hur företagen själva kan bidra till ett hållbart energisystem, utvecklingen av smarta nät och energilagring.
Projekten bör bidra till ökad flexibilitet i energisystemet, så att den tillgängliga energin i elnätet kan användas så effektivt som möjligt för att matcha företagens energi-och elanvändning. Ni kan gärna arbeta med småskaliga lösningar och med lösningar för att underlätta för energianvändare att minska sin elanvändning eller dela med sig av energi vid överskott. Det kan exempelvis handla om att identifiera viktiga platser för minskning av el, lokal lagring eller omvandling av energi där det kan skapas symbios mellan olika aktörers energianvändande.
För att framtidssäkra elförsörjningsbehovet behövs dels kartläggningar och analyser av effekt- och kapacitetsbehovet dels uppbyggnad av testbäddar för möjlighet att prova nya lösningar.
Projekten kan gärna arbeta med att stärka samverkan mellan offentliga aktörer, akademi och näringsliv för att tillsammans utveckla och etablera nya cirkulära modeller, system och metoder för att minimera resursuttaget.
Specifikt mål 2.6 Främja en cirkulär och resurseffektiv ekonomi
I det här specifika målet kan ni söka finansiering för projekt som bidrar till att små och medelstora företag och organisationer inom offentlig sektor är en del av den cirkulära ekonomin i högre grad.
Projekten ska gynna flera företag och ha som potential att vara strukturpåverkande för att bidra till den cirkulära utvecklingen i Småland och Öarna.
Projekten får gärna bidra till att fler små och medelstora företag arbetar med till exempel:
- Design- och produktutveckling för ökad livslängd av varor
- Reparation och underhåll av produkter
- Begagnade produkter till andrahandsmarknaden
- Delning av varor och tjänster
- Återanvändning och/eller återvinning av råvaror och resurser
Projekten får gärna fokusera på industriell symbios, där flera verksamheter samarbetar eller undersöker möjligheter till samarbete för att spara resurser. Ett överskott eller de restprodukter som uppstår i en verksamhet, så som vatten, värme, avfall eller material, kan bli en resurs som skapar värde hos annan part, till exempel företag, aktörer eller kommunalt drivna verksamheter.
Fler företag behöver fungerande affärsmodeller:
För många små och medelstora företag är det särskilt utmanande att hitta en fungerande cirkulär affärsmodell som är lönsam samtidigt som företagen behöver genomföra stora förändringar i verksamheten. Exempelvis krävs ofta kompetenshöjande insatser, nya arbetssätt och investeringar i nödvändig teknik.
Därför är det ett särskilt stort värde i att projekt som finansieras i denna utlysning fokuserar på att bidra med lösningar till företagen som minskar de ekonomiska risker som företagen tar när de genomför en cirkulär omställning.
Projektet kan fokusera på behov i en eller flera branscher. Ni får gärna stimulera lärande och samverkan mellan olika branscher, exempelvis genom industriell symbios. Det kan också fokusera på ett visst flöde, till exempel för plast, byggmaterial, restvärme, biogas eller vatten.
EU:s direktiv om företagens hållbarhetsrapportering – Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)
2024 fick Sverige en ny lagstiftning om hållbarhetsrapportering. Regleringen är omfattande och får konsekvenser både för de företag som omfattas av rapporteringskraven och de som ingår i deras värdekedjor. Kraven i regelverket börjar gälla för olika företagskategorier vid olika tidpunkter. De största börsnoterade företagen är först ut. Små och medelstora företag, som påverkas indirekt och sekundärt av CSRD, behöver få ökad kännedom om lagstiftningen och en stärkt förmåga att kunna leverera hållbarhetsinformation till kunder, finansiärer och i leverantörskedjor. Den här utlysningen, inom specifikt mål 2.6, välkomnar projekt som vill bidra till ökad förmåga och medvetenhet hos små och medelstora företag.
Agenda 2030
Samtliga projekt ska bidra till jämställdhet och minskad ojämlikhet. Läs mer under "Hur ska finansieringen bidra till de globala målen?"
Mer information
Så ansöker ni
Min ansökan öppnar den 13 januari och stänger den 11 mars 2025.
Kontakt
Vi som jobbar med programmet Småland och Öarna är Erik Wennerhag, Emma Wixe, Eric Andersson och Henrik Blomberg.
Kontakta oss via mail: fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Eller till programmets mejladress: smalandochoarna@tillvaxtverket.se
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.