Öka digitaliseringen i företag och offentlig sektor i Småland och Öarna
Nu söker vi er som vill stärka små och medelstora företags konkurrenskraft och/eller skapa mer hållbara, smarta, säkra och digitaliserade företag och organisationer inom Småland och Öarna. Möjlighet finns att söka finansiering för insatser i Jönköpings, Kalmar, Kronobergs och Gotlands län.
Vem kan söka?
Organisationer med huvudsakligen små och medelstora företag som målgrupp samt högskola och akademi. Även offentlig sektor, såsom kommuner, regioner och statliga myndigheter eller i huvudsak offentligt ägda organisationer.
Vad kan ni söka för?
Projekt som stärker organisationers och små och medelstora företags digitala mognad.
Hur mycket kan ni få i stöd?
40 procent av era projektkostnader. Hur mycket medel som utlyses inom respektive mål publiceras senare.
Vad handlar erbjudandet om?
Sök inom följande specifika mål:
- 1.2 Säkra nyttan av digitaliseringen
Insatserna inom detta specifika mål ska bidra till att små och medelstora företag och organisationer inom offentlig sektor ökar användningen och ser nyttan av digitalisering.
Många företag och organisationer ser digitaliseringen som utmanande och svår. Projekten bör därför bidra till att förändra attityden till digitalisering som verktyg, sänka trösklarna och få företag och organisationer att se möjligheterna med digital teknik.
Digitaliseringspolitiken har även förändrats över tid från att handla om att ta tillvara digitaliseringens möjligheter för att främja företagens konkurrenskraft, till att även omfatta andra samhällsutmaningar. Den gröna omställningen är en växande utmaning och det finns förväntningar om att digitalisering också ska kunna användas som ett verktyg för att lösa det alltmer uttalade behovet av grön omställning. Insatser som leder till hushållning med naturresurser är mycket positiva. Till exempel kan projekten dra nytta av digitaliseringens möjligheter för att mer effektivt nyttja material och energi genom en mer uppkopplad produktion via sensorer som ger data för ett effektivare resursutnyttjande.
Projekten som får finansiering i utlysningen bör jobba för att stärka företagens och organisationers kunskap om digitaliseringens möjligheter i den gröna omställningen.
Ökad användning och utveckling av digitalisering kan exempelvis handla om:
- Automatisering (införande av steg i en process som gör att processen mer eller mindre går av sig själv)
- Artificiell intelligens, AI (eller maskinintelligens är förmågan hos datorprogram och robotar att efterlikna människors och andra djurs naturliga intelligens)
- Robotisering (procedurer eller processer som automatiseras med programvara eller digitala robotar. I robotisering används programvara för att utföra repetitiva processer eller repetitiva uppgifter baserat på strukturerad input.
- E-hälsa (vårdutövande som tar hjälp av elektroniska processer och kommunikation).
- E-handel (distanshandel som sker med hjälp av fast eller mobil datakommunikation som stärker företagen på den globala marknaden).
- Cybersäkerhet (insatser som avser att skydda datorsystem. I detta ingår förebyggande, upptäckt och åtgärdande av obehöriga användare av datorsystem bland annat hackers och virus).
- Dataanalys (processen att inspektera, rensa, transformera och modellera data med målet att upptäcka användbar information, informera slutsatser och stödja beslutsfattande).
- ”Big Data” (insamlade datamängder som är så stora och komplexa att de kräver ny teknik, såsom AI, för att kunna bearbetas).
- Öppna data (digital information som är fritt tillgänglig utan inskränkningar (till exempel i form av immaterialrättsliga exempelvis upphovsrätt och patent)).
En ökad användning av dataanalys, ”Big data” och öppna data skulle kunna hjälpa företag att exempelvis förstå sina kunder och omvärlden bättre. Offentliga organisationer behöver också förstå värdet av att dela data.
Offentliga organisationer, som regioner och kommuner, kan även söka medel för att utveckla och använda exempelvis automatisering, AI och cybersäkerhet för att säkra informationsflöden och att minimera det manuella arbetet i handläggning och i processer i sina kontakter med små och medelstora företag. Möjlighet finns därför för projekt att utveckla dessa processer i sina egna och andra organisationer för att effektivisera och förenkla för företagen.
Viktigt i omställningen är samverkan mellan offentliga aktörer, akademi och näringsliv. Projekten får gärna bygga upp nätverk, samverkansplattformar och hållbara stödstrukturer.
Läs mer om vilka insatser som är möjliga under ”Vad kan ni söka för?”
Runt om i Sverige pågår redan projekt inom digitalisering. För exempel och inspiration se vår Projektbank: Projektbanken - EU-program 2021-2027 (tillvaxtverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Agenda 2030
Samtliga projekt ska bidra till mål 5 jämställdhet och mål 10 minskad ojämlikhet. Läs mer under "Hur ska finansieringen bidra till de globala målen?"
Vi vill att utmaningar och problem inom jämställdhetsområdet delvis ligger till grund för varför projektet behövs och att projektmålet tar fasta på en förflyttning mot ökad jämställdhet/minskad könssegregering/förstärkning av kvinnors eller mäns ställning.
Mer information
Så ansöker ni
Min ansökan öppnar den 13 januari och stänger den 11 mars 2025.
Kontakt
Vi som jobbar med programmet Småland och Öarna är Erik Wennerhag, Emma Wixe, Eric Andersson och Henrik Blomberg.
Kontakta oss via mail: fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Eller till programmets mejladress: smalandochoarna@tillvaxtverket.se
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.