
Kompetensbehov och arbetssätt inom smart specialisering
Har ni en projektidé med koppling till att identifiera specifika kompetensbehov för att bättre genomföra och omhänderta smart specialisering i Stockholmsregionen? Nu öppnar Regionalfonden i Stockholmsregionen upp för insatser med inriktning mot att utveckla färdigheter för smart specialisering, industriell omvandling, entreprenörskap och företags anpassningsförmåga.
Vem kan söka?
Aktörer inom företags- och innovationsfrämjande systemet samt offentliga aktörer.
Vad kan ni söka för?
Insatser för att identifiera kompetensbehov kopplat till smart specialisering.
Hur mycket kan ni få i stöd?
Utlysningsomgången (tre utlysningar) omfattar max 70 miljoner kronor. Medfinansiering med 60 procent gäller.
Vad handlar erbjudandet om?
Nu kan ni som vill genomföra insatser för att identifiera kompetensbehov och möjligheter till kompetensförsörjning och kompetensutveckling som kan stärka genomförandet av smart specialisering i Stockholmsregionen söka finansiering. Projekten ska leda till underbyggd kunskap för utveckling av färdigheter för smart specialisering, industriell omvandling, entreprenörskap och företags anpassningsförmåga.
Syftet med smart specialisering är att identifiera och prioritera ett begränsat antal spetsområden där offentliga medel för forskning och innovation förväntas göra mest nytta och där regionala aktörer har goda förutsättningar att utveckla internationell konkurrens. Läs mer om Region Stockholms fyra områden för smart specialisering:
Denna utlysning syftar till att främja arbetet att utveckla färdigheter för smart specialisering, strukturomvandling och entreprenörskap. Projekten ska leda till att specifika kompetensbehov och färdigheter identifieras för att bättre kunna genomföra och omhänderta smart specialisering.
Kompetensförsörjning har varit ett av de största tillväxthindren för små innovativa företag i Sverige och i Stockholmsregionen under de senaste åren. De små och medelstora företagen har svårt att konkurrera om kompetens inom bristyrken där större företag kan erbjuda bättre villkor. Det finns också behov av direkt kompetenshöjande insatser och samarbeten kopplat till områdena för smart specialisering. Det kan utöver behoven av direkt kompetenshöjande insatser handla om exempelvis kompetensmatchning och samarbeten för att bättre möta företagens kompetensbehov till stöd för smart specialisering.
Insatserna ska bidra till att möta Stockholmsregionens utmaningar för långsiktig hållbar utveckling genom att:
- främja samverkan och kunskapsutbyten mellan branscher, teknikområden och sektorer i syfte att möta samhällsutmaningar och öka tillväxtmöjligheterna för små och medelstora företag,
- främja regionens strategiska kompetensförsörjning,
- öka förmågan att attrahera och validera talanger och FoU-investeringar samt stärka regionens innovationskapacitet,
- Utveckla och förstärka regionens färdigheter för smart specialisering.
Den huvudsakliga målgruppen är aktörer som bidrar till att öka kunskapen om, och användandet av, smart specialisering och kompetensstärkande insatser inom prioriterade områden. Länets företags- och innovationsfrämjande system, dess innovationsnoder samt offentliga aktörer kan söka projektmedel i den här utlysningen.









Mer information
Så ansöker ni
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Läs mer om detta under rubriken "Vad handlar erbjudandet om".
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
Kontakt
08-681 91 00 (växel)
stockholm@tillvaxtverket.se
Hör av er till:
Robin Andersson eller Lisa Kareliusson
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
08-681 91 00 (växel)
Vi uppmuntrar er att ta kontakt med Tillväxtverkets enhet Regional tillväxt mellersta Sverige som hanterar regionalfondsprogrammet i Stockholm innan ni skickar in en ansökan. Ta också kontakt med Regionalt utvecklingsansvarig. Vi kan ge er feedback på ert framtida projekt inför er ansökan. Det är bra att utgå från frågorna i mallen för Tidig projektidé.
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.
Digitalt informationstillfälle
Anordnas av Tillväxtverket: 15 februari klockan 10-11. Anmälan görs till stockholm@tillvaxtverket.se
