
Insatser för stärkt konkurrenskraft inom livsmedelskedjan i Övre Norrland
Livsmedelssektorn står inför en omfattande omställningsresa, där det finns ett stort tryck för att ställa om till ett långsiktigt hållbart och konkurrenskraftigt livsmedelssystem. Vi behöver skapa bättre förutsättningar för svenska företag att leda utvecklingen för innovativ produktion, förädling, process eller introduktion av ny mat. Nu kan ni ansöka om medel för insatser som stärker och främjar entreprenörskap och samverkan inom livsmedelskedjan.
Vem kan söka?
Aktörer med operativt ansvar för regionala livsmedelsstrategier, kommunala aktörer, aktörer inom det företagsfrämjande systemet med flera.
Vad kan ni söka för?
Projekt med syfte att främja tillväxt och entreprenörskap inom livsmedelskedjan i Övre Norrland.
Hur mycket kan ni få i stöd?
Ett projekt kan maximalt beviljas 40 procent av sin totala budget i stöd. Inom ramen för denna utlysning finns 15 miljoner att ansöka om.
Vad handlar erbjudandet om?
1.3 Stärk små och medelstora företags tillväxt och konkurrenskraft
Livsmedelssektorn står inför en omfattande omställningsresa, där det finns ett stort tryck för att ställa om till ett långsiktigt hållbart och konkurrenskraftigt livsmedelssystem, som också ska serva samhället med fler värden. Det finns också ett växande intresse i hela livsmedelskedjan av att vara med och driva på den gröna och digitala omställningen och många innovativa aktörer utvecklar och introducerar ny innovativ mat på marknaden.
En stärkt livsmedelskedja bidrar till en tryggad livsmedelsförsörjning. En stärkt livsmedelskedja kan också bidra till målet om en cirkulär plats som hanterar klimatomställningen och tar hand om naturresurser och ekosystem för att Övre Norrland ska kunna vara en levande plats för framtida generationer.
Företagen har ett stort behov av stöttning för att utveckla sitt företagande. Behoven finns inom ett stort antal områden som exempelvis affärsplaner och finansiering, ägarskiften och logistiklösningar. Det finns också ett behov av att hitta korta vägar mellan leverantör, försäljare och konsument.
Ett stärkt entreprenörskap är viktigt för Övre Norrlands förmåga att utvecklas och fortsätta stärka sin konkurrenskraft. En förutsättning för att det ska kunna ske är att företagens affärsmodeller integrerar unga, jämställdhet, mångfald och miljöaspekter.
Projekt inom ramen för denna utlysning ska vara inriktade på affärs- och innovationshöjande insatser inom livsmedelssektorn.
Projekt som genomförs ska ha en tydlig koppling till Norrbottens och Västerbottens utpekade områden för smart specialisering. Områdena anges nedan:
- Naturbaserad ekonomi / Teknik- och tjänsteutveckling inom industrin
- Testbäddar
- Energiteknik
- Rymdteknik
- Besöksnäring
- Kulturella och kreativa näringar
- Hälso- och sjukvård / Life Science
- Smarta samhällen
För koppling till de regionala smart specialisering strategier:
På Region Norrbottens sida med publikationer Länk till annan webbplats. söker du fram dokumentet Smart Specialisering i Norrbotten strategi.
Västerbottens innovationsstrategi Länk till annan webbplats.








Mer information
Så ansöker ni
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Läs mer om detta under rubriken "Vad handlar erbjudandet om".
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
Kontakt
Namn på kontaktperson
Programansvarig Övre Norrland
Malin Ylinenpää, telefon: 08-681 66 54
Eller till programmets mejladress:
ovrenorrland@tillvaxtverket.se
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.
