
Hållbar livsmedelsförsörjning i Östra Mellansverige
I takt med att befolkningen ökar, ökar också behovet av livsmedel. Förutsättningar behöver förbättras för att bygga robust och resilient försörjningsberedskap i livsmedelskedjan, i samverkan med bred representation av aktörer, även offentliga. Livsmedelsförsörjningen behöver omformas för att bli mer hållbar för både människa och miljö. Nu finns möjlighet att söka stöd för att skapa en mer hållbar livsmedelsförsörjning i Östra Mellansverige.
Vem kan söka?
Företagsfrämjande aktörer som exempelvis samverkansorganisationer, offentlig sektor och lärosäten. Stöd kan inte ges direkt till företag för utveckling av egen verksamhet.
Vad kan ni söka för?
Projekt med syfte att skapa mer hållbar livsmedelsförsörjning i Östra Mellansverige
Hur mycket kan ni få i stöd?
Regionalfonden kan finansiera maximalt 40 procent av de totala kostnaderna.
Vad handlar erbjudandet om?
I takt med att befolkningen ökar, ökar också behovet av livsmedel. Livsmedelsförsörjningen behöver dock omformas för att bli mer hållbar för både människa och miljö. I Östra Mellansverige finns ett stort behov av omställning till en hållbar livsmedelsproduktion och ökad innovationskraft. Hållbar livsmedelsförsörjning är utpekat som ett av fyra gemensamma utmaningsområden för regionen.
För att trygga en hållbar livsmedelsförsörjning finns det utmaningar i form av bristande lönsamhet, starkt behov av ny kompetens inom flera sektorer, hård internationell konkurrens och globala utmaningar som klimatförändringar och andra miljöproblem. Konkurrenskraften behöver stärkas, ny teknologi omfamnas i utvecklingen av nya affärsmodeller och en ökad hållbar produktion och innovativ förädling av livsmedel uppmuntras. Då kan även efterfrågan stärkas på nya marknader. För livsmedelskedjans utmaningar finns också nya möjligheter till exempel genom digitalisering, ökad forskning och innovation.
Utmaningsområdet har tre prioriterade inriktningar:
Stärkt försörjningstrygghet samt ökad robusthet och resiliens
Inriktningen omfattar förmågan att vara självförsörjande och att stärka försörjningstryggheten. Det kommer kräva mer innovationer och ökat nyttjande av digitala verktyg. Forskning kring digitala innovationer och nya typer av företag med fokus på framtidens lantbruksinnovationer är av stor vikt.
Stärkt hållbar livsmedelskedja
Inriktningen omfattar hållbara affärsmodeller och erbjudanden i en sammanhållen livsmedelskedja vilket kommer att vara centralt för att skapa efterfrågan på nya marknader. Det handlar om nya modeller, tekniker, koncept och aktörer. Hållbara affärsmodeller behöver också adressera såväl jämställdhet och jämlikhet som socialt företagande.
Resurseffektiv och innovativ livsmedelsproduktion
Inriktningen omfattar ökad och effektiviserad produktion genom innovativa metoder som till exempel närcirkularitet, vertikalodling och proteinutveckling.
Här kan du läsa mer om Östra Mellansveriges utmaningsområden:
Färdplaner ÖMS utmaningsområden för smart specialisering. Länk till annan webbplats.







Mer information
Så ansöker ni
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Läs mer om detta under rubriken "Vad handlar erbjudandet om".
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
Kontakt
Namn på kontaktperson
isabelle.canderskog@tillvaxtverket.se
Eller till programmets mejladress:
ostramellansverige@tillvaxtverket.se
Vi uppmanar till att tidigt i ansökningsprocessen ta kontakt med Tillväxtverkets enhet Regional tillväxt mellersta Sverige som hanterar Regionalfondsprogrammet för Östra Mellansverige. Ta också kontakt med regionalt utvecklingsansvarig i ert län, det vill säga antingen Region Örebro län, Region Sörmland, Region Västmanland, Region Östergötland eller Region Uppsala län. Vi kan ge återkoppling och svara på frågor inför kommande ansökan. Vid frågor som berör ert tilltänkta projektinnehåll ber vi er att fylla i mallen för tidig projektidé som vi sedan ger återkoppling på.
Länk till mallen för tidig projektidé
Tillväxtverket kommer arrangera ett digitalt informationstillfälle. Information om och anmälan till detta tillfälle görs via länken nedan.
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.
- Handbok för EU-projekt 2021-2027
- Tillväxtverket kommer arrangera ett digitalt informationstillfälle den 14 november. Information om och anmälan till detta tillfälle görs via länken.
