
Grön omställning och klimatförändringar i Övre Norrland
Sök för insatser som främjar en ren och klimatanpassad energiomställning, en hållbar transportsektor och en cirkulär ekonomi. Övre Norrland behöver möta utmaningarna med fossilberoendet inom transportsektorn. Det finns behov av förnybar energi genom en grönare och mer koldioxidsnål ekonomi med noll nettoutsläpp i linje med nettonollmålet 2045.
Vem kan söka?
Offentliga aktörer, universitet och högskolor samt övriga företagsfrämjande aktörer.
Vad kan ni söka för?
Projekt och förstudie för att främja grön omställning och bekämpa klimatförändringar
Hur mycket kan ni få i stöd?
I utlysningen fördelas 120 miljoner kronor. Maximalt 40 procent av projektets budget.
Vad handlar erbjudandet om?
Med de globala hållbarhetsmålen i fokus behöver Övre Norrland anta utmaningar kopplade till klimatet. Vi vill göra det genom teknologisk utveckling med fokus på bland annat fossilfria energislag, effektiv energilagring och effektivare produktionsprocesser samt cirkulär ekonomi.
Poltitiskt mål 2 - Ett grönare Europa
Inom denna utlysning går det att söka finansiering inom politiskt mål 2 – Ett grönare Europa.
Sök inom ett av nedanstående specifika mål:
Specifikt mål 2.2 - Främja förnybar energi
I Övre Norrland finns goda möjligheter mot att producera biobaserade, förnybara drivmedel av sidoströmmar från regionens basindustrier, bland annat av restmaterial från skogsindustrins verksamhet. En utvecklad regional produktion av förnybara drivmedel kan både bidra till att minska utsläppen av växthusgaser och öka vidare förädlingsgraden i regionen samt minska behovet av importerad fossil energi. För att göra detta krävs insatser med fokus på exempelvis utvecklandet av nya affärs- och organisationsmodeller, uppbyggnad av nya kluster och nätverk samt insatser som främjar investeringar för produktion av förnybara drivmedel.
För fler exempel på insatser, vänligen se programdokumentet.
Specifikt mål 2.3 - Utveckla smarta energisystem
Genom att skapa hållbara lokala och regionala infrastrukturlösningar samt stimulera uppbyggnaden av nätverk och kluster av företag som tillsammans kan erbjuda innovativa lösningar för energilagring kan utvecklingen mot hållbara samhällen främjas. En ökad andel förnybar el ställer nya krav på lagring och styrning- ju större andel förnybar el, desto högre kommer kraven bli. Detta är förhållandevis nya utmaningar för Övre Norrland vilket gör att insatser kopplat till kompetensutveckling inom området ses som viktiga.
Andra exempel på insatser som behöver stärkas upp är utveckling av styrsystem för distribution och lagring av förnybar energi, testning och investering i lokala och flexibla energilagringslösningar och insatser som främjar tillvaratagandet av överskottsenergi i verksamheter.
För att lösa problematiken med en ökad intermittent elproduktion krävs implementering av lösningar som främjar en anpassningsbar energianvändning, exempelvis smarta elnät.
För fler exempel på insatser, vänligen se programdokumentet.
Specifikt mål 2.4 - Anpassa till klimatförändringarna
Samhället och olika verksamheter behöver rustas för att klara de utmaningar som ett föränderligt klimat ger. Anpassning till de nya förhållandena gör att sårbarheten för klimatrelaterade händelser så som bränder och översvämningar samt tekniska olyckor minskas, men också att förutsättningar för att ta vara på de positiva effekter som förändringen ger skapas. Exempel på insatser som behöver förstärkas i programområdet är utveckling av kunskapen om klimateffekter på skogsbruket i norra Sverige likväl som kunskapen om vilka anpassningsåtgärder som är lämpliga.
Det finns behov till att utarbeta klimat- och sårbarhetsanalyser samt handlingsplaner, utforma klimatanpassningsvägledningar för hela kedjan och klarlägga risker avseende klimateffekter.
För fler exempel på insatser, vänligen se programdokumentet.
Specifikt mål 2.6 - Främja cirkulär ekonomi
Omställningen till en cirkulär ekonomi innebär en omvandling av samhället och är nödvändig för att Övre Norrland ska uppnå sina klimatmål och bibehålla näringslivets globala konkurrenskraft.
Att gynna användning av återvunna material och resurser, stimulera utvecklingen av energieffektiva produktionsprocesser och skapa förutsättningar för ett större utbud och efterfrågan av tjänster för återanvändning och delningstjänster är nödvändigt för att nå de globala målen.
Utveckla och testa metoder och verktyg för att öka cirkulariteten i affärsmodeller och olika materialflöden. Genom att hantera material och produktdesign mer cirkulärt kan mängden avfall minskas och regionen kan bidra till att bibehålla näringslivets globala konkurrenskraft.










Mer information
Så ansöker ni
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan.
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
Kontakt
ovrenorrland@tillvaxtverket.se
08-681 91 00 (växel)
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.
