Främja utveckling av affärsrådgivning till nya företag

  • Stängd 10 mars 2025
  • Hela Sverige

I det här erbjudandet vill vi stödja en nationellt verksam organisation i samordning och kvalitetssäkring av metoder och rådgivarstöd för start av nya företag. Själva rådgivningen ska kostnadsfritt finnas tillgänglig för individer i hela landet.

Vem kan söka?

Etablerade nationellt verksamma organisationer som i minst två år har samordnat och kvalitetssäkrat kostnadsfri individuell affärsrådgivning till personer som vill starta och driva företag.

Vad kan ni söka för?

Aktiviteter inom er kärnverksamhet som syftar till samordning och kvalitetssäkring av metoder och rådgivarstöd för start av nya företag i hela landet.

Hur mycket kan ni få i stöd?

3 miljoner kronor under 2025.

Vad handlar erbjudandet om?

Sveriges framtida konkurrenskraft och tillväxt är beroende av att fler vågar starta och utveckla företag. Hållbar tillväxt ställer krav på att ekonomin förnyas och förändras. Genom att verka för en diversifiering av näringslivet bidrar vi till dynamik och förnyelse av ekonomin i Sverige. Företagens konkurrenskraft är avhängig deras förmåga att bedriva sin verksamhet med hållbarhet i fokus, vilket gör hållbarhet till affärsstrategisk fråga.

Organisationer som främjar utveckling av affärsrådgivning till nya företag kan söka verksamhetsbidrag för samordning och kvalitetssäkring av metoder och rådgivarstöd. Verksamhetsbidraget ska användas till sådant utvecklingsarbete som leder till att alla som vill starta och driva företag får rådgivning på lika villkor, det vill säga oavsett kön, ålder, födelseland, bransch, affärsmodell och bolagsform. Man kan alltså inte söka medel för själva rådgivningen, men den rådgivning som samordnas ska vara kostnadsfri och erbjudas till personer som vill starta och driva företag. Rådgivningen ska erbjudas i minst 18 av Sveriges 21 regioner.

Den organisation som beviljas verksamhetsbidrag förväntas bidra med kunskap om svenskt näringsliv, nyföretagande och utmaningar och möjligheter kring företagande. Organisationen förväntas också bidra med nätverk i landet.

Vad är bakgrunden till utlysningen?

Sverige är i behov av att det startas nya företag för att främja Sveriges konkurrenskraft och på sikt även tillväxt. Under de senaste åren har nyföretagandet i Sverige, och stora delar av västvärlden, stagnerat. Detta riskerar att minska näringsdynamiken och i förlängningen sänka tillväxttakten.

Att få en tillväxt som är hållbar ställer krav på att ekonomin förändras och förnyas. Att arbeta mot en inkluderande tillväxt motverkar ojämlikhet och utanförskap och möter sociala utmaningar med nya lösningar med entreprenörskapet som verktyg. Företagande är därmed ett viktigt verktyg för att utveckla och sprida lösningar på samhällsutmaningar.

Att bredda näringslivet med avseende på mångfald, inkludering och jämställdhet stärker dessutom företagens långsiktiga konkurrenskraft. Det är därför viktigt att fortsätta skapa förutsättningar för nyföretagande genom att nå ut till en variation och bredd av personer, branscher och bolagsformer som med olika infallsvinklar kan vara med och utveckla affärsområden och näringslivet i Sverige.

Tillväxtverket bidrar till regeringens näringspolitiska mål och våra insatser skapar förutsättningar för stärkt konkurrenskraft, ökad innovation, stärkt omställningsförmåga och en hållbar utveckling i hela landet. Tillväxtverket har i uppgift att främja entreprenörskap och verka för att fler och växande företag utvecklas i hela landet. Vi erbjuder kunskap om svenskt näringsliv och de utmaningar och möjligheter som företag står inför, nätverk och möjlighet till investeringar som skapar konkurrenskraftiga företag och hållbar utveckling i alla delar av landet. En del av Tillväxtverkets insatser är därför att bevilja verksamhetsbidrag till organisationer vars kärnverksamhet bidrar till att främja näringslivets konkurrenskraft. Verksamhetsbidraget ska gå till verksamhetens ordinarie drift och ligga i linje med syftet i utlysningen. Verksamhetsbidrag som finansieringsform förutsätter dialog mellan Tillväxtverket och organisationer som får bidrag.

Tillväxtverkets övergripande mål konkurrenskraftiga företag och hållbar utveckling i alla delar av Sverige ligger i linje med de globala målen i Agenda 2030 för att uppnå en social, miljömässigt och ekonomiskt hållbar utveckling.

Mer information

Vem kan söka?

Den som söker ska vara en juridisk person och ha:

  • stadgar eller bolagsordning,
  • styrelse eller förvaltare,
  • godkända eller auktoriserade revisorer,
  • organisationsnummer och firmatecknare.

Sökanden ska:

  • vara etablerade nationellt verksamma organisationer som i minst två år har samordnat och kvalitetssäkrat kostnadsfri individuell affärsrådgivning till personer som vill starta och driva företag. Affärsrådgivningen ska ha genomförts i minst 18 av Sveriges 21 regioner
  • ska ha ett löpande utvecklingsarbete, som syftar till att alla entreprenörer möts på lika villkor – oavsett kön, ålder, födelseland, bransch, affärsmodell och bolagsform
    Om organisationen har beviljats verksamhetsbidrag från Tillväxtverket tidigare år, så ska organisationen dessutom ha följt villkoren för beslutet.

För övriga krav på den sökande organisationen, se Krav, villkor och regler.

Vad kan ni söka för?

Verksamhetsbidrag ska användas för samordning och kvalitetssäkring av metoder och rådgivarstöd. Utvecklingsarbetet ska leda till att alla som vill starta och driva företag får rådgivning på lika villkor, det vill säga oavsett kön, ålder, födelseland, bransch, affärsmodell och företagsform.

Efter att beslut fattas kommer vi i dialog att ta fram en förändringsteori inklusive uppföljnings- och utvärderingsplan. I ansökan behöver ni därför ange de indikatorer som ni anser vara relevanta för den bidragsberättigade verksamheten. Om detta redan finns kommer vi i dialog se över om några justeringar behöver göras.

Den bidragsberättigade verksamheten och tillhörande kostnader kan starta tidigast från dagen ansökan har lämnats in. Verksamheten ska genomföras till och med 31 december 2025.

Hur mycket kan ni få i stöd?

En individuell prövning av stödets storlek görs i alla ärenden. Utbetalning sker i efterhand, vid större belopp även vid flera tillfällen.

3 miljoner kronor är avsatt för detta verksamhetsbidrag under 2025. Tillväxtverket kommer endast att bevilja bidrag till en sökande. Verksamhetsbidraget ska gå till den beskrivna verksamhetens ordinarie drift och ligga i linje med syftet i utlysningen.

Vid ansökningstillfället ska sökande organisation bifoga en detaljerad budget för verksamhetsåret som är direkt kopplad till den verksamhet organisationen bedriver inom ramen för det sökta verksamhetsbidraget. Budgeten ska ha en direkt koppling till tid- och aktivitetsplanen.

En förutsättning för verksamhetsbidraget är att bidragsmottagaren genomför den verksamhet som beskrivits i ansökan och däri bifogad budget.

När kan ni söka?

Ansökan öppnar den 7 februari och stänger den 10 mars 2025.

Hur länge kan insatsen pågå?

Inom ramen för den här utlysningen kan ni få verksamhetsbidrag för år 2025. Beviljat bidrag avser den verksamhet som beskrivits i ansökan och som avser verksamhet som bedrivs tidigast från den dagen ansökan har inkommit.

Hur ska finansieringen bidra till de globala målen?

Agenda 2030 är ett ramverk för nationell handling och globalt samarbete för hållbar utveckling. Agendan består av 17 globala mål. De globala målen är integrerade och odelbara och balanserar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga.

Organisation som får verksamhetsbidrag förväntas genom sina aktiviteter bidra till ett eller flera av Agenda 2030-målen. Det är mot den bakgrunden viktigt att i ansökan ange vilka mål i Agenda 2030 som ni anser vara relevanta för er verksamhet samt hur ni bidrar till dessa.

Vilka krav, villkor och regler gäller?

Er ansökan ska uppfylla kraven i utlysningen och tydligt beskriva den verksamheten ni planerar och hur de bidrar till Tillväxtverkets mål.

Tillväxtverket kommer att avslå ansökningar som inte uppfyller kraven. Er ansökan kommer att bedömas i konkurrens med andra utifrån utlysningens specifika bedömningskriterier.

Krav på ansökan

Den som söker ska i ansökan:

  • visa att organisationen inte är ett företag enligt reglerna om statligt stöd, det vill säga inte bedriver verksamhet på en konkurrensutsatt marknad. Om sökanden bedriver både ekonomisk och icke-ekonomisk verksamhet kan vi bevilja bidrag för den icke-ekonomiska verksamheten, förutsatt att den är särredovisad från den ekonomiska verksamheten utan risk för korssubventionering. Mer information på sidan Organisatoriska förutsättningar i Handbok för verksamhetsbidrag
  • visa att verksamheten som ansökan avser är relevant för utlysningen och att det finns en logisk koppling mellan syfte, mål och aktiviteter genom att bifoga en förändringsteori (verksamhetslogik)
  • visa på hur organisationen har kapacitet att genomföra verksamheten på ett bra sätt och att den ger goda resultat samt bidrar till att förstärka, vidareutveckla och sprida kunskap, stärka relevanta nätverk och samverkan
  • visa att den verksamheten som bidraget ska användas till, bedrivs med regelbundenhet under hela verksamhetsåret samt att verksamheten är väl fungerande och varaktig
  • visa att den verksamhet som avses är öppen för alla i målgruppen som vill ta del av den
  • bifoga en specificerad budget (ekonomisk verktygslåda) som bilaga till er ansökan, där ni visar hur verksamhetsbidraget kommer att användas. Budgeten ska brytas ner per kostnadsslag och kopplas till de aktiviteter ni tar upp i er tid- och aktivitetsplan och på ett tydligt sätt redogöra för hur organisationens kärnverksamhet bidrar till att skapa positiva effekter i linje med Tillväxtverkets övergripande mål.
  • redogöra för vilka mål och utmaningar organisationen avser att möta genom den verksamhet som ansökan avser samt ange hur den bidrar till en hållbar tillväxt och konkurrenskraftiga företag i hela landet
  • lämna förslag på indikatorer för att följa upp den aktuella verksamheten.

Villkor

För beviljade bidrag gäller allmänna villkor för verksamhetsbidrag beslutade av Tillväxtverket. Villkoren innehåller bland annat regler om rapportering, uppföljning och förutsättningar för utbetalning.

2025 års allmänna villkor för verksamhetsbidrag

De gällande allmänna villkoren för verksamhetsbidrag kommer även att biläggas bidragsbeslutet.

Kompletterande särskilda villkor kan komma att beslutas.

Om bidragsmottagaren inte följer våra villkor kan Tillväxtverket komma att fatta beslut om att inte betala ut bidraget. Bidragsmottagaren kan då också bli återbetalningsskyldig. Det gäller även om bidrag beviljats felaktigt eller med för högt belopp.

Konsulter och andra leverantörer

Bidragsmottagare som inte omfattas av upphandlingslagarna ska, vid anlitande av konsulter eller andra leverantörer, följa principerna som framgår av 4 kap. 1 § lagen (2016:1145) om offentlig upphandling och Tillväxtverkets anvisningar avseende det särskilda inköpsförfarandet, se ”Handbok för verksamhetsbidrag” på Tillväxtverkets webbplats Bidragsmottagare ansvarar för sin leverantör på samma sätt som för sig själv.

Förändringsteori

Bidragsmottagaren ska utarbeta en förändringsteori som bifogas ansökan. Om ni mottog stöd för 2024 ska ni redogöra för uppnådda/icke uppnådda resultat från 2024 års arbete, enligt tidigare inlämnad förändringsteori. Förändringsteorin kan bygga på Tillväxtverkets grundmodell.

Ni kan använda Tillväxtverkets mall när ni tar fram er förändringsteori.

Förändringsteorin ska säkerställa en ändamålsenlig verksamhet och främja uppföljningsbarheten kopplat till Tillväxtverkets mål med bidraget.

Indikatorer som följer på förändringsteorin ska sedan samlas in och rapporteras till Tillväxtverket inför varje dialogmöte samt aggregeras i en slutrapport senast den 15 februari 2026.

Mer om förändringsteori i avsnittet Planera er verksamhet i Handbok för verksamhetsbidrag.

Bidragsmottagaren ska delta i gemensamma träffar som Tillväxtverket anordnar med samtliga organisationer som får verksamhetsbidrag inom utpekade områden enligt utlysningen. Bidragsmottagaren ska även delta i de dialogmöten, maximalt fyra per år, som Tillväxtverket kallar till. Inför dialogmöte ska rapportering enligt ovan ha gjorts.

För uppföljning av den bidragsberättigande verksamheten och rapportering, läs mer i Tillväxtverkets allmänna villkor för verksamhetsbidrag.

Bekräftelse av åtagande

Efter överenskommelsen om förändringsteorin ska samtliga bidragsmottagare bekräfta att verksamheten kommer att genomföras i enlighet med Tillväxtverkets beslut om verksamhetsbidrag inklusive villkor och förändringsteori. Mallen Bekräftelse av åtagande för verksamhetsbidrag finns tillgänglig i handboken.

Mallen Bekräftelse av åtagande för verksamhetsbidrag finns i handboken

Samla in, rapportera och hantera deltagaruppgifter

Har verksamheten aktiviteter inom ramen för verksamhetsbidraget som riktas till existerande eller potentiella företag(-are), ska ni

  • samla in och rapportera deltagaruppgifter till Tillväxtverkets uppföljning
  • årligen rapportera resultat för kortsiktiga effekter - "kundnöjdhet" och "ökad förmåga" för aktiviteter som riktas till företagare eller potentiella företagare.

Denna utlysning har sin grund i Tillväxtverkets instruktion samt regleringsbrev. Ta del av dessa regelverk innan ansökan.

Vad gäller för företag och insatser som kan gynna företag?

Stöd till organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet omfattas av regler om statsstöd. Reglerna styr bland annat vilka typer av kostnader och hur stor andel av dem som får täckas genom stöd. När offentliga medel gynnar ett enskilt företag eller vissa grupper av företag och det finns risk för att konkurrensen snedvrids gäller reglerna för statsstöd. Reglerna begränsar möjligheterna att stödja företag.

Hur handläggs och beslutas er ansökan?

En ansökan ska uppfylla kraven i utlysningen för att kunna beviljas. Om en ansökan kommer in efter sista ansökningsdag kommer Tillväxtverket att avvisa den.

En handläggare på Tillväxtverket kontaktar er under handläggningen.

Vill du veta mer om hur Tillväxtverket bedömer en ansökan kan du göra det här: Så bedömer Tillväxtverket er ansökan.

Innan ni ansöker ska ni:

  • läsa följande avsnitt i Handbok för verksamhetsbidrag
  • ta fram ett utkast till en förändringsteori för ditt planerade verksamhetsbidrag, som tydliggör hur er organisation bidrar till att uppfylla målen i den här utlysningen.

Skicka in er ansökan i god tid. Om er ansökan kommer in efter sista ansökningsdag kommer vi att avvisa den.

Om reglerna för verksamhetsbidraget inte följs kan Tillväxtverket upphäva beslutet helt eller delvis. Det kan innebära både att vi beslutar att inte betala ut beviljat bidrag och att ni bli skyldiga att betala tillbaka allt eller delar av bidraget som redan betalats ut.

Ansökningar som har kommit in till Tillväxtverket är allmänna handlingar. Det betyder att Tillväxtverket måste lämna ut er ansökan om någon begär ut den. Innan handlingen lämnas ut görs alltid en sekretessprövning. Det är därför viktigt att ni är tydliga om någon del i er ansökan innehåller affärshemligheter som skulle kunna omfattas av sekretess.

Ni hittar mer information i handbok för verksamhetsbidrag.

Efter att verksamhetsbidrag har beviljats kommer vi i dialog att ta fram en utförlig förändringsteori inklusive uppföljnings- och utvärderingsplan i linje med Tillväxtverkets övergripande mål som framgår av utlysningens ingress. Dessa underlag kommer att ligga till grund för den löpande uppföljningen. I ansökan behöver ni därför på ett tydligt sätt redogöra för hur er bidragsberättigande verksamhet bidrar till att skapa positiva effekter som bidrar till Tillväxtverkets övergripande mål.

Om ni 2024 fick verksamhetsbidrag och därmed arbetade med en förändringsteori, ska ni reflektera över hur den påverkade ert arbete och utgå ifrån den förändringsteorin när ni lämnar in den nya ansökan.

Ni ska även ange de indikatorer som ni anser vara relevanta för uppdraget inklusive övriga efterfrågade beskrivningar i enlighet med ska-krav som framgår av Krav, villkor och regler nedan.

Specifika bedömningskriterier

  • Den som söker verksamhetsbidrag ska uppfylla nedan bedömningskriterier för den verksamhet som ska genomföras och i ansökan eller bifogade underlag visa på hur sökanden har väl utvecklade metoder för affärsrådgivning till nya företag
  • sökanden har en samlande nationell kunskaps-och utvecklingsroll för den egna organisationen inom nyföretagandet
  • sökanden säkerställer att det finns rådgivning ur såväl ett jämställdhets- som mångfaldsperspektiv och oberoende av företagarens bakgrund och val av juridisk form eller bransch
  • sökanden har god kännedom om målgruppen och tillgång till relevanta nätverk och marknadskanaler för att nå ut till målgruppen
  • sökande har kunskap, personella resurser och systemstöd för att göra uppföljning och återrapportering till Tillväxtverket
  • sökanden har specifik kompetens om bolagsformer och förutsättningar för de som vill starta företag
  • sökanden har hög kompetens inom området och stor erfarenhet av kvalitetssäkring av affärsrådgivning och den information som behövs inför, under och efter start av företag.

Kompetens och erfarenhet bedöms utifrån verksamhetens omfattning i termer av antal år, platser och aktiviteter samt hur nöjd målgruppen har varit med verksamhetens arbete med att ge affärsrådgivning till nya företag.

Varje bedömningskriterium kommer att bedömas enligt en skala på 1-3-5, där fem är max. Totalt kan ansökan maximalt generera 35 poäng.

Så ansöker ni

Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan.
Ansökningar som har kommit in till Tillväxtverket är allmänna handlingar. Det betyder att Tillväxtverket måste lämna ut er ansökan om någon begär ut den. Innan handlingen lämnas ut görs alltid en sekretessprövning. Det är därför viktigt att ni är tydliga om någon del i er ansökan innehåller affärshemligheter som skulle kunna omfattas av sekretess.

Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i din ansökan i handbok för verksamhetsbidrag på sidan Obligatoriska bilagor.

Ni kan läsa mer om Min ansökan och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet Så fyller ni i ansökan om verksamhetsbidrag i Handbok för verksamhetsbidrag Fyll i och skicka in ansökan.

Sista ansökningsdag är den 10 mars 2025, det vill säga senast denna dag ska ansökan ha kommit in till Tillväxtverket digitalt. Om din ansökan kommer in efter sista ansökningsdag kommer vi att avvisa den. Arbetet får inte påbörjas innan ansökan lämnats in.

Kontakt

Antonio Tolj

08-681 91 00 (växel)
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se

Hjälp att söka

Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.