
Främja smart utveckling i Övre Norrland
Har ni idéer för projekt som bidrar till att främja en smart och hållbar utveckling i Övre Norrland? Då kan ni söka EU-finansiering för insatser som stärker kapaciteten inom forskning- och innovation och ökar företagens konkurrenskraft och attraktivitet. Sök inom ett av de utpekade områdena för smart specialisering för Region Västerbotten och Region Norrbotten.
Vem kan söka?
Universitet, högskolor, forskningsinstitut, regioner, kommuner, företagsfrämjande aktörer med flera.
Vad kan ni söka för?
Projekt som stärker små och medelstora företags konkurrenskraft eller som förbättrar kapacitet inom forskning och innovation.
Hur mycket kan ni få i stöd?
I utlysningen fördelas 120 miljoner kronor. Maximalt 40 procent av projektets budget.
Vad handlar erbjudandet om?
Sök inom ett av följande specifika mål
- 1.1 Stärk forskning och innovation
- 1.3 Stärk små och medelstora företags tillväxt och konkurrenskraft
Insatser för ett smartare Europa
Vi behöver påskynda och förbättra omställningen till ett grönare och mer konkurrenskraftigt och innovativt Övre Norrland. Inte minst för att förbättra förutsättningar att hanterar de utmaningar som finns till följd av de stora investeringar och den samhällsomvandling som pågår i Norrbotten och Västerbotten. En stärkt forskningskapacitet och ökad konkurrenskraft kan minska ojämlikheten mellan regioner. Med koppling till programområdets smarta specialiseringsområden kan projekt vara med och bidra till en smart och hållbar utveckling.
1.1 Stärk forskning och innovation
Inom specifika målet ”Stärk forskning och innovation” efterfrågas projekt som bidrar till att bygga kapacitet och utveckla innovativa lösningar för hållbar regional utveckling. Insatserna ska stärka strukturer för forskning, öka tillgänglighet till innovationssystem och företagens möjlighet att bedriva hållbart innovations- och forskningsarbete. Projekt ska direkt bidra till att tillvarata potential för innovation inom något av områdena för smart specialisering. Huvudfokus bör ligga inom ett utvalt område men kan beröra flera.
Övre Norrlands Smarta specialiseringsområden:
1. Naturbaserad ekonomi/Tillverkningsindustri
2. Arktiska testbäddar
3. Energiteknik/Hållbara energisystem
4. Digitalisering
5. Rymdteknik
6. Livsmedelsproduktion
7. Kulturella och kreativa näringar
8. Besöksnäringen
9. Life Science (innefattar innovationer inom hälso-, sjukvård- och omsorgssektorn)
10. Smarta samhällen
Mer om programområdets smarta specialiseringsområden
- Strategi smart specialisering i Norrbotten
Pdf, 20.5 MB.
- Västerbottens regionala innovationsstrategi 2022-2030
Pdf, 7.8 MB.
Behov och utmaningar
Behov och utmaningar projekt ska hantera är att öka förutsättningar för forsknings- och behovsdriven innovation. Det finns behov att smartare nyttja avancerad teknik för att förbättra forsknings- och innovationskapacitet i Övre Norrland. Det saknas insatser som kopplar ihop noder och innovationsmiljöer. Det behövs insatser för att stimulera en stärkt regional forskningsinfrastruktur. Aktörer behöver samverka mer för att Övre Norrland ska få ett mindre fragmenterat och mer effektivt och sammanhållet innovationssystem. Mer samverkan över sektorsgränser och inkludering av civilsamhällets aktörer behövs.
Exempel på vad insatserna ska skapa för förmågor/tillgång till:
- Ökad kapacitet för etablering av nya innovationsbaserade företag och hållbar tillväxtförmåga i små och medelstora företag.
- Stöd och förutsättningar att etablera och utveckla innovationsmiljöer och testmiljöer med fokus på regionala utmaningar
- Arbetssätt där fler arbetar med nya metoder
- Samarbete nationellt och internationellt som stimulerar en stärkt regional forskningsinfrastruktur
- Stimulerar förmågan för platsinnovation som ökar platsattraktivitet i glesa regioner och minskar inomregionala skillnader
- Kunskap och samarbete som stärker företagens förmåga att öka sin egen forskning och utveckling.
- Stöd till tidig produktvalidering, tekniköverföring och kapacitetsuppbyggnad.
1.3 Stärk små och medelstora företags tillväxt och konkurrenskraft:
Inom målet ”Stärk små och medelstora företags tillväxt och konkurrenskraft” efterfrågas projekt som bidrar till att långsiktigt stärka ett konkurrenskraftigt och hållbart näringsliv i hela regionen i nya och befintliga företag. Insatser ska underlätta grön omställning och utveckling och stimulera entreprenörskap och företagande i hela regionen till nyetablering, expansion och innovation. En viktig förutsättning är att jämställdhet, mångfald och klimat- och miljöaspekter integreras i företagens affärsmodeller och företagsfrämjande strukturer, exempelvis med basen i civilsamhället.
Behov och utmaningar
Behov och utmaningar projekt ska hantera är förbättra förutsättningarna att internationalisering är ett naturligt steg i företagens utveckling. Olika branscher har olika behov av stöd vid internationalisering och export. Stödstrukturerna behöver anpassas efter lokala och regionala behov. För att främja grön omställning och utveckling behövs stöd till både kunskapsintensivt företagande och etablering av spjutspetsföretag och även företagande med lägre kunskapsintensitet som har tillväxtpotential. Stödstrukturerna behöver bidra till ett breddat entreprenörskap och företagande i hela regionen. Det innebär att särskilt främja kvinnors och utrikesföddas företagande och tillvarata tillväxtpotentialen i företag som verkar i glesbygd.
Exempel vad insatserna ska skapa för förmågor/tillgång till
- Utveckla befintliga eller nya metoder, arbetssätt och rådgivning för att utveckla affärsmodeller och företagskoncept med fokus på exempelvis en grön omställning till en koldioxidsnål ekonomi
- Nya och utvecklade produkter/tjänster från utpekade smarta specialiseringsområden.
- Utveckla befintliga eller nya metoder, arbetssätt och rådgivning för företagande baserat på hållbarhet
- Samverkansarenor över sektorsgränser, innovativa mötesplatser, kluster
- Stödja innovationskraft och möjlighet att kommersialisera utvecklingsidéer
- Förändrade attityder och synsätt för en breddad och diversifierade regionala näringsliv och arbetsmarknader.







Mer information
Så ansöker ni
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Läs mer om detta under rubriken "Vad handlar erbjudandet om".
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
- Blanketter och mallar – i handboken för EU-projekt 2021-2027
- Så fyller ni i ansökan om stöd – i handboken för EU-projekt 2021-2027
- Använd direktlänkarna nedan för att komma till Min ansökan. Välj knappen för det specifika mål ni ska söka inom.
- Mer om de specifika målen under rubriken Vad handlar erbjudandet om ovan.
Ansök till insatser inom Specifikt mål 1.1 Stärk forskning och innovation nedan:
Ansök till insatser inom Specifikt mål 1.3 - Stärk små och medelstora företags tillväxt och konkurrenskraft nedan:
Kontakt
08-681 91 00 (växel)
ovrenorrland@tillvaxtverket.se
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.
