
Främja övergången till en cirkulär ekonomi i Östra Mellansverige
Vill ni bidra till ett mer cirkulärt och resurseffektivt Östra Mellansverige? Nu finns EU-finansiering att söka för att möta utmaningsområdena klimatpositiv bebyggelse, fossilfria drivmedel, smarta samhällstekniska system och en cirkulär och giftfri ekonomi. Små och medelstora företag är slutlig målgrupp för insatserna.
Vem kan söka?
Energikontor, offentlig sektor och samverkansorganisationer i form av exempelvis företagsorganisationer kan söka stöd
Vad kan ni söka för?
Projekt och förstudier med syfte att bidra till en mer cirkulär och resurseffektiv ekonomi
Hur mycket kan ni få i stöd?
Regionalfonden kan finansiera maximalt 40 procent av de totala kostnaderna för ett projekt eller förstudie
Vad handlar erbjudandet om?
I den här utlysningen kan ni söka finansiering för projekt som bidrar till att små och medelstora företag i Östra Mellansverige är en del av den cirkulära ekonomin i högre grad.
Projektet ska:
- anpassa sin verksamhet efter behov i små och medelstora företag
- skapa nytta för flera små och medelstora företag
Nedan kan du läsa några exempel på typer av projekt som kan söka finansieringen. Du är välkommen att kontakta oss om du vill diskutera om era idéer kan ha möjlighet att få finansiering.
Läs också i handboken och i Min ansökan för att förbereda er ansökan. Det finns flera skillnader från förra programperioden. Ett viktigt steg är att ni planerar ert projekt så att ni har rätt att ta emot stödet med hänsyn till de regler som finns för statsstöd som gynnar företag.
Utveckling som sparar resurser
Projektet får gärna bidra till att fler små och medelstora företag arbetar med att till exempel
- återanvända och återvinna material
- cirkulära affärsmodeller
Projektet får gärna fokusera på industriell symbios där flera verksamheter samarbetar för att spara resurser.
Minska ekonomiska risker i omställningen
Projektet får gärna utveckla lösningar som minskar den ekonomiska risken för företag som gör en omställning till att arbeta mer cirkulärt. Många behöver höja sin kompetens, utveckla nya arbetssätt och utveckla sina affärsmodeller. För att bidra till den kan projektet till exempel jobba för att höja beställarkompetens och annan utveckling av offentlig upphandling inom cirkulär ekonomi.
Ni kan fokusera på behov inom vissa branscher eller flöden
Projektet kan fokusera på behov i en eller flera branscher. Ni får gärna stimulera lärande och samverkan mellan olika branscher, exempelvis genom industriell symbios. Det kan också fokusera på ett visst flöde, till exempel för plast eller byggmaterial.
Ta vara på möjligheter till samarbete
Projektet får gärna samarbeta med andra aktörer som är viktiga för den lokala och regionala utvecklingen. Projektet bör också samarbeta med aktörer i andra delar av Sverige för att säkerställa att ni tar vara på lärdomar och lösningar som finns på andra platser.




Mer information
Denna utlysning har stängt. Du kan inte längre söka denna utlysning
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Läs mer om detta under rubriken "Vad handlar erbjudandet om".
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
Kontakt
Namn på kontaktperson
Isabelle.canderskog@tillvaxtverket.se
Eller till programmets mejladress:
ostramellansverige@tillvaxtverket.se
Vi uppmanar till att tidigt i ansökningsprocessen ta kontakt med Tillväxtverkets enhet Regional tillväxt mellersta Sverige som hanterar Regionalfondsprogrammet för Östra Mellansverige. Ta också kontakt med regionalt utvecklingsansvarig i ert län, det vill säga antingen Region Örebro län, Region Sörmland, Region Västmanland, Region Östergötland eller Region Uppsala län. Vi kan ge återkoppling och svara på frågor inför kommande ansökan. Vid frågor som berör ert tilltänkta projektinnehåll ber vi er att fylla i mallen för tidig projektidé som vi sedan ger återkoppling på.
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.
