
Främja den cirkulära och resurseffektiva ekonomin
Vill ni genomföra insatser för att främja den cirkulära och resurseffektiva ekonomin i Stockholmsregionen? Nu finns det möjlighet att söka EU-finansiering från Regionalfonden i Stockholmsregionen för att minska klimatpåverkan genom projekt som syftar till att öka cirkulariteten, främja energieffektivisering, minska mängden avfall eller främja cirkulära produktionsprocesser.
Vem kan söka?
Samverkansplattformar, offentliga aktörer, akademi, företagsnoder med flera.
Vad kan ni söka för?
Projekt som syftar till att främja en cirkulär och resurseffektiv ekonomi.
Hur mycket kan ni få i stöd?
Utlysningsomgången (tre utlysningar) omfattar max 70 miljoner kronor. Medfinansiering med 60 procent gäller.
Vad handlar erbjudandet om?
Nu kan ni som vill genomföra insatser för att främja övergången till en cirkulär ekonomi i Stockholmsregionen söka EU-stöd. Det finns möjlighet att söka finansiering för både genomförandeprojekt och förstudier.
Insatserna ska bidra till en cirkulär ekonomi och minskad klimatpåverkan. Insatserna kan handla om att öka resurs- och energieffektiviteten när det gäller produktionsprocesser, utformning och hantering av varor och tjänster i ett livscykelperspektiv. Det kan också handla om avfallshantering (återvinning), affärsmodeller, markanvändning och konsumtion.
Bland annat behövs insatser för kravställande i upphandlingar, tekniska lösningar, affärsmodeller, beteendeförändringar samt för att främja företagens innovationsförmåga, kunskap och teknikanvändning inom den gröna omställningen. Detta kan bland annat handla om design av produkter, förädlade metoder för produktion, intelligent resursanvändning, affärsmodeller för ökad resurs- och energieffektivitet samt klimatfrämjande åtgärder. För att möta utmaningarna behövs också en utveckling av regionens fysiska struktur som kan bidra till en ökad resurseffektivitet. Det kan till exempel handla om en ökad tillgänglighet till sorteringsanläggningar, vars användning kan bidra till minskade koldioxidutsläpp. Utmaningarna står mer utförligt beskrivna i regionalfondsprogrammet för Stockholmsregionen.
Alla sektorer där den cirkulära ekonomin kan utvecklas är aktuella, men bygg- och transportsektorn är de två sektorer som står för störst klimatpåverkan i regionen. Vi ser därmed gärna sökanden inom dessa områden.
Övergången till en cirkulär ekonomi kräver en ökad klimatmedvetenhet och insatser från många aktörer, såväl privata företag, sociala entreprenörer som forskningsaktörer och utbildningsaktörer.
Insatserna ska bidra till att möta Stockholmsregionens utmaningar för långsiktig hållbar utveckling, exempelvis genom att:
- främja utveckling och implementering av mer effektiva, hållbara processer, innovativa lösningar och ny miljöteknik. Till exempel genom att öka produkters effektivitet, livslängd och reparerbarhet,
- öka resurs- och energieffektivitet samt främja cirkulär omställning i små och medelstora företag, inklusive stödja små och innovationsbaserade företags process från innovation till implementering. Det handlar även om att utveckla alternativa material och främja användandet av återvunnet material i produkter, inklusive en hållbar utveckling av plastens livscykel,
- identifiera resurs- och klimateffektiva synergiåtgärder och systematiskt främja övergången till en mer cirkulär ekonomi, till exempel genom industriell symbios och samverkan,
- främja omställningen i regionens markanvändning och fysisk miljö så att förutsättningarna ökar för en cirkulär koldioxidsnål ekonomi,
- främja en ökad klimatmedvetenhet, som stödjer hållbara konsumtionsmönster och ett hållbart beteende.







Mer information
Så ansöker ni
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Läs mer om detta under rubriken "Vad handlar erbjudandet om".
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
Kontakt
08-681 91 00 (växel)
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Hör av er till:
Robin Andersson eller Lisa Kareliusson
E-post: fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Telefon: 08-681 91 00 (växel)
Programmet: stockholm@tillvaxtverket.se
Vi uppmuntrar er att ta kontakt med Tillväxtverkets enhet Regional tillväxt mellersta Sverige som hanterar regionalfondsprogrammet för Stockholm innan ni skickar in en ansökan.
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.
Digitalt informationstillfälle:
Anordnas av Tillväxtverket
15 februari klockan 10-11. Anmälan görs till stockholm@tillvaxtverket.se
