Förstudier med fokus på livsmedelssektorn

  • Stängd 18 september 2024
  • Hela Sverige

Är ni en region eller länsstyrelse som är intresserad av att göra ett utredande arbete för att se hur frågor som rör livsmedel, kompetensförsörjning, beredskap och omställning till cirkulär ekonomi kan hanteras tillsammans? Kanske står in inför att revidera er regionala livsmedelsstrategi eller handlingsplan och vill identifiera arbetsmetoder för framtida samarbete regionalt och lokalt? Då har ni möjlighet att söka förstudiemedel.

Vem kan söka?

Regioner eller länsstyrelser med ansvar för regionala livsmedelsstrategier som i länets smart specialiseringsstrategi har pekat ut livsmedel som ett av områdena kan söka. Tillväxtverket beviljar pengar till en aktör per projekt och län, en region eller länsstyrelse.

Vad kan ni söka för?

En region eller länsstyrelse kan söka pengar för en förstudie för att göra ett utforskande arbete för att se hur frågor som rör livsmedel, kompetensförsörjning, beredskap och omställning till cirkulär ekonomi kan hanteras tillsammans.

Hur mycket kan ni få i stöd?

Utlysningen omfattar totalt en miljon kronor. En sökande kan erbjudas upp till 250 000 kr, Tillväxtverket finansierar maximalt 100 procent av projektens totala kostnader.

Vad handlar erbjudandet om?

Sökanden får möjlighet att genomföra förstudier för ett utforskande arbete för att se hur frågor som rör livsmedel, kompetensförsörjning, beredskap och omställning till cirkulär ekonomi kan hanteras tillsammans och identifiera arbetsmetoder för effektivt samarbete regionalt och lokalt kring dessa frågor.

Dessa förstudier och projekt ska också fungera som inspiration och inspel inför andra regioners arbete med livsmedel, kompetensförsörjning, beredskap och omställning till cirkulär ekonomi.

Vad är bakgrunden till utlysningen?

Den nationella livsmedelsstrategins mål och arbete behöver kopplas ihop med det regionala och kommunala arbetet. Detta betyder att kunskapsutbyte och gemensamma insatser behöver ske både på gräsrotsnivå och på nationell nivå. I strategier och handlingsplaner bör samtliga fyra delsektorer synliggöras ur olika perspektiv då detta ger förutsättningarna för utveckling och omställning till cirkulär ekonomi och ingår i helheten av Sveriges konkurrenskraft, robusthet, uthållighet och motståndskraft.

Samtliga 21 regioner i Sverige har regionala livsmedelsstrategier inom ramen för nationella livsmedelsstrategin. Tillväxtverket uppfattar att de branschrepresentanter som involverats i strategierna för närvarande är främst från primärproduktionen. Livsmedelsindustrin är företrädd i några enstaka fall medan livsmedelshandeln inte har involverats alls. I några fåtal fall återfinns restaurang representerad i form av besöksnäringen.

Ungefär hälften av Sveriges regioner har också, i varierande form, livsmedel i sin smart specialiseringsstrategi. Behöver dessa justeras av någon anledning?

Samtliga regioner i Sverige har en specifik företagsstruktur för livsmedelssektorn i sin region, varför vardera en region behöver ta hänsyn till detta vid utveckling av arbetsmetoder. Samtidigt blir beskrivningen av den regionala företagsstrukturen återkoppling till nationellt ansvariga aktörer.

I tillämpliga delar kan den regionala livsmedelsstrategin även påverka Smart specialiserings strategin och tvärtom.

Huvudproblemet, gällande kompetensförsörjningen i livsmedelssektorn, är brister i kompetensförsörjningen vilket resulterar i försämrade förutsättningar för en konkurrenskraftig och uthållig livsmedelssektor. Detta skulle kunna på sikt utgöra risk vid kris men även för konkurrenskraften.

Vi är beroende av att vår livsmedelsförsörjning fungerar i alla lägen. För detta behöver bland annat företagens kompetensförsörjning fungera för att understödja samtliga medborgares behov av livsmedel.

Regioner och länsstyrelser ska ges möjlighet att förbereda sig för utveckling av arbetsmetoder kring livsmedelssektorn där ett antal perspektiv finns med. Förstudierna ska bland annat identifiera viktiga samarbetspartners, arbetsmetoder, att hantera kompetensförsörjning, förbereda för omställning till cirkulär ekonomi och beredskap och andra perspektiv som kan uppstå under arbetets gång som behöver inkluderas.

Mer information

Vem kan söka?

Regioner eller länsstyrelser, som i sin smart specialiseringsstrategi som pekar ut livsmedel som ett av områdena.

Observera att privatpersoner och företag inte kan söka stödet.

Vad kan ni söka för?

En region eller länsstyrelse kan söka pengar för en förstudie för att göra ett utforskande arbete för att se hur frågor som rör livsmedel, kompetensförsörjning, beredskap och omställning till cirkulär ekonomi kan hanteras tillsammans. Kanske står regionen/länet inför att revidera er livsmedelsstrategi eller handlingsplan och vill identifiera arbetsmetoder för framtida samarbete om frågorna regionalt och lokalt?

De sökanden som beviljas förstudiemedel kommer att arbeta i grupp men även enskilt. Under projekttiden kommer även samtliga projekt att dela med sig av sina erfarenheter till de regioner som inte beviljats förstudiemedel, som en del av ett arbete i en helhet. Vid slutleverans avrapporteras samtliga förstudier för hela gruppen regioner genom dels en rapport, dels en presentation.

En gemensam mall för leverans av en förstudierapport kommer att tas fram som ett grundmaterial som tillämpas och anpassas till de specifika regionala förutsättningar som råder.

Några frågeställningar som förstudierna ska finna svar på:

  • vilka roller har aktörer i regionen/länet och vilka förutsättningar finns?
  • vilka samarbetsaktörer, både offentliga och privata, krävs i en arbetsmetod för ett effektivt arbete med flera angränsande frågor för livsmedelssektorn?
  • vilka områden behöver en regional livsmedelsstrategi och -handlingsplan hantera?
  • i de fall strategierna och handlingsplanerna idag saknar områden som kompetensförsörjning, omställning till cirkulär ekonomi och beredskap, på vilket sätt kan och bör dessa områden hanteras i kommande strategier och planer?
  • finns det ytterligare andra relevanta ämnesområden som också måste finnas med i strategierna och planerna?
  • finns det anledning att arbeta över länsgränser? Och, på vilket sätt?
  • på vilket sätt överlappar, eller finns det vita fält, i olika regionala strategier?

Sökanden behöver beskriva på vilket sätt en förstudie kommer att kunna underbygga och stötta det regionala arbetet och på vilket sätt en arbetsmetod kan utvecklas.

Ni kan bara få pengar för kostnader ni haft under projektperioden. Projektperioden kan tidigast starta det datum som ansökan elektroniskt kommer in till Tillväxtverket. På sidan ”Det här kan du få stöd för” kan du läsa om alla Tillväxtverkets stödberättigande kostnader.

Hur mycket kan ni få i stöd?

Utlysningen omfattar totalt en miljon kronor.

En sökande kan erbjudas 250 000 kr, Tillväxtverket finansierar maximalt 100 procent av projektens totala kostnader.

En individuell prövning av stödets storlek görs i alla ärenden. Utbetalning sker i efterhand mot upparbetade kostnader.

När ska satsningen vara klar?

Projektarbetet kan påbörjas tidigast från datum då ansökan om stöd inkommit till Tillväxtverket men som längst till 31 maj 2025. Projekten kan komma att avslutas innan slutdatum beroende på om projekten blir klara innan.

Hur ska finansieringen bidra till de globala målen?

Finansieringen ska bidra till att uppfylla tillämpliga delar av de 17 globala målen i Agenda 2030. De tre dimensionerna kan delas in enligt nedan:

  • sociala dimensionen är själva syftet för alla våra ansträngningar. Vi, människor, ska ha ett gott liv i en god miljö där vi är friska, delaktiga och trygga,
    Målen; 1, 2, 3, 4, 5, 10 och 16.
  • ekonomiska dimensionen är medlen som ger oss förutsättningar för utveckling och konkurrenskraft,
    Målen: 8, 9, 11 och 12 (hållbar produktion och konsumtion, kan anses som en av de viktigaste då den samtidigt indirekt pekar på 14 av de andra målen i Agenda 2030.)
  • ekologiska dimensionen dikterar villkoren och planetens gränser för vår resursaptit för produktion av varor men också tjänster.
    Målen: 6, 7, 13, 14 och 15.

Globala målen är integrerade och odelbara och balanserar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga. Agenda 2030 är ett ramverk för nationell handling och globalt samarbete för hållbar utveckling.

Företag och gynnande av företag

Dessa pengar får ej användas som direktstöd till företag. Företag kan dock delta i, av projektet anordnade, aktiviteter exempelvis seminarier, interjuver, möten och workshops för inhämtning av företagens perspektiv till förstudien.

Vilka krav, villkor och regler gäller?

Beslut fattas med stöd av 6 b § i förordning (2018:1500) om stöd för åtgärder inom livsmedelsstrategin och de villkor som anges i kapitel I samt artikel 21 i förordning (EU) nr 702/2014.

Din ansökan ska uppfylla kraven i utlysningen. Den ska tydligt beskriva insatser och aktiviteter som bidrar till utlysningens specifika inriktning och mål. Gå till Tillväxtverkets Allmänna villkor (för nationella projektmedel) och se vad som gäller för stödet.

För att projektet ska få stöd krävs det att kraven och villkoren i handboken och de allmänna villkoren för stöd följs. Handboken uppdateras löpande.

Du kan bara få pengar för kostnader du haft under projektperioden. En projektperiod kan tidigast starta det datum som ansökan elektroniskt kom in till Tillväxtverket. Du kan inte få ersättning för kostnader du haft innan projektperiodens start.

Om ert projekt beviljas stöd kommer ni i samband med rapportering av era genomförda insatser att få ert stöd utbetalt. En förutsättning för att du ska få pengar är att du följer reglerna för stödet. Om reglerna för stödet inte följs kan Tillväxtverket upphäva beslutet helt eller delvis. Då kan ni bli skyldig att betala tillbaka stödet.

Hur handläggs och beslutas er ansökan?

Tillväxtverket bedömer om din ansökan uppfyller kraven i utlysningen och villkoren för stödet. Vi bedömer även ansökan utifrån om inriktningen passar in i aktuellt program och aktuell utlysningstext. Läs mer under Så bedömer Tillväxtverket er ansökan. En handläggare på Tillväxtverket kontaktar dig under handläggningen.

Hur ska vi förbereda oss inför ansökan?

För dig som söker och eventuellt får stöd finns Handbok för nationella projektmedel som vägledning i arbetet med projektet. Innan du ansöker ska du läsa igenom avsnittet Planera i handboken.

Er ansökan ska uppfylla kraven i utlysningen. Den ska tydligt beskriva insatser och aktiviteter som bidrar till programmets specifika inriktning och mål. Gå till Tillväxtverkets Allmänna villkor och se vad som gäller för stödet. Observera vilka stödberättigade kostnader som gäller i den specifika utlysningen och som du kan använda i ditt projekt.

Skicka in din ansökan i god tid. Om din ansökan kommer in efter sista ansökningsdag kommer vi att avvisa den.

Ansökningar som har kommit in till Tillväxtverket är allmänna handlingar. Det betyder att Tillväxtverket måste lämna ut din ansökan om någon begär ut den. Innan handlingen lämnas ut görs alltid en sekretessprövning. Det är därför viktigt att du anger om någon del i din ansökan innehåller affärshemligheter som skulle kunna omfattas av sekretess.

Så ansöker ni

Du söker finansiering till ditt projekt i vår e-tjänst Min ansökan.

När ni skickat in er ansökan gör Tillväxtverket först en bedömning av om er ansökan är komplett och uppfyller krav i förordningar och lagar samt om ni har operativ, ekonomisk och administrativ förmåga att genomföra planerat projekt. En handläggare på Tillväxtverket kontaktar dig under handläggningen.

Om din ansökan kommer in efter sista ansökningsdag kommer vi att avvisa den.

Kontakt

Minna Rydgård

08-681 91 00 (växel)

fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se

Hjälp att söka

Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.

En kvinna med ett barn på ryggen står i en mataffär vid paprikor