Förstudier med fokus på livsmedelssektorn
Är ni en region eller länsstyrelse som är intresserad av att göra ett utredande arbete för att se hur frågor som rör livsmedel, kompetensförsörjning, beredskap och omställning till cirkulär ekonomi kan hanteras tillsammans? Kanske står in inför att revidera er regionala livsmedelsstrategi eller handlingsplan och vill identifiera arbetsmetoder för framtida samarbete regionalt och lokalt? Då har ni möjlighet att söka förstudiemedel.
Vem kan söka?
Regioner eller länsstyrelser med ansvar för regionala livsmedelsstrategier som i länets smart specialiseringsstrategi har pekat ut livsmedel som ett av områdena kan söka. Tillväxtverket beviljar pengar till en aktör per projekt och län, en region eller länsstyrelse.
Vad kan ni söka för?
En region eller länsstyrelse kan söka pengar för en förstudie för att göra ett utforskande arbete för att se hur frågor som rör livsmedel, kompetensförsörjning, beredskap och omställning till cirkulär ekonomi kan hanteras tillsammans.
Hur mycket kan ni få i stöd?
Utlysningen omfattar totalt en miljon kronor. En sökande kan erbjudas upp till 250 000 kr, Tillväxtverket finansierar maximalt 100 procent av projektens totala kostnader.
Vad handlar erbjudandet om?
Sökanden får möjlighet att genomföra förstudier för ett utforskande arbete för att se hur frågor som rör livsmedel, kompetensförsörjning, beredskap och omställning till cirkulär ekonomi kan hanteras tillsammans och identifiera arbetsmetoder för effektivt samarbete regionalt och lokalt kring dessa frågor.
Dessa förstudier och projekt ska också fungera som inspiration och inspel inför andra regioners arbete med livsmedel, kompetensförsörjning, beredskap och omställning till cirkulär ekonomi.
Vad är bakgrunden till utlysningen?
Den nationella livsmedelsstrategins mål och arbete behöver kopplas ihop med det regionala och kommunala arbetet. Detta betyder att kunskapsutbyte och gemensamma insatser behöver ske både på gräsrotsnivå och på nationell nivå. I strategier och handlingsplaner bör samtliga fyra delsektorer synliggöras ur olika perspektiv då detta ger förutsättningarna för utveckling och omställning till cirkulär ekonomi och ingår i helheten av Sveriges konkurrenskraft, robusthet, uthållighet och motståndskraft.
Samtliga 21 regioner i Sverige har regionala livsmedelsstrategier inom ramen för nationella livsmedelsstrategin. Tillväxtverket uppfattar att de branschrepresentanter som involverats i strategierna för närvarande är främst från primärproduktionen. Livsmedelsindustrin är företrädd i några enstaka fall medan livsmedelshandeln inte har involverats alls. I några fåtal fall återfinns restaurang representerad i form av besöksnäringen.
Ungefär hälften av Sveriges regioner har också, i varierande form, livsmedel i sin smart specialiseringsstrategi. Behöver dessa justeras av någon anledning?
Samtliga regioner i Sverige har en specifik företagsstruktur för livsmedelssektorn i sin region, varför vardera en region behöver ta hänsyn till detta vid utveckling av arbetsmetoder. Samtidigt blir beskrivningen av den regionala företagsstrukturen återkoppling till nationellt ansvariga aktörer.
I tillämpliga delar kan den regionala livsmedelsstrategin även påverka Smart specialiserings strategin och tvärtom.
Huvudproblemet, gällande kompetensförsörjningen i livsmedelssektorn, är brister i kompetensförsörjningen vilket resulterar i försämrade förutsättningar för en konkurrenskraftig och uthållig livsmedelssektor. Detta skulle kunna på sikt utgöra risk vid kris men även för konkurrenskraften.
Vi är beroende av att vår livsmedelsförsörjning fungerar i alla lägen. För detta behöver bland annat företagens kompetensförsörjning fungera för att understödja samtliga medborgares behov av livsmedel.
Regioner och länsstyrelser ska ges möjlighet att förbereda sig för utveckling av arbetsmetoder kring livsmedelssektorn där ett antal perspektiv finns med. Förstudierna ska bland annat identifiera viktiga samarbetspartners, arbetsmetoder, att hantera kompetensförsörjning, förbereda för omställning till cirkulär ekonomi och beredskap och andra perspektiv som kan uppstå under arbetets gång som behöver inkluderas.
Mer information
Så ansöker ni
Du söker finansiering till ditt projekt i vår e-tjänst Min ansökan.
När ni skickat in er ansökan gör Tillväxtverket först en bedömning av om er ansökan är komplett och uppfyller krav i förordningar och lagar samt om ni har operativ, ekonomisk och administrativ förmåga att genomföra planerat projekt. En handläggare på Tillväxtverket kontaktar dig under handläggningen.
Om din ansökan kommer in efter sista ansökningsdag kommer vi att avvisa den.
Kontakt
Minna Rydgård
08-681 91 00 (växel)
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.