Forskning och utveckling för stål- och metallindustrin

  • Stängd 16 september 2024
  • Norrbotten
  • Västerbotten

Nu finns det EU-finansiering att söka för forsknings- och utvecklingsinsatser som bidrar till koldioxidneutralitet inom stålindustrin i Norrbotten och metallindustrin i Västerbotten. Finansieringen kommer från Fonden för en rättvis omställning.

Vem kan söka?

Forskningsorganisationer såsom universitet, högskola, forskningsinstitut och/eller företag inom stålindustrin eller metallindustrin i de berörda regionerna.

Vad kan ni söka för?

Projekt som bidrar till omställningen till koldioxidneutralitet inom stål- och metallindustrin.

Hur mycket kan ni få i stöd?

Ett projekt kan beviljas högst 50 procent i EU-stöd, samt ytterligare 40 procent medfinansiering för projekt som saknar inslag av statsstöd. Utlysningen omfattar indikativt 65 miljoner kronor för Norrbotten och 12 miljoner kronor för Västerbotten.

Vad handlar erbjudandet om?

Utlysningen omfattar följande specifika mål:

  • Stålindustrins omställning i Norrbotten
  • Metallindustrins omställning i Västerbotten

Utlysningen handlar om forsknings- och utvecklingsinsatser som främjar omställning till koldioxidneutralitet i stålindustrin i Norrbotten och metallindustrin i Västerbotten.

I Norrbotten går det att söka stöd för insatser relaterade till forskning och utveckling för:

  • Storskalig teknik för produktion och lagring av förnybar vätgas, samt övriga processteg i en fossilfri värdekedja för ståltillverkning, även ur ett större samhälleligt systemperspektiv,
  • Olika typer av biobaserade bränslen till stålindustrin,
  • Nya och existerande tillverkningsprocesser för främjandet av cirkularitet, vilka exempelvis kan komma att bidra till framväxten av integrerade värdekedjor för primära, sekundära och tertiära materialflöden inom stålindustrin.

I Västerbotten går det att söka stöd för insatser relaterade till forskning och utveckling för:

  • Storskalig teknik för produktion samt lagring av förnybar vätgas, även ur ett större samhälleligt systemperspektiv,
  • Olika typer av förnyelsebart eller biobaserat bränsle till metallindustrin,
  • Nya och existerande tillverkningsprocesser för främjandet av cirkularitet. De kan exempelvis komma att bidra till framväxten av integrerade värdekedjor för primära, sekundära och tertiära materialflöden inom metallindustrin.
5. Jämställdhet. Röd-orange kvadrat, text och symbol i vitt. 
En cirkel, en kombinerad mans- och kvinnosymbol, med en pil och ett plustecken utvändigt, i mitten av cirkeln finns ett likhetstecken.
7. Hållbar energi för alla. Gul kvadrat, text och symbol i vitt. En sol med en powersymbol i mitten. Solen har tolv strålar.
9. Hållbar industri, innovationer och infrastruktur. Orange kvadrat, text och symbol i vitt. Fyra kuber, tre är i botten och bildar ett hörn, den fjärde är staplad på hörnkuben.
12. Hållbar konsumtion och produktion. Mörk senapsgul kvadrat, text och symbol i vitt. En liggande åtta med en pil i slutet av linjen. En variant av oändlighetssymbolen.
13. Bekämpa klimatförändringarna. Mörkgrön kvadrat, text och symbol i vitt. Ett öga, där irisen är ett jordklot.

Mer information

Vem kan söka?

Den som söker stöd från Fonden för en rättvis omställning ska vara en juridisk person.
Sökande i denna utlysning ska vara forskningsorganisationer såsom universitet, högskola, forskningsinstitut och/eller företag inom stålindustrin eller metallindustrin i de berörda regionerna.

Sökande forskningsorganisation ska:

  • Vara en etablerad aktör som har kontakt med stålindustrin i Norrbotten eller metallindustrin i Västerbotten.
  • Ha kapacitet att arbeta med forsknings- och utvecklingsprojekt som är relevanta för nämnda industriers omställning.

Sökande forskningsorganisation kan vara en aktör i eller utanför Norrbotten eller Västerbotten men projekten ska vara relevanta för omställningen i Norrbotten eller Västerbotten och det ska finnas ett behov av projektet.

Vad kan ni söka för?

I Norrbotten syftar projekten till att främja förmågan i stålindustrins värdekedja att genomföra omställning till klimatneutralitet och målet om nollutsläpp och det går att söka stöd för insatser relaterade till forskning och utveckling för:

  • Storskalig teknik för produktion och lagring av förnybar vätgas, samt övriga processteg i en fossilfri värdekedja för ståltillverkning, även ur ett större samhälleligt systemperspektiv.
  • Olika typer av biobaserade bränslen till stålindustrin.
  • Nya och existerande tillverkningsprocesser för främjandet av cirkularitet, vilka exempelvis kan komma att bidra till framväxten av integrerade värdekedjor för primära, sekundära och tertiära materialflöden inom stålindustrin.

I Västerbotten syftar projekten till att främja förmågan i metallindustrins värdekedja att genomföra omställning till klimatneutralitet och målet om nollutsläpp och det går att söka stöd för insatser relaterade till forskning och utveckling för:

  • Storskalig teknik för produktion samt lagring av förnybar vätgas, även ur ett större samhälleligt systemperspektiv.
  • Olika typer av förnyelsebart eller biobaserat bränsle till metallindustrin.
  • Nya och existerande tillverkningsprocesser för främjandet av cirkularitet. De kan exempelvis komma att bidra till framväxten av integrerade värdekedjor för primära, sekundära och tertiära materialflöden inom metallindustrin.

Målet med projekten är att främja förutsättningarna för omställning till koldioxidneutralitet för stål- och metallindustrin.

Insatserna ska vara i linje med det strategiska innovationsprogrammet "Metalliska material" och forskningsagendan "Nationell samling kring metalliska material".

I utlysningen kan man söka stöd för:

  • FoU-stöd som gynnar företag. Bestämmelsen vilar EU-rättsligt sett på artikel 25 i EU-kommissionens förordning (651/2014) om allmänt gruppundantag (GBER).
  • Forskning och utvecklingssamarbete som inte gynnar företag. Projektet ska vara utformat så att företag medverkar som projektpartner men utan att själva gynnas och därmed saknas inslag av statsstöd enligt EU:s regelverk.
  • Investeringar i forskningsinfrastruktur och testnings- och experimentinfrastruktur. Stödet innebär statsstöd och beviljas i enlighet med artikel 26 och artikel 26a i EU-kommissionens förordning (651/2014) om allmänt gruppundantag (GBER).

Hur mycket kan ni få i stöd?

Utlysningen omfattar indikativt 65 miljoner kronor för Norrbotten och 12 miljoner kronor för Västerbotten. Beslut fattas under förutsättning att medel finns tillgängliga.

Stödnivån för projektet är beroende av vilken statsstödsbox som är aktuell för ert projekt. För att genomföra ert projekt kan ni få högst 50 procent i medfinansiering från Fonden för en rättvis omställning.

För projekt som saknar inslag av statsstöd finns det möjlighet att även söka medfinansiering från Tillväxtverkets nationella projektmedel (anslag 1:1) om högst 40 procent. Ni ansöker om finansieringen från Fonden för en rättvis omställning och anger Tillväxtverkets nationella projektmedel som medfinansiering.

Budgeten ska vara kostnadseffektiv. Tillväxtverkets handläggare gör en bedömning av budgeten, därför är det viktigt att ni kan förklara hur ni har tänkt när ni har planerat era kostnader.

Tillväxtverket använder sig av flera förenklade redovisningsalternativ. Läs mer om vilket alternativ som kan vara aktuellt för er ansökan i Tillväxtverkets handbok för EU-projekt 2021-2027.

När kan ni söka?

Ansökan öppnar den 12 augusti och stänger 16 september. Därefter fattar Tillväxtverket beslut.

Hur länge kan projektet pågå?

Projektaktiviteter kan pågå i upp till 36 månader inklusive avslutsaktiviteter. Observera att 75 procent av det beviljade stödet måste vara upparbetat och redovisat senast 2026-10-31.

Hur ska finansieringen bidra till regionens övergripande utmaningar?

Utlysningen handlar om att främja den omställning till koldioxidneutralitet som stålindustrin i Norrbotten och metallindustrin i Västerbotten står inför. Omställning i industrin krävs för att Sverige ska nå de nationella klimatmålen samt de mål EU har satt upp baserat på Parisavtalet.

Stödet i denna utlysning ska bidra till att hjälpa stålindustrin i Norrbotten och metallindustrin i Västerbotten med de utmaningar och de utvecklingsbehov industriomställningen står inför.

Hur ska finansieringen bidra till de globala målen?

Agenda 2030 är ett ramverk för nationell handling och globalt samarbete för hållbar utveckling. Agendan består av 17 globala mål. De globala målen är integrerade och odelbara och balanserar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga.

Fonden för en rättvis omställning ska tydligt bidra till den omställning som krävs för att genomföra Agenda 2030.

Nedan listas de globala mål i Agenda 2030 som Fonden för en rättvis omställning ser att ni kan bidra till.

Mål 5: Jämställdhet
Mål 7: Hållbar energi för alla
Mål 9: Hållbar industri, innovationer och infrastruktur.
Mål 12: Hållbar konsumtion och produktion.
Mål 13: Bekämpa klimatförändringarna

Beskriv noga hur era aktiviteter kommer bidra till era valda globala mål.

Hur ska ni förbereda er inför ansökan?

Innan ni ansöker ska ni:

  • ha en tydlig förändringsteori
  • genomföra en hållbarhetsanalys

Skicka in ansökan i god tid. Om er ansökan kommer in efter sista ansökningsdag kommer vi att avvisa den.

Om Tillväxtverket beviljar ert projekt stöd kommer ni att få ert stöd utbetalt i samband med att ni rapporterar era genomförda insatser. En förutsättning för att ni ska få pengarna utbetalade är att ni följer villkoren för stödet.

Ansökningar som har kommit in till Tillväxtverket är allmänna handlingar. Det betyder att Tillväxtverket måste lämna ut er ansökan om någon begär ut den. Innan handlingen lämnas ut görs alltid en sekretessprövning. Det är därför viktigt att ni är tydliga om någon del i er ansökan innehåller affärshemligheter som skulle kunna omfattas av sekretess.

Information om vad som gäller för stödet hittar ni i avsnittet "Planera" i handboken för EU-projekt 2021-2027.

Vilka krav, villkor och regler gäller?

Om Tillväxtverket beviljar ert projekt kan ni få stöd för kostnader ni haft under projektperioden. En projektperiod kan tidigast starta det datum som ansökan elektroniskt kom in till Tillväxtverket. Ni kan inte få ersättning för kostnader ni haft innan projektperiodens start.

Er ansökan ska uppfylla kraven i utlysningen. Den ska tydligt beskriva de insatser och aktiviteter som bidrar till programmets politiska och specifika mål. Ansökan ska vara skriven på svenska eller något av de nationella minoritetsspråken. Tillväxtverket kommer att avslå ansökningar som inte uppfyller kraven.

EU-programmen styrs främst av följande förordningar:

  • Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1058
  • Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1060
  • Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1056
  • Förordning (2022:1379) om förvaltning av program för vissa EU-fonder

De styrande förordningarna kompletteras av Tillväxtverkets allmänna och särskilda villkor. För att projektet ska få stöd krävs det att projektet följer villkoren. Information om vilka krav och villkor som gäller för stödet finns samlat i handboken för EU-projekt 2021-2027.

Krav på projektutvärdering

Utvärdering av projekt ska ske i enlighet med Tillväxtverkets allmänna villkor och framgår av Tillväxtverkets beslut om stöd. Utvärdering av projekt ska ske i enlighet med Tillväxtverkets riktlinjer för projektutvärdering.

Utbetalning av stöd

Ni som ansöker om finansiering behöver ha en god likviditet för att kunna genomföra projektet. Utbetalning av stöd sker i efterskott för de kostnader som är betalda och uppfyller övriga krav för stödberättigande kostnader. Därför är det viktigt att ni planerar för likviditeten i projektet. Under vissa förutsättningar kan ni få förskottsutbetalning.

Hållbarhetsanalys

Att projektet arbetar med hållbarhet är en förutsättning för att Tillväxtverket ska bevilja stöd från Regionalfonden och Fonden för en rättvis omställning. I Min ansökan ska ni besvara frågor om hur ert projekt förhåller sig till och integrerar hållbarhet.

EU-stadgan och FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

EU-stadgan reglerar grundläggande rättigheter inom Europeiska unionen. FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning förtydligar vad som krävs för att personer med funktionsnedsättning fullt ut ska få sina rättigheter uppfyllda som alla andra. Projekt som finansieras av Regionalfonden eller Fonden för en rättvis omställning får inte bryta mot dessa regler.

Ansökan ska antingen avse:

1) stålindustrins värdekedja i Norrbotten
eller
2) metallindustrins värdekedja i Västerbotten.

En aktör kan lämna in två separata ansökningar för 1), eller 2).

Testa gärna er projektidé. Läs mer och hämta mallen för beskrivning av tidig projektidé på Tillväxtverkets hemsida.

Vilka villkor gäller för EU-finansierade projekt som kan gynna företag?

Stöd till organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet omfattas av regler om statligt stöd. Reglerna styr bland annat vilka typer av kostnader och hur stor andel av dem som får täckas genom stöd.

Statligt stöd till företag (ekonomisk verksamhet).

Tillväxtverket har kategoriserat företagsinriktade projekt i Regionalfonden genom ett antal olika boxar. Avsikten är att underlätta för er som söker att se olika alternativ och att förbereda projektansökningarna i enlighet med regelverket. De olika boxarna avspeglar de möjliga stödinsatser som gäller för den här utlysningen. Tillväxtverkets handläggare gör en slutgiltig bedömning av vilka statsstödsregler som är aktuella för er ansökan.

Det är viktigt att du som sökande, och dina projektpartners vet om ni definieras som företag eller inte. Enligt EU:s statsstödsregelverk är ett företag en enhet som, oberoende av juridisk form, bedriver ekonomisk verksamhet med eller utan vinstsyfte. Med ekonomisk verksamhet avses all verksamhet som erbjuder varor/tjänster på en marknad.

Om ni eller en projektpartner är ett företag så påverkar det hur ert projektupplägg kan vara. Därför är det viktigt att ni läser på om statsstödsregelverket. Ert projekts verksamhet påverkar vilka statsstödsregler som kommer tillämpas.

I denna utlysning kan ni söka stöd inom följande boxar:

Box 7: Stöd till investeringar i FoU-infrastruktur

Box 6: Stöd för FoU-samarbete som inte gynnar företag

Box 5: FoU-stöd som gynnar företag

Stöd enligt denna utlysning kan innebära statsstöd och beviljas så i enlighet med artikel 25 eller 26 i EU-kommissionens förordning (651/2014) om allmänt gruppundantag (GBER).

Tillväxtverket har designat statsstödsboxar för att ge en mer överskådlig bild av villkoren som behöver uppfyllas för att stöd ska kunna lämnas enligt förordningen

FoU-stöd som gynnar företag (Box 5)

Bestämmelsen vilar EU-rättsligt sett på artikel 25 i EU-kommissionens förordning (651/2014) om allmänt gruppundantag (GBER).

Utlysningen är öppen för projekt där företag får möjlighet att bearbeta verksamhetsspecifika utmaningar genom kunskapsutveckling, inklusive test- och demonstrationsaktiviteter. Företagen får direkt ekonomiskt stöd för sina FoU-relaterade kostnader och ges förutsättningar att via forskningsarbete adressera för dem relevanta problemställningar.

Syftet ska vara att ge företag incitament att ta sig an uppgifter som annars inte hade varit möjliga att behandla eller att få tillfälle bearbeta utmaningar i en större omfattning eller i en mera uppsnabbad process än vad som annars hade varit fallet.

FoU-projekt som gynnar företag kan avse forskningskategorierna som benämns industriell forskning eller experimentell utveckling. (Stöd till grundforskning är inte prioriterade insatser)

Forskningskategorierna är definierade i EU:s regler om statsstöd. I Tillväxtverkets handbok om statsstöd, box 5 finns mer information om vad industriell forskning och experimentell utveckling är och även annan viktig information om att söka stöd inom box 5.

Forskning och utvecklingssamarbete som inte gynnar företag (Box 6)

Utlysningen är även öppen för forskning och utveckling (FoU) där en forskningsorganisation driver projekt tillsammans med ett eller flera företag. Projektet ska vara utformat så att företag medverkar som projektpartner men utan att själva gynnas. Därmed saknas inslag av statsstöd enligt EU:s regelverk.

I Tillväxtverkets handbok om statsstöd, box 6 finns mer viktig information om vad det innebär att söka stöd inom box 6.

Investeringar i forskningsinfrastruktur och testnings- och experimentinfrastruktur (Box 7)

Utlysningen är öppen för genomförandeprojekt som har kostnader för att etablera eller uppgradera forskningsinfrastruktur som används inom ramen för ekonomisk verksamhet inom stålindustrin i Norrbotten och/eller metallindustrin i Västerbotten. Syftet ska vara att underlätta tillgången till anläggningar och resurser som kan utnyttjas av forskarsamhället och näringslivet för att bedriva forskning med näringslivsanknytning.

Box 7a: Stöd till investeringar i FoU-infrastruktur

Stödet innebär statsstöd och beviljas i enlighet med artikel 26 i EU-kommissionens förordning (651/2014) om allmänt gruppundantag (GBER).

Den som söker stöd ska använda infrastrukturen inte bara för eget bruk utan också tillhandahålla den för externa parter. Flera företag och organisationer ska således kunna använda forskningsinfrastrukturen och det ska ske enligt transparenta och icke diskriminerande villkor. Det pris som externa parter erlägger för att använda infrastrukturen ska vara marknadsmässigt. Detta slags utnyttjande utgör ekonomisk verksamhet.

I Tillväxtverkets handbok om statsstöd, box 7a finns mer viktig information om vad det innebär att söka stöd inom box 7a.

Box 7b: Stöd till investeringar i testnings- och experimentinfrastruktur

Stöd till testnings- och experimentinfrastruktur vilar EU-rättsligt sett på artikel 26a i EU-kommissionens förordning (651/2014) om allmänt gruppundantag (GBER).

Stöd inom denna box gäller projekt som har kostnader för att etablera eller uppgradera testnings- och experimentinfrastruktur och som ger företag, särskilt små och medelstora företag, möjlighet att få tillgång till sådana faciliteter som ett led i att genomföra experiment, testa och utveckla nya eller förbättrade produkter, processer och tjänster.

I Tillväxtverkets handbok om statsstöd, box 7b finns mer viktig information om vad det innebär att söka stöd inom box 7b.

Hur handläggs och beslutas er ansökan?

Tillväxtverket bedömer er ansökan utifrån beskrivna krav och kriterier. Vi bedömer ansökan i två steg. I det första steget säkerställer vi att ansökan uppfyller grundläggande krav, villkor och obligatoriska urvalskriterier. Vi bedömer om ansökan passar in i aktuellt program och aktuell utlysning.

I det andra steget bedömer vi kvaliteten i ert projekt utifrån fyra kvalitetskriterier.

En handläggare på Tillväxtverket kontaktar dig under handläggningen.

Så ansöker ni

Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Läs mer om detta under rubriken "Vad handlar erbjudandet om".

Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".

Kontakt

Namn på kontaktperson

Stefan Baier
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se

fro@tillvaxtverket.se

Hjälp att söka

Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.

Man jobbar med stål